Домейните на кирилица - една лоша идея! | webcafe.bg
Webcafe

Интернет.БЯ!

Димитър Аврамов
27.05.2010, 17:41 (обновена 28.05.2010, 23:00)
.Бя

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Бяяяяя!?

Бихте ли регистрирали домейн, който завършва на .БЯ? Ако отговорът е да, то вече сте готови за смела крачка напред към балканизацията на Интернет. Защо?

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) ще предложи на обществено обсъждане 4 варианта за български домейни на кирилица - "българия", "бгр", "бул" и "бя".

Одобрението на един от тези варианти щяло да стане след анкета сред гражданите. Едва тогава избрания домейн щял да бъде подаден към "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" (ICANN). Важно е да отбележим, че ICANN вече отказа да регистрира Top-Level Domain (TLD) ".БГ".

Какво му е на .BG?

Тези от вас, които знаят, че ръководя хостинг компания FColor.bg, може би са забелязали, че в нея от поне 4 години има услуга, която се нарича БГ Хостинг. Това е сервизен план, създаден да стимулира хората да използват родния .BG домейн. Стимулът е, че компанията дава на клиентите на този план 70 лв. за регистрацията на български уеб адрес.

Дадох този пример, за да демонстрирам отношението си към българските уеб имена. Да имаш .BG е готино!

И точно затова през миналата година направих друга смела стъпка в тази насока, която вероятно също ще намали печалбата ми - пуснах първата в света (няма майтап) cPanel Cloud хостинг услуга. Тя е достъпна за международните ни клиенти през българската марка - Cloud.bg. В момента правим нещо, което никой друг не е правил. Убеждаваме собственици на британски, испански, италиански, словашки и какви ли не други бизнеси да съхраняват данните си в България.

Ако бяхме поставили новата си компания под .COM домейн (или дори под .EU областта), вероятно щяхме да привличаме по-бързо и много повече клиенти от цяла Европа. Не, че сега са малко, но колкото и да е готин за нас .BG, той е просто регионален уеб адрес. Въпреки това ограничение, правим нещо, което е уникално - работим едновременно за престижа на .BG домейна, на България, на българския IT бизнес, докато се конкурираме на международния пазар.

Домейните на кирилица - една лоша идея!

След всичко това ще ви кажа, че опита за създаване на домейни на кирилица е глупост, достойна за международни награди. Ето аргументите:

1. .BG е все още неразработен домейн с голям потенциал за родния пазар. Усилията трябва да бъдат насочени към демонополизацията на процеса на регистрация на .BG домейните. В момента има монопол на Register.bg, които са едновременно организация, която администрира .BG зоната и търговец, който продава .BG домейните. Това може да стане като компанията бъде помолена любезно от държавата да даде бързо възможност на регистратори да предлагат .BG на ниски цени, без да им бъдат създавани административни и финансови бариери.

2. Имам въпроси към тези, които са измислили проектите за домейни от първо ниво - "българия", "бгр", "бул" и "бя". Как точно даден собственик на уеб сайт ще напише собствения си домейн или който и да е друг такъв, регистриран с едно от въпросните 4 разширения, от компютър в англоезична страна (или каквато и да е друга), на който няма инсталирана кирилица? Моля да не получавам отговора "ами ще му инсталираме кирилица".

Да поставиш един уеб сайт под "бул" или "бгр" означава да го изолираш в информационно гето - идея, точно обратна на целия смисъл на Интернет. Всеки, който си регистрира домейн и има уеб сайт с "българия", "бгр" или "бул" буквално обрича уеб страниците си на изолация. От потенциални няколко милиарда души, въпросните домейни на кирилица свеждат потребителите на даден уеб сайт до максимум 3 милиона българи (колкото използват Интернет у нас). Nice, a?

Изобщо няма да обсъждам гениалното прозрение да бъде предложен ".БЯ" домейн. Освен, че изглежда глупаво, той звучи по същия начин и е подигравка за нацията ни... поне за тази част, която мисли и използва Интернет.

3. Българите, които използват компютри, се оправят сравнително добре с новите технологии, а мнозинството или говорят приличен английски, или се оправят с Интернет терминологията. Имаме повече нужда да си оправим правописа, отколкото да кирилизираме домейните от първо ниво.

Ако бяхме не България, а Китай с неговите 1 милиард 324 милиона и 655 хиляди души (според Google), които нарастват бързо, би имало смисъл да въвеждаме домейн на родния си език. В крайна сметка, след 20 години китайците може би ще съставляват над 50% от общия брой Интернет потребители в света. В тази връзка е по-умно министерството с безумното съкращение МТИТС да въведе китайските домейни у нас. Така поне ще интегрира българските потребители на мултимилионен уеб пазар.

4. Най-разумното, което ICANN трябва да направи, е да откаже да регистрира избрания чрез анкета (... което всъщност е напълно безумен и непредставителен метод за избор на каквото и да било) домейн на кирилица. Това ще доведе до 3 неща - пяна на устата на Волен Сидеров срещу "американския империализъм", поле за словоблудства от страна на обезумели псевдо-патриотари и, най-накрая, реална защита на интересите на всички останали 95% от българските Интернет потребители.

Все пак има изход и той е естествен. Потребителите ще откажат да използват безумните адреси на кирилица и чиновниците за пореден път ще останат неразбрани!

Предлагам в знак на уважение и привързаност към кирилицата и българския език, като начало поне, да започнем да пишем и говорим правилно. От това поне би имало ясна полза.

Oще: българия  домейни  интернет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.08.2010, 18:55

2 pisatel | 22.08.201019:04

Търси се спонсор или рекламодател,който да финансира издаването на книгата „Издирване на убийците”,”Диктатура”,на Михаил Вашкевич ,писателят-дисидент от Беларус,бежанец в България.Илюстрираното издание ще включва нов начин да разглежда историята на Белорусия,Русия и България,стратегията и перспективата на развитие на тези нации и държави.Инвеститорът ще получи екземпляри от книгата на стойност,надхвърляща инвестицията,презентация на няколко страници в книжното тяло (включително цветни)плюс идентична безплатна реклама при последващи издания.За повече информация телефонирайте на tel;+3592 9832148; +359 898 585 231;02/8705542; 0887-213163; 0889-200141;02/8701135; 02/4894545; 02/8896618; 02/4894545; 0893-423422.
ATTENTION!A writer-dissenter from Belarousse,Michael Vashkevich a refugee in Bulgaria,is looking for a publishing company to publish his books``Murderers``,``Dictators``,``Killers``,etc.Help 10 000$.Editor Maria Kolarova,our address is; vashkevich@mail.bg; mkolarova@mail.bg; tel.(++3592)8705542; GSM 0889-200141.
Съюз на Писателите в България
THE WRITER`S UNION OF BULGARIA

ПИСАТЕЛИТЕ са ПРОРОЦИТЕ на ЧОВЕЧЕСТВОТО!
ПИСАТЕЛ Е ТОЗИ, КОГОТО СМЯТАТ ЗА ТАКЪВ !

П О К А Н А

Съюзът на Писателите в България - www.worlduni.narod.ru, vashkevich@mail.bg , най-учтиво Ви кани на редовни сбирки, провеждащи се на ул. "Бенковски"№ 25,
в сградата на ”Посолство на Мира” към Световната Обединителна Организация:
- всяка неделя от 11 часа, всеки понеделник от 18 часа, всяка сряда от 16 часа.
Темата за м. август е: ``Гуманизм есть человеколюбие``. Гледи и слушай нас на живо по Интернет на този адрес; http://www.bnptv.info/index.php?option=com_content&view=article&id=425:2009-09-30-13-35-59&catid=64:kulturasp&Itemid=121 ;
Г-н Вашкевич,Allah Akbar.
Стихотворението „Молитва” е написано по тананикането на мелодията на една много стара песен „Спряла между облачета бели”,коята се е пеела от народа. Авторът на текста и музиката са неизвестен и. Не съм публикувала никъде стиховете си.
М О Л И Т В А
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 22.06.201016:33

"Бя" звучи повече като "бляк" отколкото като нещо читаво... Смее се
   

оценка

+0 -0