Webcafe

Ода на нерадостта

Ники Русиновски Ники Русиновски
09.05.2011, 14:59 (обновена 11.05.2011, 11:52)
европейски съюз

Европа празнува своя ден на 9 май с Одата на радостта на Бетовен - но колко българи знаят, че е празник?

9 май е празник. Празник, празник, колко да е празник - май малко българи го знаят като такъв и още по-малко знаят пък какъв точно празник е.

По-възрастните биха свързали датата с Деня на победата - над хитлеристка Германия през 1945 г., и със съветските филми за войната, които телевизията им е пускала на тази дата.

По младите - за тях всеки ден е празник в някакъв смисъл. Една малка и п(р)осветена част от тях веднага биха се сетили - и се сетиха (вижте Facebook днес) - че днес е рожден ден на Дейвид Гахан, вокалиста на Depeche Mode. Има даже и парти по повода довечера в столичния Culture Club.

Всяко поколение с ценностите си. Само че днес е Денят на Европа - тоест, нещо като националния празник на Европейския съюз.

Ние в Европейския съюз ли сме? Май да, ако се позамислим - имаше едно пищно влизане там преди няколко години, пяха и свириха ФСБ, пиротехникът на Rammstein направи яко шоу и така. После почнахме да пътуваме в Гърция и другаде само с лична карта. Да, май наистина сме в Европейския съюз...

Проблемът е, че Европейският съюз не е много в нас, оказва се. Няма никакви значими събития, по които да проличи, че празнуваме - деца ще пеят пред Народния театър, възрастни ще садят цветя пред художествената гаелрия и... ми, това е.

Да, и президентът поднесе венец „на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа", както пише в програмата. Венец за Европейския съюз!?... Е, този президент никога не е бил много в час с Европата... За разлика от предишния, който все говореше колко е важен цивилизационният избор. Но времената се менят, президентите също (тази година можем да добавим към последното: „... за щастие!").

Правителството пък сигурно ще се ограничи до чисто протоколни изяви на дипломатическото поле пред посланиците на ЕС по повод празника.

А българинът, обикновеният българин? Той дори и да знае какъв празник е, надали ще го отбележи. Защото докато в европейските столици ехти „Одата на радостта", официалният химн на ЕС, българинът е затрупан с купища дребни, екзистенциални човешки грижи - цената на бензина, скока на храните, тръгналата нагоре след тях инфлация, ужасната безработица, ниската си заплата, лошото образование, скъпото и трагично здравеопазване... много са, да не изреждаме.

Тези/такива и други проблеми ги има и в Европа. Не (им) е леко и там, въобще не се заблуждавайте. Но европейците - дори при целия си евроскептицизъм - поне един ден в годината ще празнуват и ще свирят Бетовен на воля. Докато българите 365 дни годишно пеем одата на нерадостта.

Защо така? Дали защото ние сме в ЕС, но Европа не е в нас? Или Европа не е в нас, защото сме нерадостни?

Няма кой да ни каже. Остава само старата истина, че празникът е в сърцето. А ние явно имаме исхемична болест.

Oще: 9 май  ден на европа  европа  ес  ода на радостта  празник 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2010, 09:29

11 Kristiyan Bitsin | 10.05.201216:59

джон арт - първо- Руснаците извършват уникален блитзкриг , командвант от Маршал Василевски и унищожават Японската армия в Манджурия и си взимат Сахалин и островите около него. Да не говорим за монголските паравоенни формирования, китайската съпротива, поткрепяща СССР...оуу ама ти май не знаеше, че японската армия в Китай е разбита или , че я е имало - не знаеш 1939 за едно малко сблъсъче между тези две армии.
Ако нямаше атомни бомби, просто СССР щеше да окупира Япония.
ОСвен това 9-ти май е края на войната в Европа!
Нали се сещаш.... та където 30-40 държат плажа при нормандия и изтребват една камара пушачно месо , нещо което на източния фронт се нарича сигурно :тих понеделник", там където немците решават да дадат по-остра съпротива при ардените и резултата е насраните янки!
Няма лошо да си фен на Американската армия, но да си фен на американската армия през ВСВ Усмивка смешен си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

10 джон арт | 14.05.201107:19

евгени, ако прочетеш внимателно първият ми коментар, ще видиш, че никъде не съм неглижирал датата 9. май, както не съм споменал и буква за деня на европа. дразня се, когато официално се пренебрегва историческия факт за сметка на политически пристрастия. иначе мога и по-подробно да разкажа за японската програма за диверсии и партизанска война - най-добрите им командоси са били разпилени из цяла източна азия и островите с мисия, която е неотменна, защото не предполага връзка между тях и командването. обучени да оцеляват сами, без контакти, при всякакви условия, с умения, граничещи със свръхестественото. преди 10-15 години бяха заловили(!!?!) един такъв, в нова гвинея мисля, въоръжен, камуфлиран и т.н. като изваден от снимка от втората световна. както казах - нещата не бива да се възприемат буквално, но никой не е наясно с цялата програма. да не забравяме за "спящите агенти" на кгб и арабските терористични организации, както и това, че японците са превърнали термина "божествен вятър" в ужасяваща практика. май се пропускат някои неща, като например, че психиката им няма нищо общо с нашата, както числеността им. бъди здрав!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

9 Евгени Донев | 13.05.201110:03

Ай сига веее, джони!!!
Значи японците, въпреки оня големия кораб, така и не разбрали че свършила войната и още взривят влакове! Пък германците, странно защо, дори и без кораб, всички са научили...
Ноо... стига вече майтапи!
Въпросът е, съжалявам че се налага да го обяснявам, че и двете дати са еднакво важни! Вярно е, исторически се приема 02.09.1945-та за официален край на Втората световна война, просто като нещо, което се е случило хронологично на късно. Но това не означава, че датата на капитулацията на Германия, а именно 9-ти май е незначителна. Никой нормален човек, никъде по света не разглежда двете събития, в някаква взаимна конкуренция. За целият цивилизован свят и двете са част от едно цяло! И са еднакво важни! Неслучайно и Европа е приела датата 9 май като свой празник. Да правиш подобни сравнение, да се опитваш да неглижираш едното събитие за сметка на другото е...да ме прощаваш, ама като да се преструваш на по католик от папата! Пък това определено си е смешо!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

8 джон арт | 12.05.201116:56

аз може и да не съм обиколил целия свят, но много по-добре от жалките критикари знам кога е завършила втората световна война. ако вместо да си упражнявате тъпоумието за сметка на човек, за когото не знаете нищо бяхте отворили някоя енциклопедия - нямаше да пишете дебилщини. преди години бяха открили насам-натам японци, които не знаеха, че войната е свършила, това имах предвид, ама когато липсва интелект - всичко се възприема буквално, че е най-лесно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

7 strawsPulledAtRandom | 10.05.201114:47

"...Той, както казваха едни други джонове в един филм, е обиколил целия свят - от Ню Йорк до Лос Анджелис!..."
----------- Смее се Смее се Смее се поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

6 Чинчифон | 10.05.201113:31

На 9 май 1945 Германия подписва пълна и безусловна капитулация пред СССР.А Европейският съюз /в който СССР не членува,нито пък Русия!/ е избрал,без вътшен натиск,тъкмо този ден за свой празник.Още по-интересно
е,че официалното име на Европейският съюз е Европейска КОМУНА!И че след падането на Берлинската стена и на комунизма,в Европа не остана нито една капиталистическа държава.Всички изведнаж станаха демокрации. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

5 Евгени Донев | 10.05.201113:14

И аз се зачудих, straws-е, ама после видях че човекът е джон! Няма какво да му се сърдиш! Той, както казваха едни други джонове в един филм, е обиколил целия свят - от Ню Йорк до Лос Анджелис! Нормално е да смята, че капитулацията на Хитлеровия райх е нещо маловажно, в сравнение с капитулацията на Япония! Пък и кой е тоя Хитлер?! Нито е бомбардирал Пърл Харбър, нито за малко да затрие Бен Афлек! Някакъв си там европейски диктатор, нищо работа... Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

4 strawsPulledAtRandom | 10.05.201110:47

"… в противен случай руснаците още щяха да преследват японци в тайгата..."
-----
Как ги измисляте тези глупости, не знам...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

3 SeoKungFu | 10.05.201109:03

Все пак управляващата фракция се нарича "Граждани за Европейско Развитие на България", и като изключим, че Станишев и "тройната" са виновни, те са отговорни, тук и сега.

Все по-ясно се оказва обаче, че правилното съкращение е от рода на "Група за Екстремно Разграбване на България".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

2 джон арт | 09.05.201117:01

“Да, и президентът поднесе венец „на Паметника на Незнайния воин по повод отбелязването на края на Втората световна война и Деня на Европа", както пише в програмата.”
9-ти май НЕ Е краят на втората световна война, освен, ако не си злокачествен камуняс! втората световна война завършва на 2-ри септември 1945 г. с подписването на капитулацията на япония на борда на „мисури” – най-големия линеен кораб в американския флот. от страна на щатите подписва върховният главнокомандващ – ген. макартър, а от японска страна – ген. омедзу и министърът на външните работи на япония – шигемуцу. това става в присъствието на представители на командванията на ссср, великобритания, франция, холандия, канада, нова зеландия, австралия и китай. и, разбира се е станало възможно благодарение на ада над хирошима и нагасаки, за съжаление… в противен случай руснаците още щяха да преследват японци в тайгата.
иначе – датата е светла – днес преди 62 години се е родил били джоуел, да е жив, здрав и още много да ни радва с творчеството си!
   

оценка

+0 -0