Webcafe

Ами ако Супермен беше дете психопат...

лебовскиFilmcafe
07.03.2019, 11:44 (обновена 08.03.2019, 10:23)

Хорър филмът "Brightburn" разглежда точно този вариант

Какво щеше да стане ако Супермен – извънземно дете, отгледано от провинциално американско семейство, не се беше отдал на героични подвизи, а беше използвал силите си, за да причинява болка и страдание на хората около себе си?

Хорър филмът "Brightburn" има за цел да даде отговор точно на този въпрос.

В един кинопейзаж, изпъстрен с може би прекалено много сходни като атмосфера и концепция комиксови адаптации, този филм се пльосва отгоре като кърваво петно. Създателите му искат да покажат, че има свежи (макар и мрачни) посоки, по които този специфичен и наистина масов клон на киното да поеме.

"Brightburn" носи името на американското градче, в което се развива действието. Една нощ живеещите там семейство Байър откриват извънземно дете, което досущ прилича на човешко. Те го прибират в дома си и го отглеждат като свой собствен син.

Няколко години по-късно младият Брендън е аутсайдер, който не може да се впише в местната общност и е обект на подигравки от съучениците си. Той постепенно започва да разбира, че е различен от тях -  кожата му е неуязвима, притежава нечовешка сила и невероятна бързина и дори може да лети.

Дотук историята дотолкова се припокрива с тази за произхода на Супермен, че човек няма как да не се зачуди защо от DC Comics не са завели дело срещу създателите на "Brightburn".

Разликата между младия Кларк Кент (земното име на Супермен) и Брандън е в нагласата им спрямо света и новооткритите им способности. Брандън не се страхува от това, на което е способен, а е очарован от него. Той не се церемони да счупи ръката на засегналата го съученичка или да нарани сериозно непознати… А може би дори и членовете на собственото си семейство.

В градчето започват да се случват все по-стряскащи "инциденти", а уликите сочат към Брендън. Елизабет Банкс е в ролята на неговата осиновителка, която отказва да приеме, че "нейният син" е способен на злина. И дори всичко да показва, че той е малък, неконтролируем психопат с изключително опасни способности, тя не може да изостави идеята, че някъде там, в неговото извънземно сърце има добро.

Трейлърите на "Brightburn" не подкрепят особено много оптимизма й. Филмът е хорър до крайна степен, който умело се заиграва с манията по супергероите и задава най-логичният въпрос:

Защо му е на един извънземен с невиждани сили да се крие сред хората и да ги предпазва, когато може да ги (ни) мачка като мравки и да управлява като бог?

Закачките със Супермен са не само в очевидното сходство между историите на Брандън и Кларк Кент, но дори и във визията и заснемането на филма, които напомнят за "Man of Steel" – филма на Зак Снайдър с Хенри Кавил в главната роля, посветен на облечения в синьо и червено супергерой.

Концепцията не е единственото интересно нещо около "Brightburn". Филмът е нещо като семейна продукция и разчита на името на Джеймс Гън. Гън е режисьорът на "Пазителите на галактиката" (1 и 2), който беше уволнен от Disney заради скандал около негови стари туитове.

Този скандал доведе и до отлагане на премиерата на "Brightburn" с няколко месеца. Сега обаче филмът гордо се афишира като проект, в който Гън е замесен, а и не е само той. Сценарият е дело на Марк и Брайън Гън, съответно братовчед и брат на режисьора на "Пазителите на галактиката".

И докато Банкс без съмнение е звездата в актьорския състав, истинско впечатление в трейлърите прави младия Джаксън Дън, който играе Брендън.

Студеният му и сърдит поглед към хората и самодоволната усмивка, когато осъзнава каква сила таи в себе си, са доказателство, че кастинг екипът е свършил добре работата си.

Филмът се разпространява от Sony Pictures, които очевидно му възлагат не малки надежди, тъй като премиерата му е предвидена за 24 май.

В САЩ това ще съвпадне с дългия уикенд около Денят в памет на загиналите във войните (Memorial Day), когато повече зрители се насочват към кината. И макар хорърите също да се радват на поразбудения интерес на публиката, едва тогава ще стане ясно има ли тя желание да види сюжета "Ами ако Супермен беше дете психопат…".

Ние определено бихме искали.

Oще: brightburn  джеймс гън  елизабет банкс  кино  комикси  развлечение  супергерои  супермен  суперсили  филми  холивуд  хорър 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.