Как изглежда Moneyball във волейбола (видео) | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Как изглежда Moneyball във волейбола (видео)

Богдан Млъчков
26.04.2019, 16:16 (обновена 28.04.2019, 10:21)
Йосифов и Йорданов

Снимка: © Getty Images

В книгата си „Moneyball”, издадена през 2003 г., Майкъл Люис пише: „За повече от десетилетие хората, които управляват професионалния бейзбол, спорят дали играта е престанала да бъде спортно състезание и се е превърнала във финансово. Пропастта между богати и бедни в бейзбола е в пъти по-голяма, отколкото в който и да е друг професионален спорт. И се разширява все по-бързо.“ Сърцевината на проблема е твърде ясна, но какво е решението?

Всъщност, поне в крайния си вид, решението не изглежда чак толкова сложно, въпреки че изисква огромни услуги и упорит труд. В същината си то включва изследване на въпроса какво в действителност умеят да правят състезателите на игралното поле. Тези анализи доказват, че сключването на многомилионни договори с най-популярните звезди на световната спортна сцена категорично не представлява задължителен елемент от фактическия състав на успеха.

Именно такива особености са в основата на теорията „Moneyball” – статистическия модел, изобретен в бейзбола, но адаптиран и приложен в множество варианти във все по-голям брой спортове. Тази стратегия позволява на треньорските щабове, скаути и статистици да откриват съществено подценени играчи, които въобще не блестят с изявите си на пръв поглед. Играчи, които не трогват особено зрителите или поне тези, които повече гледат, но не толкова виждат любимия си спорт.

Вторият, много по-детайлен и изпипан поглед дава обаче съвсем различна перспектива. Често тези състезатели са подценени не поради състезателните си характеристики, а по причини, които в множество случаи нямат нищо или почти нищо общо със самата игра. Обратно, статистиката безспорно сочи, че тяхната обща ефективност на терена, полето, пързалката и т.н. е дори по-висока от тази на спряганите за звезди.

Ако вземем за пример волейбола – този тип играчи със сигурност не са най-добрите изпълнители на начален удар или най-добрите нападатели (особено що се отнася до зрелищността на изпълненията). Но ако вземем предвид и техните способности при играта в задно поле в посрещане и в защита – ситуацията се променя коренно.

Кои волейболни състезатели биха могли да бъдат дадени като пример за „Moneyball” тип играчи? Вижте във видеото по-долу, а за повече подобни клипове и анализи се абонирайте за канала „Volleyball Explained” в YouTube.

Oще: moneyball  youtube  бейзбол  били бийн  българия  видео  виктор йосифов  волейбол  национален отбор  радостин стойчев  силвано пранди  тине урнаут  трентино 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео