Злоупотреба с власт и сексуален тормоз - тъмната страна на това да си музикален фен | webcafe.bg
Webcafe

Злоупотреба с власт и сексуален тормоз - тъмната страна на това да си музикален фен

webcafeLifecafe, по Би Би Си
11.06.2019, 14:10 (обновена 15.06.2019, 15:33)
фенки

Снимка: © iStock

#MeТоо застигна и работещите в музикалния бранш

"Бях млада и обичах да ходя по концерти. Харесваха ми изпълненията на живо, но той злоупотреби с това, че можех много лесно да бъде подведена".

С тези думи Рейчъл разказва как през 2011 г., когато е на 18 години, известна фигура от музикалния бранш я изнасилва. Тя допълва, че насилникът й още е в бизнеса и то като част от екипа на доста популярна банда. Младата жена се съгласява да говори пред "Би Би Си" за преживяното, но името й е променено от съображения за сигурност.

Факт е, че Рейчъл е само едно от многото момичета, за които се оказва, че да си запален фен на дадена група може да има и тъмна страна.

Тя и няколко други жертви разказват пред изданието историите на т. нар. "групита" (groupies) - запалени почитатели, които биха направили всичко (или почти всичко), за да се докоснат до музикалните си идоли.

Тази култура обаче води до изнасилвания и сексуални злоупотреби с момичетата, които обикновено следват любимите си певци по петите, където и да отидат. Музикалните компании от своя страна казват, че приемат проблема сериозно и налагат стриктни норми за поведение на музикантите си. Но последните не са прочути със склонността си да спазват правила.

Рейчъл се запознава с насилника си, когато е на 14 години.

Не знае на колко точно е бил той, но според информация от нейни познати е над 30-годишен. Момичето използва познанството си с човек от бранша съвсем невинно - влиза безплатно на концерти, запознава се с членовете на банди, които харесва. След една вечер, прекарана в пъб, се съгласява да отиде в апартамента му.

Оттам нещата се развиват бързо. Следващото, което си спомня, е, че лежи на леглото му и той прави секс с нея. Тийнейджърката се опитва да избута мъжа, а след като не успява - избухва в сълзи. Нищо от това не спира насилника и той продължава.

И до ден днешен Рейчъл е убедена, че вина за случилото се носи както мъжът от разказа й, така и начинът, по който функционира музикалната индустрия.

За такъв тип хора просто е твърде лесно да злоупотребят с положението си, както и да си намерят "лесна плячка". Само една обиколка из публиката, на което и да било музикално събитие им е достатъчна. Там веднага се открояват феновете, които искат нещо повече от това да послушат музика на живо и си търсят достъп до зад кулисите, запознанство с изпълнителите или билети за следващи участия.

Такива почитатели лесно могат да бъдат подлъгани да сключат сделка от типа "Ако ти направиш това за мен, аз ще ти осигуря каквото желаеш". По-лошото е, че някои от тези "хищници" са получавали отговора "Не" и не са го взели предвид. Според тях отсрещната страна така или иначе си заслужава отношението.

А има и истории за фенове, които са тормозени от самите музиканти, а не техните екипи.

Зое Мария е пример за това. През 2017 г. тя обвинява вокала на бандата Moose Blood, че е откраднал нейни голи снимки от телефона й, а след това ги е споделил в чат в WhatsApp с останалите членове на групата. Музикантите категорично отричат да се е случвало подобно нещо, но въпреки това миналата година обявиха, че си взимат почивка от сцената заради "фалшивите обвинения".

Зое смята, че единственият й грях в случая е, че е била невероятен фен на бандата.

И при нея всичко започва безобидно. Тя ходи по участия на групата и успява да се запознае с момчетата. Поласкана е, че нейните любимците й обръщат специално внимание и дори се съгласяват да присъстват на купон в къщата й - нещо, от което всеки почитател би бил най-малкото развълнуван.

След това разбира, че вокалистът Еди Брюртън се е сдобил с голите й снимки без нейно позволение. Дотук с обожанието и общите партита... Сред разказите, подобни на този, е и историята на Лаура, която като прохождаща изпълнителка също често ходи като фен на участия на по-известните си колеги.

Тя разказва как след един концерт фронтменът на бандата се приближил до нея и измъкнал телефона от ръката й с думите "Искам да си въведа номера".

После без никакво предупреждение я притиска до стената и я целува с език. Лаура е в пълен шок, но все пак успява да се отскубне.

Още по-шокиращи се оказват реакциите на нейни приятели и познати, които я съветват да не споделя какво се е случило, за да не саботира музикалната си кариера. Само че ако престъпленията продължават да бъдат прикривани, те просто няма да спрат да се случват, разсъждава на глас младата жена.

"Би Би Си" се опитва да се свърже с някои от лицата, обвинени в сексуални посегателства, включително и с Moose Blood, но никой от тях не се съгласява да изкаже своята гледна точка.

Вместо тях на преден план излизат изказванията на звукозаписните компании, според които действително има подобни ситуации, но като цяло изпълнителите и екипите им са под строг контрол и поведението им става все по-добро.

Само че с подобрение или не от изповедите на тези момичета става ясно, че нещата никак не са розови и положението е такова от много, много дълго време...

Oще: groupies  metoo  #metoo  музика  музикален бизнес  музикален бранш  насилие  почитатели  сексуален тормоз  сексуално насилие  фенове 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

47 deowin | 17.06.201920:30

Хах.
Опитваш се да се криеш в полите на семантиката.
Стандартно и доста евтино.
Когато някой каже "на моменти подозирам, че си лайно, а майка ти работи на Околовръстното", това точно никога не е истинско подозрение и хипотеза, която се кани да тестваш, а си е просто перифразирана псувня и твърдо убеждение в нещо, което му е необходимо да вярва.
Което, апропо, тривиално се демонстрира от факта, че точно никога не ти е хрумвало и няма да ти хрумне да тестваш "подозрението" си, че съм Потника. Защото не е подозрение, а вяра, независимо от това с какви ушеприятни, но и напълно прозрачни, семантични воали си се опитал да го прикриеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

46 Дракон с кисело зеле | 17.06.201920:05

"На моменти подозирам" = "вярвам".
Логика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 17.06.201918:39

Подозирай каквото ти е угодно на душицата - щом е за нейното успокоение, повечето хора охотно вярват в произволни измислици, независимо колко въпиющо противоречиви и несъвместими с реалността. Що па ти да се цепиш от мнозинството?
Ще повторя това за вярата - попитай се дали това, в което си решил да вярваш, е опровержимо, дали може да се тества, дали би го тествал. Ако не, говорим за обикновена сляпа душеугодна вяра.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

44 Дракон с кисело зеле | 17.06.201917:52

Хах.
Арогантната ти самоувереност е доста забавна.
Потника, или Иван Вълков, се подвизаваше години наред в news.bg когато ти си ходел още с памперси, преди повече от 15 години, след това се довлече тук. Той винаги е on and off, никой не го "гони", и никой не го "докарва".
---
Знам. Знам и как отговаряше на едноредовите ми постчета, преди да се пръждоса за бая време - горе-долу като теб сега. Аз заради това ти поведение на моменти подозирам, че ти е откраднал акаунта.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 17.06.201916:39

>Едно време Потника го счупих така

Хах.
Арогантната ти самоувереност е доста забавна.
Потника, или Иван Вълков, се подвизаваше години наред в news.bg когато ти си ходел още с памперси, преди повече от 15 години, след това се довлече тук. Той винаги е on and off, никой не го "гони", и никой не го "докарва". Той просто е като леката настинка - може да се появи по всяко време, досадно е, не се лекува, а просто се изчаква да мине.
А това, че явно си си въобразил, че ти лично си го "счупил" и прогонил от тук с могъществения си мозъкоинтелект, е напълно в синхрон с метаморфозата ти към Mako#2. Той също е безкрайно убеден, че спирам да коментирам след 5-6 EST и през уикенда, щото ме е страх от него, и че не му отговарям не защото съм безмерно отегчен от невероятната му предвидимост, а защото ме е "счупил" - точно като теб в случая.

>Пуснах го, за да потърсиш, а после да се закачиш на въдичката.

Да го потърся?? Ъм.. потърсил си го ти, аз само цъкнах на линка и нищо не съм търсил.

Относно сгрешената сметка - доколкото си спомням, това беше в коментар с 10 други дребни сметки. Ти как точно мислиш, че смятам дребен и несъществен процент като този? Вадя хартията и пиша? Ако е нещо тривиално като 2.8/2.1 го смятам наум, очевидно, но иначе alt-tab-вам към Excel и го смятам там, щото става за секунда вместо три - right tool, right job. В случая явно съм написал там "=2.8/2/3" вместо "=2.8/2.3" и съм преписал процента след десетичната запетая без дори да погледна, че би следвало съотношението да е над 1, или да мисля дали 2.8 е с около 50% над 2.3 (очевидно не е). Вече споменах, че нито си препрочитам коментарите, нито си препроверявам сметките, защото според мен в този контекст не си струва. Ако съдиш за моите математически умения от някакви дребни сметки, които дори не смятам на ръка, то си дори по-тъп, отколкото предполагах.

Да, естествено, че сега ще се опиташ да ми се присмееш, че дори не мога да смятам прости сметки, и трябва да ползвам Excel. Предвидима, удобна вяра. Вярвай си щом те влече. Ако беше хипотеза, щеше да може да бъде оборена и щеше да я тестваш. Не е оборима и не я тестваш, защото е вяра. Вярата се вярва и споделя със съмишленици, за които също е важно да я вярват.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

42 Mako | 17.06.201910:15

deowin | 14.06.201923:59

>случаи, в които се опитваш да пресметнеш 35% от 12345 и....бъркаш катастрофално.

Това не се е случвало.
Ако греша, то ти многократно си демонстрирал, че умееш да ровиш и намираш древни коментари, така че би следвало да можеш да изровиш и цитираш. Чакам.
========================================

Прав си - "това" / 35% от 12345/ наистина не се е случвало. Пуснах го, за да потърсиш, а после да се закачиш на въдичката.
Ето какво се е случило, обаче:

===

deowin

БВП от $2.3 трилиона на $2.8 (+46%).. к'во да е.
И, да, току-що погледнах официалните източници за всички тези данни.

===

Четири комични грешки накуп:

1. Очевидно се затрудняваш в пресмятанията на съотношения. Грешка повече от два пъти - впечатляващо за математик, развяваш слухове за престижната си диплома Смее се
2. Имал си глупостта да се похвалиш, че това са данни от "официалните източници". Кохерентен, както винаги, само дето в американските статистически агенции не работят български психари Смее се
3. Реакцията ти, след като съм те заковал минути, след "прозрението" ти за +46%:

===
Съжалявам, допусмал съм дребна грешка в сметките от невнимание - писал съм 2.6/2/3 вместо 2.8/2.3. Увеличението е от 22%, не 46%.
===
Толкова си се паникьосал, че буквално си нарушил всички свои правила, изразяваш съжаление / не мога да си спомня друг подобен случай!/, после задължителната правописна грешка, а като капак на всичко - злополучното "2.6/2/3", което по никакъв начин не дава +46%. Кеф Смее се
4. Последната ти грешка е най-кефеща. Можеш да допуснеш каквато и да е механична грешка при пресмятания, но да видиш резултат от +46% ръст на БВП за два мандата и да не се усъмниш....Всъщност, така и те олепих, видях тази невъзможна стойност / това са параметри, които днес постигат само определени азиатски икономики, американците са ги постигали в периода след Голямата депресия, войните, но днес..../ а след това кефът беше на макс Смее се
---------------------------------

И така, да обобщим:
1. Зле си с елементарната математика. Ако беше нормален човек, бих те посъветвал да се въздържаш от мераците да ми бъдеш математически ментор. Но няма да го направя, зашото съм имал своите чудесни учители, имал съм достатъчно високи оценки по предмета през целия училищен курс, очевидно съм запомнил нужното, за да съм в състояние / 20+ години по-късно!/ да правя за смях един виртуален психопат, който се сънува като математически експерт.
Така че - продължавай да ставаш за смях с предложенията си за задачите от трети, пети и пр. клас, докато размахваш намеци за уникалните си дипломи. Тук ти / както всеки един от нас/ си само това, което можеш да проявиш в реално време. А то е, меко казано, разсмиващо с пропастта между претенции и реалност!
2. Сега малко за икономикса. Както вече казах, дори посредствен студент, който е преминал през курс по макроикономикс, моментално би отхвърлил това +46%. Ти не си го направил. А, според визитката ти тук, работиш в областта на "финансите". Това е пореден повод за смях по твой адрес, Майкъл. Сещаш ли се или не?

Смее се

Толкова за днес. Бягай сега да си оплакнеш паметта от тези спомени, знаеш как се прави това Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

41 Дракон с кисело зеле | 15.06.201916:45

Тънкият момент е там, че аз няма как да си "вервам" или не относно това, което съм. Аз съм това, което съм, и понеже моето собствено съзнание го определя, то по дефиниция няма как да "вярвам" в това или онова - аз знам какво съм, защото аз самият и само аз го определям изцяло.

Виж, вие можете да вярвате какво съм аз, и понеже нямате нито контрол върху мен, нито практични начини да изследвате същността ми, вярата е общо взето единствената ви опция. Това и правите. Разбираемо.

Аз мога само съзнателно да лъжа за това, което съм, например за собствената си мотивация. Вие пък сте в пълното си право да вярвате, че лъжа. Никога не би ми и хрумнало да оспорвам това ви право, а и вие го упражнявате охотно - например, в случая ти напълно и необоримо вярваш, че мотивацията ми да пиша тук не е тази, която многократно съм изразявал. Твой прерогатив. Вярвай си. Но наистина нямаш никаква друга опция - определено няма как да знаеш, можеш само да си въобразяваш, че има как, което би било брутално интелектуално недостойнство.
Аз, от друга страна, знам. Може би лъжа, може би - не, но определено знам. Никой друг няма как да знае какво съм аз, по дефиниция.
---
И поредният пространен коментар в отговор на едно редче от мен. Едно време Потника го счупих така. Лол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

40 dedo adji | 15.06.201907:20

...Аз, от друга страна, знам. ...

Той и колегата ти от отделението знае непоколебимо, че е Наполеон. И те е назначил да му караш влаковете, за което имаш пълна квалификация. И тоя сертификат криеш между дипломите си.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

39 deowin | 15.06.201900:33

Dox, другият тънък момент е, че в контекста на този сайт аз мисля моите компетентности за абсолютно нерелевантни, заради което не ми и хрумва да ги демонстрирам самоволно, да си развявам дипломата наляво и надясно, или да опявам извън какъвто и да било контекст къде съм учил. Напомням - след вече десетина години, никой тук не знае къде съм учил, никой не ми виждал дипломата, никой не ми знае заплатата или къде работя. Добрата причина е по-горе.
Вие сте тези, които се чудите какво да изровите и нападнете за да докажете, че съм не по-малко идиот и мижитурка от вас, понеже на всяка отрепка сериозно й бърка в здравето идеята, че някой друг човек може би не е толкова нищожен, колкото нея. Затова хвърляте кал - чувствате се застрашени. Няма друга причина.

Естествено, че моето образование няма особено значение в контекста на коментарите в този сайт. Единствената причина да говорим за това, е че на вас сериозно ви бърка в здравето, вие сте тези, които не могат да приемат, че други хора може да имат образование на световно ниво, вие сте тези, които не могат да приемат, че това определено има доста сериозни последствия и корелира ужасно силно с всевъзможни характеристики, които ви липсват.

Преди време тук мина един човек, който беше учил в MIT и Caltech. Всички останали се убихте да хвърляте кал по него и да му се подигравате. Не и аз. Почти за нищо не бях съгласен с него, но точно никога не съм го нападал лично, не съм се опитвал да омаловажа образованието му и да го изкарам глупак и идиот, който не разбира дори от математика за трети клас. Добрата причина е, че аз се чувствсам комфортно в собствената си кожа и такива хора не ми застрашават самочувствието по никакъв начин, застрашават го на само на мижитурките, отрепките, некадърниците и глупаците. Затова те реват, но не и аз.

Реално, естествено, вашата глупост и невежество по никакъв начин не са еквивалентни на моето добро образование, професионален опит и прочие. На мен не ми дреме изобщо, защото е напълно очаквано. Няма нищо особено в този факт. А вас ви дразни, защото ви се ще да не беше така. Но е. Deal with it.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

38 Dox | 15.06.201900:06

deowin | 14.06.201922:11

"..... компетентността ми в области като математика, информатика, статистика, може да се тества и демонстрира тривиално...... ."
-----------------------------------------

О, Йоор Грейт Къгнайзънс! О, Ваше Велико Компетейшество!
Какво щастие, че сте тук, сред нас! Какво щастие, че върху ни, като златен дъжд се изсипва Божията благодат! Най сетне се появи Онзи, който ще ни покаже как да разделим сламата между двете ни магарета. О, Слава тебе Господи!
Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0