25 години секс в Тайланд | webcafe.bg
Webcafe

Сексиндустрията в Тайланд чества 25 години

Lifecafe , По CNN
04.08.2010, 17:47 (обновена 05.08.2010, 17:22)
тайланд

Снимка: © Getty Images

Професионалните секс труженички в Тайлнад често са глави на семейството, като издържат между пет и осем други възрастни.

Една от най-спорните и интригуващи организации на Тайланд чества своята 25-ата годишнина тази година.

Empower, което значи "Просветата означава защита на жените, ангажирани с отдиха", е некомерсиална организация с центрове в квартала на червените фенери на Банкок - Патпонг, Чиан Май, Чиан Рай, Мае Сай и Патонг Бийч на о-в Пукет.

Тя осигурява на жените, заети в незаконната секстърговия в Тайланд, безплатни курсове по английски и съвети по здравни, юридически, образователни въпроси. Организацията лобира правителството да разшири правата за заетост и социалните придобивки за секстружениците и да бъде легализирана проституцията.

Основател и директор на Empower е Кун Чантауипа "Ной" Аписук, която прокламира идеята секстружениците да бъдат признати като участници в икономиката.

Ной разказва, че организацията е започнала първоначално от малка група жени - едновременно активистки и ангажирани в сексуалния бизнес, които споделяли езикови умения и житейски опит. "Не сме планирали да еволюираме във фондация - в началото просто искахме да се учим един от друг и да се подкрепяме взаимно."

Секс и човешки права

За разлика от повечето тайландски организации, които действат в тази област, Empower заема неутрални позиции към секстърговията и не оказва натиск върху заетите в сексиндустрията да излязат от занаята. "Обезсърчително е да се повтаряме в продължение на повече от 25 години, че сексът е работа," казва Ной. "Секстружениците са хора, които трябва да получават същите социални придобивки и защити, които имат други работещи - и равностойно уважение и място в обществото.

"Никога не се наричаме едни други "бар дами", казва Ной и добавя, че не се определят и като "проститутки", тъй като тази дума съдържа старомодна стигма. Според Ной през последните 25 години към Empower са се присъединили 50 000 заети в бизнеса със секс, но групата няма за цел да помага в традиционния смисъл, в който биха го правили благотворителни организации или такива, които осигуряват социална помощ.

"Empower е място, където насърчаваме опазването на човешките си права, и се борим за промени и в правителствената политика. Организацията е създадена и се ръководи от секструженици за нуждите на същите тези хора - осигурявайки достъп до базови права като образование, здравна грижа и участие в общност."

Секс и политика

Изтъквайки колко е важен този бизнес за Тайланд, Ной казва, че професионалистките често са глави на семейството, като издържат между пет и осем други възрастни.

"Голяма част от туристическата индустрия зависи от секстружениците - те създават около 7% от БВП - повече от износа на ориз", заявява Ной. "Международната организация по труда установи, че секс тружениците изпращат у дома $300 млн. годишно - основно в селски райони; това е повече от който и да е правителствен проект за регионално развитие."

Ной твърди, че повечето от секстружениците в Тайланд работят в увеселителни заведения - сервирт напитки, танцуват, пеят, играят снукър, правят масаж или разговарят с клиентите. "Нито едно от тези действия не е незаконно, а самите места могат да бъдат законно регистрирани.

Имаме нужда работата, която вършим, да бъде призната като труд - така че тайландският закон за трудовата заетост и този за социалното осигуряване, както и кодексите за трудова безопасност и медицинска грижа да могат да се прилагат към работните ни места. Това би дало на секстружениците същата закрила и социални придобивки, на които се радват другите работещи."

"Нашият бар Can Do е модел за образцови работни условия в индустрията. Заетите при нас имат почивен ден всяка седмица и осигуряваме социални осигуровки и придобивки - гарантирайки, че е възможно да има безопасна и честна работна среда."

От съществуването на организацията досега в Тайланд са се сменили десетина правителства. "Работили сме в тясна връзка с някои от тях, решавайки социални проблеми като СПИН и злоупотребата с деца", разказва Ной. Други са използвали секстружениците като изкупителни жертви или без проблеми са се възползвали от приходите от тази нелегална индустрия, за да развиват икономиката. "Много от тях са наши добри клиенти", добавя Ной.

Oще: секс туризъм  тайланд 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.