Sportcafe logo

Парадоксът на рожденика на Евро 2016 е по-парадоксален от всякога

Sportcafe
08.06.2016, 14:40 (обновена 11.06.2016, 00:05)

1 от 18 снимки Назад Напред

исааксон и златан

Андреас Исааксон и Златан Ибрахимович - астрални близнаци, родени на 3 октомври 1981 г.

Озадаващо е, но пък е напълно вярно, че във всяка група от 23-ма души вероятността поне двама да са родени на един и същи ден от годината е над 50 процента.

На повечето от хората им се струва изумително, но при 30 човека шансът е 70 процента, а при 70 той достига до почти сигурно събитие (99.9 процента).

Всяка от групите на отборите, които се класираха за финалите на европейското първенство, наброява 23-ма футболисти, което е повод да проверим Парадокса на рожденика, както направихме и преди Мондиал 2014.

А този път резултатите са потресаващи.

Според математическото правило, съвсем резонно е да очакваме в половината отбори (12) да има поне по двама, които са родени в един ден, но се оказа, че парадоксът се потвърждава в цели 17 тима.

Абсолютният рекордьор е съставът на Португалия, в който има една тройка и една двойки рожденици. Жозе Фонте, Рафаел Герейро и Едер - всички празнуват рождените си дни на 22 декември, а Антони Лопес и Елизео - на 1 октомври. 6 са групите, в които има по две двойки съвпадения, а в 10 - по един чифт рожденици.

Ето и разбивките по отбори:

Португалия (1х3, 1х2), Франция (2x2), Албания (2x2), Уелс (2х2), Русия (2х2), Швеция (2х2), Турция (2х2), Англия (1х2), Полша (1х2), Северна Ирландия (1х2), Испания (1х2), Чехия (1х2), Хърватия (1х2), Белгия (1х2), Исландия (1х2), Унгария (1х2) Словакия (1х2).

Така след пропуска на световното в Бразилия, отново се сформира тройка, подчинена на парадокса, каквато имаше и на Мондиал 2010 в ЮАР в състава на Алжир.

През последните години учени се опитват да намерят опорна точка защо във футбола все по-често излизат проценти, надвишаващи доста тези 50.7, колкото е приблизителната вероятност за съвпадение в рождените дни поне на двама от група, наброяваща 23-ма.

Една от теориите е, че да си роден близо до приемната дата за училище и за повечето спортни селекции, е голямо предимство.

В повечето държави тази дата е 1 януари.

В най-ранна възраст детето, което започва училище през септември на 7 години и 8 месеца (примерно) би следвало да е физически доста по-развито от съучениците си, които ще навършат 7 през декември.

Именно това физическо преимущество дава повод да се смята, че по-големите деца показват по-добри резултати в спортните дисциплини и съответно привличат повече вниманието на треньорите и скаутите.

Оттук автоматично следва изводът, че имат и по-голям шанс за кариера в професионалния спорт.

Теорията е противоречива, но пък не е за изхвърляне, тъй като на почти всички големи футболни първенства през последните години родените в първото шестмесечие са повече от тези през второто.

За да стесним още повече статистиката, ще отбележим, че от 49 играчи, които потвърждават парадокса на Евро 2016, 30 са родените до 30 юни, а едва 19 в периода 1 юли - 31 декември.

Определено има някаква логика в схващането за приемната дата и по-бързото физическо съзряване, но много е важен късметът и това, което е заложено у спортиста като талант и праг на възможностите.

Защото да си роден на 3 октомври 1981 г. не те прави Златан, какъвто е случаят с астралния близнак на голмайстора Андреас Исааксон.

Не че вратарят е лош, но доиграва кариерата си в турския Касъмпаша, а Ибрахимович на 34 се готви за трансфер в Юнайтед.

Парадоксално, но факт. Също като Парадокса на рожденика.

Вижте в галерията някои от съвпаденията на тазгодишното европейско.

Oще: андреас исааксон  евро 2016  европейско първенство  златан ибрахимович  парадоксът на рожденика 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.