Webcafe

Психотерапия за тролове - австрийският лек срещу онлайн омраза

Webcafe, по Washington Post
05.12.2018, 18:24 (обновена 07.12.2018, 14:28)
мъж с лаптоп, мъж пред лаптоп, мъж с компютър

Снимка: © Pixabay

И дори политиците не са застраховани...

Приемливо ли е да си расист в интернет, ако спадаш към категорията на световните лидери?

Може би да или поне според Twitter, които в свое съобщение казаха, че блокирането на публични фигури от социалната мрежа и/ или премахването на противоречиви техни постове би могло да попречи на хората да разберат важна за тях информация и дебатират по нея.

Принципите на Twitter може и да са спасили влиятелните политици от изтриване на акаунтите им, но интернет не е само територия на беззаконие.

За този факт напомня австрийският съд, според който законите за свобода на словото, от които се ползват обикновените хора, трябва да важат и за политиците. Под "политици" в случая се разбира Бруно Вебер - общински съветник в град Амщетен от австрийската крайнодясна Партия на свободата (FPO).

Вебер пише расистки и хомофобски коментар под реклама, която показва бял и чернокож мъж, държащи в ръцете си бебе. Той описва кадъра като "гнусен" и използва австрийския еквивалент на обидната за цветнокожи думичка, започваща с "Н". По-късно се извинява и подава оставката си, която обаче не е приета от партията му.

Бруно Вебер

Австрийският съд решава да прати Вебер на шестмесечна програма, която ще го научи как да спазва добрия тон, докато е в интернет. Властите освен това ще проучат възможните причини за расизма и хомофобията на общинския съветник и ако той не покаже признаци, че е подобрил възгледите си, може отново да бъде изправен пред съда.

Политикът от FPO ще стане част от проект, който е започнал тази година и до момента е помогнал на 60 души да преосмислят поведението си онлайн.

Програмата работи съвместно с австрийския съд и прокуратура и немско-австрийска асоциация, наречена "Диалог вместо омраза".

Тя започва дейността си, след като обвиненията за подбуждане на омраза по расов и полов признак скачат от 25 през 2006-а до над 820 през 2017-а.

Въпреки значителното увеличение на обвиненията, в някои случаи съдилищата все още се въздържат да осъдят извършителите с аргумента, че наказателна присъда само ще засили омразата у тях.

След като получат присъда, голяма част от тях веднага започват да се държат като жертви и да се оплакват, че са осъдени, защото са се осмелили веднъж да си изкажат мнението. Вебер трябва да се присъедини към програмата още този декември месец.

Вместо да затворят общинския съветник или други, обвинени в онлайн подбуждане на омраза, австрийските съдии вече имат възможност да предлагат доброволно участие в сесиите на "Диалог вместо омраза". Ако обвиняемият откаже да участва, съдът директно преминава към издаването на присъда.

Но терапията не е лесният изход от ситуацията.

В края на шестте месеца всеки преминава през външно оценяване, на което комисия решава дали обвиняемият има напредък, достатъчен обвиненията срещу него да бъдат свалени.

Подобни процедури вече съществуват в няколко северноевропейски държави и биха било относително лесни за прилагане в други страни в Европа със сходни законодателства. В САЩ например законът за свободата на словото може да се окаже пречка такива интернет потребители да бъдат преследвани от съда. Но европейските специалисти смятат, че модифицирана версия на програмата може да бъде приложена и в Щатите.

Спорната реклама, която Вебер коментира

Австрийската "Neustart", която се занимава предимно с ислямски и десни екстремисти, внимателно се опитва да избегне политическата стигма, която бързо би могла да застигне подобен проект. Те не искат да се превръщат в "полиция на мисълта".

Вместо това експертите изследват факторите, които са довели до зараждането на омразата. Често в миналото извършителите също са били потърпевши от обиди - моменти от живота им, които трябва да разберат, за да осъзнаят как действията им влияят на околните.

Мнозина нараняват, защото преди са били наранени.

Освен психологически консултации, екипът също така тренира участниците как да общуват с уважение в интернет. До момента след шестте месеца терапия нито един участник не е върнат обратно в съда.

След шест месеца Австрия ще е наясно дали крайнодесният политик Вебер е постигнал значителен напредък в знанията си как се общува онлайн и дали също ще избегне по-тежка присъда.

Oще: twitter  бруно вебер  интернет  интернет трол  омраза  психотерапия  расизъм  расова омраза  реклама  социални мрежи  спорна реклама  терапия  хомофобия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 06.12.201821:09

>Лесно ли е, да си тъп

Според наблюденията ми върху теб и многобройните ти събратя по ентелект, да, брутално лесно е - няма как повтарянето на едни и същи безсмислени глупости ден след ден да изисква особено усилие. Все пак, ако изискваше усилие не би ви било по силите и нямаше да го наблюдавам.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 06.12.201821:02

deowin | 06.12.2018 19:54 ..Тоя влак с Mako го дъвчите вече две седмици. .."
------------------
Аз дъвча и Шведския Президент - за него що забравяш .. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Лесно ли е, да си тъп Свиняга??
Кажи ми - па ми вземи душата ..

Поздрави..

П.П
Как е в Ню Йорк, имате ли сняг много? Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 06.12.201819:54

Тоя влак с Mako го дъвчите вече две седмици. Наистина ли съществуванието ви е толкова мизерно, че това ви е най-същественото в живота? На другите хора деца като им се родят не го повтарят безспирно толкова време, колкото вие този влак. Пък щом ви е толкова важно, да взема да объркам някой пълен член, че да имате материал за година-две?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

3 sim4o | 06.12.201819:10

deowin | 06.12.201816:23

>чиста проба комунизъм/фашизъм

А не е ли фундаментализъм, зооморфизъм и аболиционизъм?
Всъщност, като ти гледам мутрата, малко ме съмнява дали изобщо правиш ли разлика между думи, които завършват на -изъм.
Може би е педантизъм или пък елитаризъм, но изпитвам песимизъм и известен скептицизъм относно твоя организъм. .."
-----------------------
Свинягата Малоумна , специалистът по президентите на Канада и Швеция има стихотворен талант!

А помните ли, освен Президента на Швеция и за Влаковете на Наполеон!
-------------------------
deowin | 28.09.2017 22:07 Лош отговор. .. Наполеон е победен от лоша логистика .. . В началото е добре подготвен и логистиката му върви добре, когато има пътища за да снабдява френската армия с влакове и ..
----------------
Абсолютен лош отговор!
Разбира се, че Наполеон е снабдявал, до едно време войската си с влакове!
То има и стих (автор май е Свинягата Малоумна):

"Отдолу иде Наполеонов влак, той носи вино и коняк. Стоп! Върни го - връщай го назад! В Русия сме в поход, просто няма как!"

Как мислите, приятели, дали е закономерност и ако човек е тъп мияч на чинии в Ню Йорк , то той винаги се опитва грубо и идиотски да обижда опонентите си?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 06.12.201816:23

>чиста проба комунизъм/фашизъм

А не е ли фундаментализъм, зооморфизъм и аболиционизъм?
Всъщност, като ти гледам мутрата, малко ме съмнява дали изобщо правиш ли разлика между думи, които завършват на -изъм.
Може би е педантизъм или пък елитаризъм, но изпитвам песимизъм и известен скептицизъм относно твоя организъм. Подозирам рахитизъм и евентуаелн ревматизъм в твоя мисловен механизъм. Съмнения за кретенизъм. Дай очаквания негативизъм - обвини ме в хомосексуализъм.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

1 Алекси Николов | 06.12.201811:50

да ми казва държавата и в съда кое правилно да се говори си ечиста проба комунизъм/фашизъм
   

оценка

+1 -0