Менделеев е създал периодичната таблица? Не точно... | webcafe.bg
Webcafe

Менделеев е създал периодичната таблица? Не точно...

webcafeLifecafe, по The Conversation
08.02.2019, 11:43 (обновена 12.02.2019, 14:39)
Менделеев

Снимка: © Google

И все пак той заслужава огромно признание за труда си

Периодичната таблица на Менделеев - кой не я знае, кой не е стоял прав на дъската пред нея...

А тя успява да обедини в себе си научни проучвания, международна политика, почитание към героите в историята и стремеж към ясно подредена структура.

Формално погледнато, съвременната периодична таблица е систематично подреждане на известните на човечеството химични елементи.

Таблицата е организирана по определен начин, който показва хронологичната поява на химичните елементи като в същото време подрежда тези със сходни свойства. Елементите със сходни химически свойства са подредени един под друг в колони. С напредването на колоните от ляво на дясно атомите в елементите стават по-големи и по-тежки.

Тези вариации наблюдават и се опитват да подредят и обобщят в таблица Дмитрий Менделеев и още доста други учени. Въпреки това периодичната таблица не е толкова обективна, колкото звучи на пръв поглед. Кой заслужава признанието за изготвянето й също не е еднозначен въпрос. И къде в създаването й се преплитат политиката и науката?

В периодичната таблица например има елементи, които носят имена на нации.

Два елемента са кръстени на Франция - франций и галий. По един е кръстен на Япония (нихоний), Германия (германий) и Полша (полоний). Скандинавците имат скандинавий, московий и дармщадий почитат съответните градове. Едно шведско селище - Ютерби - дава името на четири елемента - тербий, итербий, ербий и итрий.

Редица други места и хора също са си запазили своите малки квадратчета в таблицата, понякога не без ожесточени спорове.

Сред елементите, кръстени на хора, е и менделевий под номер 101 - име, което почита Дмитрий Менделеев. Група учени от Бъркли, която през 1955-а открива химичния елемент, пренебрегва самодоволството си и решава да почете руския химик за това, че е създал периодичната таблица.

С напредването на Студената война обаче те трябва да убедят Айзенхауер да отделят една клетка в таблицата за Менделеев.

Защо обаче Менделеев? Той ли е открил периодичната таблица? Не точно...

През 1869-а Менделеев публикува документ, който организира тогава известните елементи по логичен и систематичен начин. Не само това - руският учен смело предсказва появата и на нови елементи. В началото на 70-те години на XIX-ти век следват няколко научни труда, които допълват първообраза си и демонстрират дълбокото уважение към създаването на таблицата.

Менделеев, таблицата му и изследванията му привличат огромно внимание и ускоряват прогреса на науката и на общото разбиране за същността на химичните елементи и връзката между тях.

Но вдъхновението и данните, които помагат на Менделеев да достигне до откритието си, се дължат до огромна степен на негови предшественици и съвременници като Амадео Авогадро, Станислао Каницаро и Йохан Волфганг Дьоберайнер.

В края на конгрес по химия в Карсруе през 1860-а например на присъстващите е раздадена книга на Каницаро за теглото на атомите в отделните елементи.

Менделеев присъства на този форум и трудът на Каницаро му помага да организира елементите в своята таблица през 1869-а. Тя съдържа 63 химични елемента, които той е подредил според химичните им свойства и теглото им.

Само че година преди това редица учени, сред които Уилям Одлинг, Джон Нюландс и Густавус Хинрих, се опитват да подредят елементите в някакъв ред. Нюланд, както и Менделеев, предвижда появата и на нови химични елементи.

Учен на име Лотар Мейер, вдъхновен от Каницаро, също съставя своя таблица и то доста подобна на тази на Менделеев. Тя обаче е публикувана няколко месеца след тази на руснака и, както се и очаква, между двамата възниква жесток спор за автентичността.

Заслужава ли тогава Менделеев признание за създаването на невероятна за своето време таблица, за напредъка в разбирането на това как се свързват атомите във вещества, за смелите си предсказания за появата на нови елементи? Категорично да. Но големите победи могат да са заслуга на повече от един герой, а появата на периодичната таблица е една такава особена победа.

Трудът на Менделеев не е нито началото, нито края на химическата наука и подредбата в нея.

Някои елементи в таблицата му не са правилно поставени, схемата е незавършена, някои от неговите предвиждания също са непълни. Групата на така наречените благородни газове например е открита през 1890-а, но руският химик не я е предвидил. Дори ученици по обща химия лесно могат да забележат и други недостатъци.

Накратко, приносът на Менделеев е впечатляващ, но недостатъчен. През 1892-а и той, и Мейер са наградени с медал за откритията си в областта на "периодичната връзка между атомните тегла на елементите". Съвместната награда се посочва като доказателство как е била високо оценена подредбата на вече познатите елементи от Менделеев и Мейер, а не предсказанията им за откритието на нови.

Но в науката, както и в политиката, често е по-важно да си лаконичен, а не точен.

Затова обикновено казваме, че Менделеев е създателят на периодичната таблица.

На Мейер е кръстен клас от минерали, а на Менделеев е кръстен цял един химичен елемент в периодичната таблица.

ООН и привърженици на науката по целия свят тази година отбелязват юбилея от създаването на чудния химически труд и възможностите, който той предлага и ще продължава да ни предлага.

Oще: атоми  дмитрий менделеев  менделеев  менделеева таблица  периодична таблица  тегло на атома  химични елементи 


Още от История

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

24 Palma Kaktusova | 13.02.201912:41

Симчовци се активираха. И какво измислиха?!
- Ами, симчовци , сър!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 13.02.201901:49

Кенчето не било чувало от западняци за менделеевата таблица. А ти къде слушаше, кенче? В кол центъра, на сбирка на НПО-то или на гей парада?

... Как така същият заспал Запад е признал маса руснаци, па за Менделеев се е запънал като магаре на мост? ...

Западът признава и Менделеев и Павлов и Басов и Прохоров и други. Назлъндисва се за Попов, вместо него признава Маркони. Ама касиерките в Кауфланд не са чували за тях.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

22 Dox | 12.02.201921:58

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
- Изказване...... Сър,.
- На кого?
- Ами .... на Трънка ГлОгинова...... Сър.
- О! Да, благодаря, Мортимър! Ъ-ъ-ъ-ъ, би ли ми сипал още малко бренди .. Да, благодаря!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

21 Mako | 12.02.201921:43

Palma Kaktusova | 12.02.201915:07

Мако, като сопол се влачиш след коментиращите
===================================

Сега, като се замисля, установявам, че думата "сопол" стои твърде добре в устата ти Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

20 Mako | 12.02.201921:42

Kenny McCоrmick | 11.02.201921:19

Абсолютно никога, ама никога не съм чувал някой да употребява словосъчетанието "Менделеева таблица"
====================================

E, щом ти никога / ама никога/ не си го чувал, как ли би могъл някой да си въобразява, че някой / например тези https://www.superprof.fr/ressources/scolaire/physique-chimie/seconde/structure-matiere/tableau-mendeleiv.html / не само го произнасят, но дори са го написали???
Амаха, накалници такива, как са посмели да оспорят качеството на слуха ти Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

19 Kenny McCоrmick | 12.02.201920:21

Ама, момче, ти можеш да й викаш и "Доксовата таблица", ама то не е баш тъй и няма и да бъде. Или "Таблицата на малкото пони". Като ти гледам познанията за химия и физика, на тебе такива трудности не ти трябват въобще.
Но аз пак питам - как тъй само у България, което логично включва и на Докс родата, викаме "Менделеева", па никой у тоя заспал Запад не ще? Как така същият заспал Запад е признал маса руснаци, па за Менделеев се е запънал като магаре на мост? За мен е по-логично да кажат, че Иля Франк нищо не е направил.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

18 Dox | 12.02.201919:40

Кенчо,
Ма ай не се дуй толкова бе мойто омче.
Откъде си пък толкова сигурен, че "никой" не казвал на тази таблица "Менделеева"? Аз например, я наричам така. Познатите ми също, родителите ми и те, техните приятели /един от които още е преподавател във ВУЗ/ и те. За да кажеш "никой", първо трябва да си говорил с всичките 7-8 милиарда на планетата, пък тогава да се изхвърляш.

Колкото до теЙникума - късметлия си. Ако трябваше да учиш в такъв теЙникум днес, зор щеше да видиш - не само да го завършиш, ами въобще да те приемат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

17 Nikkor | 12.02.201918:58

Просто е. Няма как Менделеев да я е създал, понеже е руснак. Нал тъй?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.01.2018, 07:45

16 Kenny McCоrmick | 12.02.201918:33

"Значи, до голяма степен на Менделеев помогнали Авогадро, Каницаро /тоя пък за първи път го чувам/ и Дьоберайнер /и тоя също/" - това е по простата причина, че най-вероятно си учил в някой теЙникум, в който са те учили как да държиш химикалката с една ръка и да пишеш хиксове, нули и тикове. Няма как в подобна институция да ти обяснят кои са Каницаро и Дьоберайнер. Което обяснява и възгледите де....
А ти как би обяснил, че никой не казва на тая таблица "Менделеева"? Наистина ли мислиш, че е от чиста русофобия? Що па от точно тия европейци съм чувал Иля Франк и за Капица? Ама ти и за тях сигурно не си чувал, извинявай.
Това са руски учени, които из Европата, която не говорила еди-какво-си, се говорят непрекъснато. Ама у тейникума - сложно...
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 12.02.201917:47

Що за дивотия ни се предлага чрез горния текст? И що за "медия" е тази, ъ-ъ-ъ ... "Дъ Конверсейшън"?
Налице е голям зор да се оклепа пак Русия, независимо как, за какво и с какво. Но нека да поразсъждаваме малко върху текстчето по-горе:

Значи, до голяма степен на Менделеев помогнали Авогадро, Каницаро /тоя пък за първи път го чувам/ и Дьоберайнер /и тоя също/. Ами че то винаги е така. Всеки учен използва натрупаните до момента знания, които се дължат на други преди него. Нютон е казал: "Ако аз виждам по-далеч, то е защото съм стъпил върху раменете на гиганти". Можем ли тогава да попитаме: Всъщност Нютон ли е формулирал законите на термодинамиката във физиката? И да отговорим - Не точно ...?

Година преди Менделеев трима се опитали да подредят елементите "в някакъв ред", а един даже предвиждал и появата на нови. Чудесно, ама подредили ли са ги?

А пък това, че схемата му била незавършена направо си е за смях. Тя и до ден днешен е незавършена, а още тогава Менделеев е оставил празно място за нови елементи. А нови елементи /доколкото знам/ се откриват /изолират/ вече при определени условия - температура, налягане, вакуум и пр.

А Кенчето не е чувал словосъчетанието "Менделеевата таблица", защото общува само с европейци, а те не говорят старобългарски /разбирай - руски/. Освен това, европейците в случая постъпват така, както и ние с македонците, по определени въпроси. Но, Кенчето много други неща не е чувал и едва ли ще чуе.
   

оценка

+1 -0