Бунтът на масите Vs. Бунтът на разума | webcafe.bg
Webcafe

Бунтът на масите Vs. Бунтът на разума

Диана Попова
17.06.2013, 11:24 (обновена 17.06.2013, 14:26)
протест

Този път няма прошка

Да си призная честно - бях доста скептична, когато в петък започнах да получавам десетки покани за участие в протест. Все още ми държи кофти усещането от демонстрациите през февруари, но реших все пак да отида.

И ако по време на предишните протести не можех да припозная каузата на множеството като своя, то сега имам много по-различни впечатления.

И тъй като наскоро в социалните мрежи циркулираше една чудесна статия, озаглавена "Десет разлики между Таксим и Орлов мост", то смятам за редно да се направи и паралел между февруарския и юнския "Орлов мост".

1. Може би единственото общо между двете явления е, че бяха провокирани от конкретно събитие - в единия случай - сметките за ток и парно, а в другия - общественото недоволство от набързо скалъпената кандидатура на добре познат престъпник за един от най-важните постове в държавата. И тук приликите приключват.

2. На жълтите павета през последните дни не само имаше повече хора. Имаше по-качествени хора. Разминавах се с костюмирани мъже, наконтени жени, майки с деца, всички изглеждащи прилично, нормално и мирно.

Нямаше ги онези нечистоплътни, рошави, неспособни да структурират изречение, състоящо се от подлог и сказуемо, примати, които да обективират неандерталската си същност посредством псувни, пиене на бири и създаване на хаос. Не видях прелитащи бутилки, камъни, рола тоалетна хартия.

Напротив - тази сутрин се разпространява снимка на кошче за боклук на бул. "Цар Освободител", във и около което грижливо са строени всякакви отпадъци, а булевардът и тротоарите са чисти.

3. Повечето от разговорите, които дочувах, съдържаха ясно формулирано недоволство, изразено чрез правилни граматични и морфологични конструкции. Липсваха нечленоразделни подмятания. Не видях нито един човек, който да не знае защо е на улицата.

Юнският протестиращ е образован, интелигентен и знае от какво е недоволен, за разлика от февруарския, чиито искания изобилстваха от безобразни, утопични лозунги за разрешаване на битовите му проблеми.

4. И да - подтикът на масите през февруари беше чисто битов. Сега е на едно по-висше ниво. Може би все пак българинът дорасна дотам, че да има някакви духовни потребности и да има съзнанието да ги изрази.

И като че ли най-силната от всички потребности в момента е да се премахне всяка неграмотност в управлението. Юнският протестиращ е запознат с елементарните правила, според които функционира правовата държава и едничкото му искане е тяхното спазване.

5. Сметките за ток бяха опръскани с кръвта на побоищата и самозапалването. За момента инциденти няма. Едва вчера се появиха първите провокатори, но те бяха бързо разпознати и изолирани.

За себе си съм доволна, че наблюдаваме едно израстване на българина. Искрено се надявам отдавна заспалото гражданско самосъзнание, което в момента едва се пробужда, да набере достатъчно сила и да стане водещ двигател на обществото.

Oще: недоволство  протести  протестиращ  разлики  февруари  юни 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

61 DonTsetsi | 26.06.201311:37

Я виж ти какво стана... Хората, блокирали парламента от коя група биха били определени от автора на статията? Безработните според нея са от масите. А една немалка част от блокиращите са такива... Или те са от квалифицираните безработни, които си плащат сметките безпроблемно?
Затова не мога да понасям такива разделения. Да не споменаваме, че голяма част от най-успелите в държавата ни нямат квалификация, а много от най-бедните имат солидно образование.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

60 Manuela Gerenova | 26.06.201308:01

Да, много конкретни бяха февруарските искания - Фейсбук правителство, онлайн конституция, безпартийно управление, национализации, всички банки - държавни... Чудо...
Не ми харесва острото противопоставяне на протестите, но колкото и да го увъртаме - разлика има. ОК, може и да не е толкова остра като описаната по-горе, но има. Най-малкото не чух никой да иска някакви митични утопии или национализация. Така го видяла девойката - така го написала в крайна сметка. И не мога да не се съглася с нея, дори и да е отчасти.
А самоубийства стават всеки ден. През февруари тяхното героизиране доведе единствено до 5, че и повече, съвсем излишни жертви. Вместо да се радвате, че в държавата най-накрая се намериха няколко хиляди психически стабилни хора...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2012, 21:32

59 Снежана Кметова | 26.06.201300:43

Диана Попова, давате ли сметка какво сте написали? Аз не видях нищо интелигентно във Вашата надменност, сякаш имате някакъв комплекс. Какво им беше на онези хора от февруарските протести? Именно те бяха конкретни, с ясно и простичко артикулирани проблеми. Забравихте ли че в рамките на 2 месеца се самозапалиха 5 човека, а други се самоубиха. Това, което се случи тогава какво място има във Вашето сърце? Слава Богу, че не измервам интелигентността си с Вашия аршин.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

58 Alexander Anguelov | 22.06.201322:35

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
2. Задължително гласуване
3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
5. Право на отзоваване на народните представители.
Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

57 Профилът е закрит | 21.06.201314:47

Ами кой ти е крив бе Оня, че не си протестирал срещу приватизацията на Костов, срещу реставрацията на Симо и срещу мутрите на Бойко, ами си чакал избирателно да се навикаш срещу БСП???

Апропо, изброените до тук са деца и творения на БКП и са под общ знаменател. Няма по смешно късогледство и тъпоумие от това да ги делиш. И аз хич не се извинявам за определението...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.12.2011, 12:29

56 Eugenia Dimitrova | 21.06.201311:09

Уважаеми Оня дето го трият,
Всичко е лично. Явно не сте разбрали добре, това което съм написала. Ще го напиша пак:
"Преди 23 години исках същото – тези (непочтените, нечестните, престъпниците) да си отидат и да дойдат други - честни и почтени хора."
Забележете, че никъде не пиша за политическа сила. Прочетете отново, без идеология. Защото твърдя, че хората дали са добри или лоши не се определя от това на коя партия са привърженици.
И всъщност основната идеята на това, което написах е:
"Не познавам поне един българин (не изключвам и себе си), който да не си е уредил нещо по втория начин, който не е давал под масата, който не е бил тарикат на дребно, не се е скатавал, лъгал, пресичал на червено, когато няма коли и други наглед дреболии. Дреболии, но облечени в пари и власт лека полека наедряват. И върховенството на закона се превръща във въпрос на личен избор (и средства) дали да го спазваш или не."
Вие познавате ли? Вие спазвате ли законите? Ако да, защо протестите продължават часове след законно установеното време - 22 часа? Неучастващите нямат ли права? Дреболия нали. Това имам предвид, въобще не ме интересува каква партия ще бъде на власт, искам да ме управляват честни хора, които са с ясно съзнание, че са там да ми служат на мен и на всички останали граждани на страната, а не да уреждат себе си и близки и роднини до 9-то коляно.
Колкото до последната инстанция - съдя за нея от категоричния тон на написаното.
Пожелавам ви отново приятен и ползотворен ден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

55 Оня Дето Го Трият | 21.06.201310:36

Не го приемайте лично и целта не е да ви обиждам. Половината определения сама си ги добавихте. Разменяме си мнения тук и сега пък да взема аз да се обидя тогава - къде претендирам да съм последна инстанция?

Но което е тъпо е тъпо.
Моля припомнете ми момент от тия 23 години, в който да сме викали срещу "ония". Кои са "ония"? Аз твърдя, че в целия преход викаме само срещу "тия", които са и в момента.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.12.2011, 12:29

54 Eugenia Dimitrova | 21.06.201310:18

Уважаеми Оня дето го трият,
В това, което написах, според мен не обидих никого. Вие от първото изречение започвате с определения като "тъпи препратки" и продължавате с "глупави разсъждения". Така не се води диалог от интелигентни хора. Аз съм написала това, кото мисля и чувствам. Вместо да ме опровергаете, да се опитате да ме убедите, вие ми казвате, че не само не съм "млада" и "интелигентна", но съм и "тъпа" и "глупава" и то само защото не мисля като вас. Кое ви дава това право?
Кой ви определи за единствена и последна инстанция? Огледайте се, но не във вълшебното огледало и вижте околните, инакомислещите, може и да научите нещо от тях.
пожелавам ви приятен ден.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

53 Оня Дето Го Трият | 21.06.201309:39

Евгения

Много са тъпи препратките към предишни митинги как пак се викало срещу тия и срещу ония.
А са тъпи защото пропускаш простия факт, че и през 90-та, и през 97-ма, и през 2009-та, и сега се вика все срещу едни и същи и протеста реално е един и същ. Затова и лозунгите от преди 20 години се завръщат.
Просто са ти глупави разсъжденията, защото реално "ония" не са идвали за да повикаме и срещу тях. 20 години си викаме все срещу "тия" - БСП.

Друг въпрос е, че от протести няма смисъл, когато не мислиш кого избираш, но тая тема сме я дъвкали много.
Протест, който не формулира ясни искания е малко безмислен, но щеше да е срам ако народа не излезе и при случая с Пеевски. А какво ще прави после, народа да си решава.... дали пак ще избира Пеевски за да протестира после срещу него или ще роди друго
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.12.2011, 12:29

52 Eugenia Dimitrova | 21.06.201303:49

Защо не ходя на протестите?
14.6.13: Избрали председател на ДАНС, без обсъждане, за 15 минути. Тези господа в Народното събрание нищо не са разбрали, трябва да се протестира, да им се припомни, че са ни служители, те на нас. Не коментирам личноста на избрания, да дразнеща е, но по-важно е, че за пореден път се опитват да ни излъжат.
Абсолютно съм убедена, че ще отида на протеста, но чувам по телевизора възторжени говорителки, които обясняват, че този протест не е като онзи другия от февруари. Сега протестирали „младите, интелигентните, които работят и могат да си плащат сметките”, а не социално слабите.
Спрях на вратата – не съм млада, спорно е дали съм интелигентна, с доста труд (работя на две места) си плащам сметките. Ами сега?
Добре, като първи ден, ще го гледам по телевизора. Наистина млади, изглеждат интелигентни, водят децата си, но.....
Държат невръстните си деца и крещят „червени боклуци”, „Станишев к.рво”, „Волен к.урво” „турци сте”.
Държат децата си, а в другата ръка стискат плакат „Мразим ви безплатно”.
Отговорите на въпроса какво искате са от типа, тези да се махат пък после каквото стане.
Така и не отидох първия ден. Не ходя и до днес и ми е тъжно и безнадежно. Преди 23 години исках същото – тези да си отидат и да дойдат други, честни и почтени хора. Тогава един мъдър човек ми каза:
„Няма от къде да се вземат. Няма такъв българин, който да не смята, че законите са за да ги спазват баламите.” Не му повярвах, искаше ми се да не е прав.
Сега, след 23 години гледам репортажи от протестите – ясно е, че отново не искаме "тия" да ни управляватт, искаме "ония" другите - честните... Но то няма такива. Не познавам поне един (и аз в това число), който да не си е уредил нещо по втория начин, който не е давал под масата, който не е бил тарикат на дребно, не се е скатавал, лъгал, пресичал на червено, когато няма коли и други наглед дреболии. Дреболии, но облечени в пари и власт лека полека наедряват. И върховенството на закона се превръща във въпрос на личен избор (и средства) дали да го спазваш или не.
Четиригодишното момиченце викащо в мегафона „червени боклуци” и тази снимка (http://e-vestnik.bg/17907/protestat-vstrani-ot-sofiya/) съвсем ме убедиха, че протестират „младите” и най-вече „интелигентните” и моето място не е там.
   

оценка

+3 -0