Като Airbnb, само че за електромобили | webcafe.bg
Autocafe

Като Airbnb, само че за електромобили

Jaguar F-TYPE SVRAutocafe
09.05.2019, 09:59 (обновена 10.05.2019, 11:35)
електромобил

Снимка: © iStock

Да, можете да заредите електромобил чрез блокчейн

Когато стане въпрос за електромобили - потенциалните купувачи се отказват поради две основни причини.

На една страна, електрическите автомобили все още са скъпи в сравнение с бензиновите и дизеловите коли от същия клас. От друга страна, има го притеснението, че зарядните станции все още не са толкова гъсто разположени, колкото са конвенционалните бензиностанции и батерията може да не издържи от точка А до точка Б.

Отговорът на вторият проблем може би е по-лесен отколкото предполагаме и се корени в блокчейн технологията.

Повечето хора свързват блокчейн единствено с биткойн, но идеята за споделена система между отделните устройства датира още от 70-те години на миналия век. Това е така наречената DLT - Disturbed Ledger Technology, която вече намира приложение и отвъд криптовалутите.

Редица банки и финансови институции започват да експериментират с блокчейн трансакции, за да подобрят своята ефективност. Технологията може да намери приложение в съхранението и удостоверението на личните данни, преноса на важни документи като медицински свидетелства и разбира се, в дигиталното разплащане без необходимост от посредничество.

Блокчейн не може сам по себе си да зареди електромобила ви, но потенциалните му възможности в областта са огромни. Веригата може да осигури стабилна и ефикасна система, в която са свързани станциите за зареждане на електрически автомобили. Така всеки, склонен да сподели зарядната си станция с други собственици на електромобили, може да го направи през блокчейн.

Автомобилните специалисти определят това като "Airbnb на електромобилите".

Идеята се появява още през 2018 г. и е продиктувана именно от притесненията, че батерията на колата няма да издържи до крайната дестинация. Блокчейн в крайна сметка се основава на "умен" peer-to-peer (P2P или устройство-към-устройство) контакт. През платформата притежателите на зарядни станции могат да ги споделят с други водачи - с или без заплащане в криптовалута.

А шофьорите с лекота могат да проверят къде е най-близката станция, свободна ли е в момента и колко би им струвало да заредят електромобила си. Приходите от споделянето на зарядните станции ще насърчи все повече от собствениците им да използват блокчейн, за да предоставят услугата си.

За в бъдеще подобна потребителска мрежа има потенциала да изгради цели микро и макро системи, основани върху P2P зареждането.

Един от големите плюсове на блокчейна е, че той осигурява надеждна верига, която в същото време не разчита на централизиран сървър. Информацията за потребителите не може да бъде изгубена, тя само се прехвърля от един носител на друг. Освен това колкото повече трансакции на даден потребител са преминали успешно по веригата, толкова по-лесно той прави следващи такива.

Всичко тези предимства ще позволяват бърза идентификация на електромобила и ще осигуряват дигиталната връзка между собствениците на зарядни станции и на електрически автомобили.

И двете страни няма да имат нужда от никакво допълнително посредничество и ще се договарят изцяло помежду си срещу какви условия ще бъде използвана станцията - заплащане в брой, заплащане през блокчейн или на доброволни начала.

Със същата технология може да бъде проследено кога е било последното зареждане, както и какъв е разходът на енергия на електромобила.

Пред подобно "споделено" блокчейн бъдеще обаче има още доста предизвикателства.

Много хора биха се притеснили за сигурността си и не биха били склонни току-така да споделят зарядните си станции с непознати, при положение че повечето такива се намират в частната им собственост и дори в доста случаи - в самия им гараж.

Също толкова потребители са скептични към криптовалутите като надеждно разплащателно средство и смятат, че няма да могат да обърнат виртуалните си пари в реални.

Производителите на електромобили също не седят със скръстени ръце, а работят упорито върху все по-издържливи батерии, които осигуряват все по-дълъг пробег.

Колкото по-мощна е батерията на електрическата кола, толкова повече отпада нуждата от спирки за зареждане.

И все пак в САЩ, а след това и в Европа, използването на блокчейн за зареждане на електромобили е нараснало за последната година. Подобен скок само доказва, че блокчейн може да предложи редица добри решения за разширяващия се пазар на електрически превозни средства.

Oще: блокчейн  блокчейн технология  електрическа кола  електрически автомобил  електромобил  електромобили  криптовалута  криптовалути  споделена икономика 


Още от Новини

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.