"Дисни" ще изстискат и Мечо Пух за пари | webcafe.bg
Filmcafe logo

"Дисни" ще изстискат и Мечо Пух за пари

лебовскиFilmcafe
08.03.2018, 17:39 (обновена 09.03.2018, 18:10)

"Christopher Robin" е поредната игрална адаптация на класическа анимация.

Любимите на няколко поколения анимации на Disney продължават да намират нов живот под формата на игрални филми. Следващият в списъка е популярният плюшен мечок Мечо Пух, който ще се сдобие със своя CGI версия в игралния филм "Christopher Robin".

Тийзър трейлърът на новия филмов проект оставя човек със смесени чувства. Той рови в носталгията към детството и топлите спомени от Пух и компания, но същевременно те кара да се питаш "Трябваше ли да правят това?".

А какво точно е "това"? Сюжетът на филма има същата концепция като "Хук" на Стивън Спилбърг, който ни показали порасналия Питър Пан.

В "Кристофър Робин" едноименното момче от историите за Мечо Пух вече е възрастен мъж с жена, дете, работа и проблеми. Не му е лесно - налага му се да отложи планирано пътуване със семейството си за извънредна работа, а шефът му иска уволнението на голям брой служители.

В тази обичайна за всеки възрастен напрегната обстановка става пределно ясно, че Кристофър вече е изгубил фантазията си. Но неговите най-добри приятели от детството - оживелите му плюшени играчки - повторно се вмъкват в живота му, за да му помогнат да я открие отново.

Подобно на "Maleficent" (Господарка на злото) с Анджелина Джоли, който беше филм за Спящата красавица, ама не съвсем, това е адаптация на "Мечо Пух", но не съвсем.

Вкаран е елементът с порасналото дете, изгубената невинност на детството, тегобите на живота на възрастните и прочие. Вероятно, за да не е носталгията единствената причина майките и татковците да дават пари за билети и за себе си, когато децата им поискат да видят филма.

И все пак има какво да ги накара да повдигнат учудено вежди. Няколко поколения са пораснали с вида на Мечо Пух от анимациите на Disney. Така че плюшеното мече, което се вижда в тийзъра, може да изненада мнозина със своя някак по-мършав и износен външен вид.

Филмовият Пух изглежда много повече като фотореалистична (и говореща) плюшена играчка, но режисьорът на филма Марк Форстър (Z-та световна война, Спектър на утехата) има обяснение за това.

По думите му илюстрациите на Ърнест Шепърд от оригиналните истории на Алън Александър Милн за Мечо Пух са били огромно вдъхновение за това как във филма да изглежда не само Пух, но и останалите обитатели на Сто-акровата гора - Заек, Тигър, Йори, Прасчо и пр.

Освен това желанието на режисьора е било във вида на плюшените персонажи да личи колко много време е минало откакто Кристофър Робин си е играл с тях като малко момче. "Те не са чисто нови играчки, купени от витрината на магазина. В тях има любов, но и личи че са захабени от времето и от ползване", обяснява Форстър.

Външният вид обаче няма значение, когато се заслушаш в гласа на Пух. Всеки, който е чувал английския оригинал на анимациите, ще усети лека тръпка, защото гласът на филмовото мече е идентичен с това на анимационното. Актьорът Джим Къмингс, който озвучава Пух от 1988 г. насам, много правилно е бил повикан отново от Disney. Както отбелязва и режисьорът, гласът на Къмингс носи в себе си необходимото носталгично усещане.

А носталгията определено е тъпана, по който Disney така упорито бият вече няколко поредни години. Видяхме игрални версии на редица техни класически анимации - "Алиса в страната на чудесата" (2010), "Maleficent" (2014), "Пепеляшка" (2015), "Книга за джунглата" (2016) и "Красавицата и звяра" (2017). Задават се и още няколко филма, сред които "Аладин", "Цар Лъв", "Мулан" и "Дъмбо".

С това от филмовата компания ясно показват, че нямат намерение да се отказват от новата си формула за лесни пари - игрални адаптации на техни класически анимации.

Но носталгията, изглежда, върши работа, макар въпросът да е защо са нужни и подобни интерпретации като тази с остарелия Кристофър Робин. Утехата поне е, че в ролята ще видим Юън Макгрегър. Останалият актьорски състав също прави впечатление, но едва ли ще има възможност да блесне особено - дали заради концепцията на филма, или заради това, че в някои случаи става дума само за озвучаване.

Хейли Атуел (Captain America, Agent Carter) играе съпругата на Кристофър Робин, а Марк Гатис (Sherlock) ще бъде неговият шеф. Питър Капалди (Dr. Who) ще озвучава Заек, Крис О'Дауд ще предостави гласа си на вечно енергичния Тигър, а Брад Гарет (братът на Реймънд от "Всички обичат Реймънд") ще озвучава магарето Йори.

Дали Disney са сполучили с "Кристофър Робин" ще разберем през август, когато филмът излиза по кината.

Oще: disney  адаптации  анимации  детска книжка  мечо пух  питър капалди  юън макгрегър 


Още от Кино

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.