"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят" | webcafe.bg
Webcafe

"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят"

Webcafe
02.02.2019, 18:39 (обновена 04.02.2019, 17:05)
Айн Ранд

Снимка: © Getty Images

Мъдростта на Айн Ранд и идеята за разумния егоизъм

"Вдигнете данъците на богатите!" Призивът на кандидатката за президент на САЩ Елизабет Уорън и на младата звезда на демократите Александрия Окасио-Кортес отеква остро и събира ръкопляскания на прогресивни, леви либерали, социалисти и борци за социална правда и равенство.

Макар в глобален мащаб да се говори за засилването на дясното и на консерватизма, този възход до голяма степен стъпва върху социалната идея за ляво и дясно и се противопоставя на идеите на глобализма и политиките на идентичността. И за тях някои леви апели за регулации на големия бизнес и едрите собственици, по-големи данъци за богатите и повече изисквания към тях за социална отговорност.

Иначе казано, това е времето на Анти-Айн Ранд. Американската писателка и философ, родена на 2 февруари 1905 г. в Русия е станала символ на идеологията на абсолютната свобода.

В своята философия, определяна като обективизъм, тя защитава правото на лична свобода и личната собственост, издигайки на преден план идеята за разумния егоизъм, който бута човечеството напред.

В основата си нещата са прости - който не работи, не трябва да яде, ако решим да се обърнем към българските приказки. Човек сам е отговорен за собственото си щастие и за собствения си успех и никой не му е длъжен. Ранд издига идеята за силата на духа и личността, за човека, който ще грабне своето и ще защити личния си интерес.

За нея колективизмът, идеята за общите решения рано или късно води до проблеми - в колектива личната отговорност се размива, а с това идват и слабите характери, които се крият зад идеята за общото благо. Не, Ранд много по-добре разбира личното благо, което тика света напред.

Защото в трудни времена, общността винаги се намира под крилото на единици, на онези малцина, които с труд, воля, хитрост и мисъл, са извоювали своето място. И, подобно нейния Атлас, носят обществото на раменете си.

Разбира се, към тези идеи винаги може да се подходи и с критика (не малко критика дори), но това, което Айн Ранд проповядва, си заслужава да бъде помнено - и това е, че силата на духа, волята и упоритостта винаги водят напред. И липсата на тяхната проява не трябва излишно да се възнаграждава.

А за тази идея собствените й думи говорят най-добре:

"Истината не е за всички хора, а само за онези, които я търсят."

"Човек не получава на земята нищо наготово. Всичко, от което се нуждае, трябва да бъде произведено. И тук човек се изправя пред същностната алтернатива: той може да оцелее по един от двата начина - или чрез самостоятелна дейност на своя разум, или като паразит, захранван от умовете на другите."

"Парите са само инструмент. Те ще ви заведат където поискате, но не могат да ви заменят като шофьор."

"За да каже някой "аз те обичам" на някого, трябва първо да може да каже "аз"."

"Егоистът в абсолютния смисъл не е човек, който жертва другите. Той е човек, който стои над необходимостта да използва другите по какъвто и да е начин."

"Всяко нещо винаги има две страни - едната е права, а другата - грешна. Тази по средата е винаги дяволска."

"Всички животински видове учат малките си на изкуството на оцеляването: котките, които учат котетата да ловуват, птиците, които влагат такива огромни усилия в това да научат пиленцата да летят... а човекът, чийто инструмент за оцеляване е умът, не просто се проваля в това да научи детето да мисли, а посвещава цялото му образование на целта да унищожи разума му, да го убеди, че мисълта е безполезно зло, преди още да е започнало да мисли."

"Право номер едно в света е правото на егото. Първото задължение на човека е задължението към самия себе си. Негов нравствен закон е никога да не поставя първостепенната си цел в зависимост от други хора."

"Няма друг начин да обезоръжиш един човек, освен чрез вина. Чрез онова, което самият той е приел като вина. Ако човек някога е откраднал и стотинка, можеш да му наложиш наказание, предвидено за банков обирджия, и той ще го приеме. Ще понесе всякаква мизерия, ще мисли, че не заслужава друго. Ако на света няма достатъчно вина, трябва да я създадем. Ако научим човек, че е лошо да се гледат пролетни цветя, а той ни повярва и после го направи, ще можем да правим с него каквото поискаме. Той няма да се защитава. Няма да мисли, че заслужава защита. Няма да се бори. Но да ни пази Господ от човека, който живее по собствените си стандарти. От човека с чиста съвест. Той е човекът, който ще ни победи."

"Независимостта е единствената мяра за добродетел и стойност. Важното е какъв е човекът и как се развива, а не какво е направил или не за другите. Няма заместител на личното достойнство. Няма друг стандарт за лично достойнство, освен независимостта."

"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят."

"Какво е морал? Преценка, с чиято помощ да различаваш правилното от неправилното, поглед, с който да виждаш истината, кураж, за да действаш в съгласие с нея, себеотдаване на доброто, почтеност, да защитаваш доброто на всяка цена."

"Най-малката единица на земята е индивидът. Тези, които отричат правото на всеки, не могат да претендират, че са защитници на малцинствата."

"Лъжата е акт на отказване от самия себе си, защото човек се отказва от реалността в полза на човека, когото лъже, превръща го в свой господар и се осъжда от този момент нататък да имитира онази реалност, която според възгледите на другия трябва да се имитира. И ако човек придобие непосредствената си цел с цената на лъжата - цената, която плаща, е разрушението на онова, на което тази печалба е трябвало да служи. Човекът, който лъже света, става незабавно негов роб."

"Госпожице Тагарт, знаете ли какъв е отличителният белег на второкачествения човек? Обида от достиженията на друг човек. Тия докачливи посредствени типове, които седят и треперят да не би нечия друга работа да се окаже по-велика от тяхната, те нямат и представа за самотата, която настъпва, щом стигнеш върха. Самотата да не срещнеш свой равен - ум, който да уважаваш и достижение, на което да се възхитиш.... Те нямат начин да разберат какво е чувството, когато си заобиколен само от низшестоящи. Омраза? Не, не е омраза, а отегчение - ужасно, безнадеждно, изцеждащо, парализиращо отегчение."

"Винаги съм искала хората, които харесвам, да имат едно качество. Свободният дух. Няма нищо по-важно."

"Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."

"Когато човек действа от съжаление противно на правдата, наказва доброто заради злото; когато човек спести страданието на виновния, то принуждава да страдат невинните."

Oще: айн ранд  атлас  атлас изправи рамене  богати  воля  данъци  дясно  егоизъм  икономика  колективизъм  сила на духа 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

34 deowin | 04.02.201921:38

Казах, че 2+2 прави 4, а сестра ти спи с непознати за пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.03.2015, 00:45

33 Бръмбар | 04.02.201921:34

deowin, ко каза, ко?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 04.02.201921:26

Бръмбар, ако кажа "2+2=4" и след ти излея цяла житейска философия, първоначалното очевидно вярно твърдение би ли ти било достатъчно за да вземеш всичко останало на сляпа вяра?
Даже религиите не са толкова брутално тъпи, че да не сложат едно-друго общо взето неоспоримо и общовалидно твърдение или позиция, или току-виж нещо наистина прозрително, сред целия си иначе доволно говнян канон - иначе дори пълни глупаци няма да им се вържат. Това е общо взето Догма и Индокриниране 101 - няма как да накараш хората да повярват каквото искаш ако им даваш само помия. Все пак, даже Хорхе Букай и Пауло Коелю имат ценни и дори дълбоки мисли, даже строителни работници могат да ти кажат напълно коректно, че 2+2 е 4.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.03.2015, 00:45

31 Бръмбар | 04.02.201920:43

Аааа, никой ли не забеляза цитираната извадка на pixie?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

30 deowin | 04.02.201916:47

Високопарен псевдоинтелектуален стилизиран морализъм + диво чесане на индивидуализма = обективизмът на Ранд.
Толкова е лесно да спечелиш благоговението на wannabe интелектуалците като им повториш 1000 пъти, че всичко хубаво в живота им е следствие от техния личен труд, умения, усилия, а всичко лошо в живота им е причинено от външни фактори, конкретно - от тълпата мързеливи, глупави лентяи, които цокат плодовете от труда на "създателите". Естествено, че никой не се асоциира с тази тълпа, въпреки че, статистически погледнато, ако повярваме в съществуването й, би следвало да ни хрумне, че най-вероятно сме част от нея.

Очевидният и доста сериозен проблем на Ранд е това, че категорично избягва да разглежда куп напълно реални феномени, които не са удобни на крайната й, полярна, двуцветна и брутално опростенческа философия - престъпност, насилие, война, политика, привилегированост, наследственост, всевъзможни изконни наклонности, предразсъдъци и предубеждения на хората, които изкривяват мисленето им и имат ефект върху обществената справедливост, и прочие.
Ако си хлапе на 15-20, може и да пропуснеш да забележиш или удобно да игнорираш тези огромни дупки във философията й. Ако, обаче, в по-зряла възраст си видял малко повече от света и живота на хората, но продължаваш да си фен на Ранд, това най-вероятно е вече доброволно затваряне на очите с цел да си храниш егото. Удобно, но не твърде достойно. Дори според Ранд, апропо, защото при нея личното достойнство и интелектуален интегритет са, allegedly, на върха на ценностната система. Даже да игнорираме напълно бруталното лицемерие на личния й пример с нейния собствен живот.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

29 Mako | 04.02.201913:01

SilvioGesell | 04.02.201912:28

Какво е законно и какво не се мени всеки ден. Както казах и по-рано, ако убийството е законно, не означава че е правилно.
=======================================

Сериозен пример си дал!
Би ли ни напомнил кога, за последно, убийството е било законно, щото нали сам казваш - тези неща непрекъснато се мандахерцат напред-назад " всеки ден"?
Та?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

28 SilvioGesell | 04.02.201912:28

Какво е законно и какво не се мени всеки ден. Както казах и по-рано, ако убийството е законно, не означава че е правилно. Разбира за да живеем в цивилизовано общество ние трябва да спазваме законите, но винаги трябва да бъдем критични и непрестанно да сме бдителни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

27 Mako | 04.02.201911:47

SilvioGesell | 03.02.201901:06

Законността няма как да бъде аргумент.

===================

Хе, хе - щом казваш Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

26 Mako | 04.02.201911:44

Vev | 02.02.201921:08

Драконче, спекулираш елементарно с полуистини и крайнонелогични заключения.
=============================

Кое е "нелогичното заключение" - че АР е пореден пример за човек, който в трудовете си прокламира някакви принципи на обществен морал и поведение, а след това сам не ги спазва? Кои са "полуистините"? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

25 Mako | 04.02.201911:41

SilvioGesell | 03.02.201900:33

Данъците са кражба.
=======================

Не думай! .....

Поредния, за когото легалните определения нямат никаква стойност Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0