"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят" | webcafe.bg
Webcafe

"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят"

Webcafe
02.02.2019, 18:39 (обновена 04.02.2019, 17:05)
Айн Ранд

Снимка: © Getty Images

Мъдростта на Айн Ранд и идеята за разумния егоизъм

"Вдигнете данъците на богатите!" Призивът на кандидатката за президент на САЩ Елизабет Уорън и на младата звезда на демократите Александрия Окасио-Кортес отеква остро и събира ръкопляскания на прогресивни, леви либерали, социалисти и борци за социална правда и равенство.

Макар в глобален мащаб да се говори за засилването на дясното и на консерватизма, този възход до голяма степен стъпва върху социалната идея за ляво и дясно и се противопоставя на идеите на глобализма и политиките на идентичността. И за тях някои леви апели за регулации на големия бизнес и едрите собственици, по-големи данъци за богатите и повече изисквания към тях за социална отговорност.

Иначе казано, това е времето на Анти-Айн Ранд. Американската писателка и философ, родена на 2 февруари 1905 г. в Русия е станала символ на идеологията на абсолютната свобода.

В своята философия, определяна като обективизъм, тя защитава правото на лична свобода и личната собственост, издигайки на преден план идеята за разумния егоизъм, който бута човечеството напред.

В основата си нещата са прости - който не работи, не трябва да яде, ако решим да се обърнем към българските приказки. Човек сам е отговорен за собственото си щастие и за собствения си успех и никой не му е длъжен. Ранд издига идеята за силата на духа и личността, за човека, който ще грабне своето и ще защити личния си интерес.

За нея колективизмът, идеята за общите решения рано или късно води до проблеми - в колектива личната отговорност се размива, а с това идват и слабите характери, които се крият зад идеята за общото благо. Не, Ранд много по-добре разбира личното благо, което тика света напред.

Защото в трудни времена, общността винаги се намира под крилото на единици, на онези малцина, които с труд, воля, хитрост и мисъл, са извоювали своето място. И, подобно нейния Атлас, носят обществото на раменете си.

Разбира се, към тези идеи винаги може да се подходи и с критика (не малко критика дори), но това, което Айн Ранд проповядва, си заслужава да бъде помнено - и това е, че силата на духа, волята и упоритостта винаги водят напред. И липсата на тяхната проява не трябва излишно да се възнаграждава.

А за тази идея собствените й думи говорят най-добре:

"Истината не е за всички хора, а само за онези, които я търсят."

"Човек не получава на земята нищо наготово. Всичко, от което се нуждае, трябва да бъде произведено. И тук човек се изправя пред същностната алтернатива: той може да оцелее по един от двата начина - или чрез самостоятелна дейност на своя разум, или като паразит, захранван от умовете на другите."

"Парите са само инструмент. Те ще ви заведат където поискате, но не могат да ви заменят като шофьор."

"За да каже някой "аз те обичам" на някого, трябва първо да може да каже "аз"."

"Егоистът в абсолютния смисъл не е човек, който жертва другите. Той е човек, който стои над необходимостта да използва другите по какъвто и да е начин."

"Всяко нещо винаги има две страни - едната е права, а другата - грешна. Тази по средата е винаги дяволска."

"Всички животински видове учат малките си на изкуството на оцеляването: котките, които учат котетата да ловуват, птиците, които влагат такива огромни усилия в това да научат пиленцата да летят... а човекът, чийто инструмент за оцеляване е умът, не просто се проваля в това да научи детето да мисли, а посвещава цялото му образование на целта да унищожи разума му, да го убеди, че мисълта е безполезно зло, преди още да е започнало да мисли."

"Право номер едно в света е правото на егото. Първото задължение на човека е задължението към самия себе си. Негов нравствен закон е никога да не поставя първостепенната си цел в зависимост от други хора."

"Няма друг начин да обезоръжиш един човек, освен чрез вина. Чрез онова, което самият той е приел като вина. Ако човек някога е откраднал и стотинка, можеш да му наложиш наказание, предвидено за банков обирджия, и той ще го приеме. Ще понесе всякаква мизерия, ще мисли, че не заслужава друго. Ако на света няма достатъчно вина, трябва да я създадем. Ако научим човек, че е лошо да се гледат пролетни цветя, а той ни повярва и после го направи, ще можем да правим с него каквото поискаме. Той няма да се защитава. Няма да мисли, че заслужава защита. Няма да се бори. Но да ни пази Господ от човека, който живее по собствените си стандарти. От човека с чиста съвест. Той е човекът, който ще ни победи."

"Независимостта е единствената мяра за добродетел и стойност. Важното е какъв е човекът и как се развива, а не какво е направил или не за другите. Няма заместител на личното достойнство. Няма друг стандарт за лично достойнство, освен независимостта."

"Хората не искат да мислят. И колкото повече закъсват, толкова по-малко искат да мислят."

"Какво е морал? Преценка, с чиято помощ да различаваш правилното от неправилното, поглед, с който да виждаш истината, кураж, за да действаш в съгласие с нея, себеотдаване на доброто, почтеност, да защитаваш доброто на всяка цена."

"Най-малката единица на земята е индивидът. Тези, които отричат правото на всеки, не могат да претендират, че са защитници на малцинствата."

"Лъжата е акт на отказване от самия себе си, защото човек се отказва от реалността в полза на човека, когото лъже, превръща го в свой господар и се осъжда от този момент нататък да имитира онази реалност, която според възгледите на другия трябва да се имитира. И ако човек придобие непосредствената си цел с цената на лъжата - цената, която плаща, е разрушението на онова, на което тази печалба е трябвало да служи. Човекът, който лъже света, става незабавно негов роб."

"Госпожице Тагарт, знаете ли какъв е отличителният белег на второкачествения човек? Обида от достиженията на друг човек. Тия докачливи посредствени типове, които седят и треперят да не би нечия друга работа да се окаже по-велика от тяхната, те нямат и представа за самотата, която настъпва, щом стигнеш върха. Самотата да не срещнеш свой равен - ум, който да уважаваш и достижение, на което да се възхитиш.... Те нямат начин да разберат какво е чувството, когато си заобиколен само от низшестоящи. Омраза? Не, не е омраза, а отегчение - ужасно, безнадеждно, изцеждащо, парализиращо отегчение."

"Винаги съм искала хората, които харесвам, да имат едно качество. Свободният дух. Няма нищо по-важно."

"Наблюдавайте парите. Парите са барометър за достойнствата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че някои хора стават по-богати чрез подкупи и облагодетелстване, отколкото чрез работа, и вашите закони не закрилят вас от тях, но закрилят тях от вас; когато видите корупцията да се възнаграждава, а честността да се превръща в саможертва - тогава трябва да знаете, че обществото ви е обречено."

"Когато човек действа от съжаление противно на правдата, наказва доброто заради злото; когато човек спести страданието на виновния, то принуждава да страдат невинните."

Oще: айн ранд  атлас  атлас изправи рамене  богати  воля  данъци  дясно  егоизъм  икономика  колективизъм  сила на духа 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

24 SamVaims | 03.02.201921:18

@"Ваймс ето линк към сайта Читанка,където има книгата на Ранд "Атлас...". Прочети коментари №7 и №9:"

Човече, аз имам тази книга т.е те са три книги "Атлас изправи рамене" част първа, втора и трета. Нямам необходимост да чета коментари, защото вече съм си изградил мирогледа и без тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

23 Дракон с кисело зеле | 03.02.201920:02

Всъщност Драконе твоя кментар е първия и ти почваш с намека че Айн Ранд е пиявица, която точи от другите.
---
Не бих го нарекъл намек, а твърдение. Което е истинно. Приемай това както искаш. Нещо повече - имай предвид, че за да получи помощите, които са спасили живота на Айн Ранд, човек трябва да подаде молба - която може да бъде отхвърлена. Само плащането на данъците не стига. И не аз започнах темата за данъците като форма на кражба. Може да погледнеш коментара на Vev.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

22 deaf | 03.02.201919:54

Ваймс ето линк към сайта Читанка,където има книгата на Ранд "Атлас...". Прочети коментари №7 и №9:

https://www.chitanka.info/text/33690/27#textstart
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

21 SamVaims | 03.02.201919:27

@"И т.н.,и т.н."
Гледам, че си взел някакви цитати, които после си "оборил". Обаче си пропуснал мащабният опус "Говори Джон Голд", които се простира на 83 страници, в края на "Атлас изправи рамене."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

20 SilvioGesell | 03.02.201919:12

Всъщност Драконе твоя кментар е първия и ти почваш с намека че Айн Ранд е пиявица, която точи от другите. А в третия коментар намесваш и данъците.
След което в дискусията се включвам аз. Така че не е коректно да обръщаш нещата едва ли не аз съм влязъл като защитник на Ранд (не защитавам Ранд а философски принцип), и данъците са тема вкарана от теб в дискусията а не от Ранд или нейните защитници.

Все пак, дори Ранд наистина никъде да не е говорила против данъците както беше казано, аз се съмнявам че човек с нейната философия би бил ЗА данъци.

Разбирам идеята зад данъка и съм против криенето на данъци. Хората в момента са се организирали по тоя начин и както Чърчил е казал, демокрацията е лоша, но по-добро не сме измислили.

Но това не значи че трябва да спрем да се стремим към система, в която узаконената и обществено приета кражба (данък) е прекратена. Ако искаме да да се развиваме не трябва да ни залинява мозъка и да си мислим че държавата и обществения договор за дошли от небето и че системата е единствена и незаменима.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

19 deaf | 03.02.201918:54

Сам Ваймс,

единственият гений,който досега не е оборен е Ницше.

Не се заяждам и няма да хейтя,но мога да оборя Айн Ранд. Например,тя казва:

""Човек е свободен да избира дали да осъзнава или да не осъзнава..."

Това е такава фундаментална заблуда,че не си струва да бъде коментирана. Но. Осъзнаването идва БЕЗ човек да го иска.

"Кръстът е символа на изтезанието."

Не. Кръстът демонстрира,че и най-големият негодник ако бъде изтезаван,може да бъде приет от други хора за значим човек.

"Способността на човека да мисли е единственото му средство за оцеляване."

Съжалявам,но това е невероятна глупост. Мисленето е само малка част от силата и същността на човека и то далеч,далеч не най-необходимата. Най-важни са инстинктите.

И т.н.,и т.н.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

18 Дракон с кисело зеле | 03.02.201918:43

Аз лично съм прочел почти всичко от Айн Ранд, преведено на български, и никъде не срещнах дори и намек за критика срещу данъците. Ако съм пропуснал нещо - моля да ме поправиш.
---
Пропуснал си факта, че човекът, на когото отговарям, в защита на Ранд твърди, че данъците са кражба.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

17 SamVaims | 03.02.201918:02

@Айн Ранд обаче охотно се е възползвала от благата, които данъчната система й предлага, и в СССР, където безплатно е завършила висше образование, и в САЩ после, където лечението й е било поето от държавата.

Каква е тази гротеска? Що се отнася до животът й в СССР, горещо ти препоръчвам романът й "Ние живите", който аз го приемам за биографичен, а думата "охотно" е твърде неуместна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

16 SamVaims | 03.02.201917:45

@"Първо, Айн Ранд е била напълно свободна да не живее в САЩ, щом не са й харесвали американските данъци."

Аз лично съм прочел почти всичко от Айн Ранд, преведено на български, и никъде не срещнах дори и намек за критика срещу данъците. Ако съм пропуснал нещо - моля да ме поправиш.
Тя е против задушаващите държавни регулации в производството и подкрепя естествената склонност на хората да работят за собственото си благо, а не за благото на някакво илюзорно и абстрактно понятие "общество".
Много мога да изпиша за Айн Ранд, защото ми е от любимите автори, но най- мощния аргумент в защита на нейната философия е това, че досега никои не я е оборил.
Може да критикувате личността й, пороците й, начина й на живот/действително в личен план е била доста нещастна/, но не и философията й.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

15 Дракон с кисело зеле | 03.02.201916:16

Ако си мислиш, че можеш да опростяваш ситуацията както ти падне, а после да търсиш пробойни в опростяването, грешиш. Т.е., не грешиш, формално погледнато, обаче още в предишния коментар написах, че следвам твоя пример и опростявам безумно сложна ситуация. И никой не е казал, че смяната на държавата е лесна като отиването в друг магазин, обаче опцията съществува - особено пък за богати хора, които не искат да плащат данъци на пиявиците. Айн Ранд обаче охотно се е възползвала от благата, които данъчната система й предлага, и в СССР, където безплатно е завършила висше образование, и в САЩ после, където лечението й е било поето от държавата. От тук нататък тя и поддръжниците й да говорят колко лошо нещо са данъците е просто безумие. Все едно някоя риба да говори колко лошо нещо е водата.
   

оценка

+2 -1