Социалните мрежи ти позволяват да срещнеш цял куп нови хора, които времето и разстоянието едва ли би ти позволило да срещнеш | webcafe.bg
Webcafe

Какво си мислиш сега?

Николета Бонева Ховрин
23.04.2010, 14:57 (обновена 28.07.2010, 15:49)
Калинки

Пълноценна връзка

Това стои на заглавната страница на една от най-популярните социални мрежи в света. Колко пъти и точно кой през деня ви задава този въпрос?

Приятелите? Колегите? Баба ви? Шефът... 

Никой в съвременния свят не се интересува какво си мислиш сега, освен ако твоите мисли не са институционализирани, сиреч - всеки уважаващ себе си човек трябва да е запознат с тях.

Ако някога е било нужно да изоставиш кантората, ателието или домашния уют, за да станеш журналист и да лееш мнение от страниците на печата, днес това не е наложително. Съвременният свят ти предлага друга опция да си кажеш мнението - онлайн.

Блог, социална мрежа, форум, сайт... много форми с една функция - осъществяването на илюзията, че на някой му пука „Какво си мислиш сега?" Защото хората имат нужда да вярват в това. Защото хората са самотни.

Колкото повече индивиди, толкова по-малко общество. Никой не им обръща внимание, всичко е средностатистическо и се произвежда на конвейер, всичко е еднакво - от хамбургерите до дрехите.

Повече от всякога хората живеят сами и до 2021 г. над 1/3 от домакинствата ще се състоят от един човек, а милиони ще носят на плещите си финансовото бреме на самостоятелния живот, сочи доклад на британския Institute for Public Policy Research (IPPR).

Статистиката показва, че броят на домакинствата от един човек е нараснал от 18% през 1971 на 29% през 2005 г. и ще се увеличи до 35% през 2021 г.

Сами у дома, сами по пътя, сами в офиса. И все пак човекът е социално животно. И колкото и да е странно, неговата човещина се запазва и развива посредством кабелчета, жички, чаркове и прочие технически изобретения. Те позволяват на 65-годишна майка в България да види дъщеря си и внуците от цял един океан разстояние; на пълничкото момиче да заинтригува с разума си и после с дълбоки очи; на недоволния клиент да предупреди всички останали за лошо обслужване.

Позволяват ти да срещнеш цял куп нови хора, които времето и разстоянието едва ли би ти позволило да срещнеш. Познавам двама души, които се запознаха онлайн и след тримесечни разговори единият си събра багажа от София и се премести във Варна, за да могат да бъдат заедно. Имаха по-пълноценна двегодишна връзка от много други, запознали се в бар например.

Аз лично в момента имам 654 приятели във Facebook. С поне 10 от тях съм пила нощем. С поне 4 се чувам 2-3 пъти седмично и знам какво се случва в живота им. С поне 15 от тях съм се запознала на живо след разговор онлайн. След един такъв разговор преди три години се сдобих с много близка и до днес приятелка.

Каквото и да се случва с обществото ни, както и да се модернизира и електронизира съвременния свят, две нужди очевидно са дълбоко заложени в нас, щом успяват да се пригодят, деформират, но все пак да оцелеят в различни форми - нуждата да общуваш и нуждата да кажеш какво мислиш. И двете запълват онази празнина в нас, която ни кара да се чувстваме значими.

А ако сме значими, има нужда да се будим сутрин, нали?

Oще: общество  приятели  социална мрежа  човек 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2010, 20:01

2 Милена | 01.08.201012:39

!! Усмивка)) Не вярваме в себе си...това е ключето според мен! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.07.2010, 12:13

1 platttonnn | 29.07.201015:34

Ами кажете,това на майка ви,че няма специален,а има специална! Или ако не познавате себе си,не въвеждайте дамите в заблуда.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани