Гонзо - гений или обикновен невежа | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Гонзо - гений или обикновен невежа

Иван Ченчев, "Тема Спорт"
14.02.2010, 10:06 (обновена 14.02.2010, 10:12)
Георги Иванов

Снимка: © Emaxpress

Гонзо или разчита на някакъв дълбоко скрит в себе си гений или е обикновен невежа

Левски е на незавидното за името и класата си 5-о място в българския шампионат. Скоро ще дойде времето, в което сините трябва да изкачат няколко стъпала, за да издрапат поне до участие в Лига Европа.

Доскоро водени за носа от Тодор Батков, днес шампионите имат пълководец с по-ярка аура сред фенските маси от тази на героя на Мел Гибсън във филма "Смело сърце" Уилям Уолъс. Името му е Георги Иванов. И той като бунтаря-шотландец налита "на първа" на враговете си, ползвайки всички помощни средства включително лакти и собствената си бинтована (в чести случаи досега) глава. Така се стигна до провъзгласяването на Гонзо за наместник на цялата футболна власт в един от двата най-големи родни отбори.

Длъжностите в случая не са най-важни, защото къртовската работа отново трябва да се върши на терена. И за нея обаче думата ще има човекът, който получи толкова много постове и функции на "Герена", че на този фон позициите на Тодор Живков в някогашното Политбюро на БКП откровено бледнеят.

Гонзо директор? Може. Гонзо главен мениджър - също. Но Гонзо треньор е абсолютна загадка. Такава енигма, че дори точна наука като математиката, която е решавала в продължение на 370 години невъзможната формула на Пиер дьо Ферма, е безпомощна пред гения или невежеството на Иванов. Защото предводителят на Левски в момента или не знае какво прави, или само той си го разбира.

Направи серия от противоречиви резултати в А група. И тук използвам думата противоречиви, за да спестя определението "слаби", което всъщност се получи в някои мачове на сините. Нека обаче оставим настрана чисто статистическите реалности, които изхвърлиха шампионите от първата тройка. Тук ще говорим за креативни треньорски идеи, методи на работа с отбора и подход към отделнте футболисти. Ясно е, че всяка грешка сама по себе си не е толкова страшна. Но води до друга, ако не е осъзната. Така се стига до отрицателен верижен процес, който отвежда всяка дейност в противоположна на целта посока.

Къде сбърка Гонзо?

Грешка №1

Иванов така и не намери време да поне да запише курсовете за лиценз "Про". Така нямаше да търпи критики, че не разполага с необходимата квалификация да води елитен отбор, още повече, че той се казва Левски. Това отнема от самочувствието на всеки треньор, който всъщност прави разборите в съблекалнята, но след всеки мач пред камерата застава неговия параван с тапия - в случая Антони Здравков. Нито зрителите искат да чуят какво им обяснява изтъпанения пред обективите фигурант, нито на самия него му е кой знае колко "густо" от този факт.

Грешка №2

Заведе отбора в Каварна въпреки апокалиптичната картина там. Така Левски не успя да тренира нормално с топка в първия досег на футболистите с нея след Нова година. Снежният ад блокира сините край морето, което попречи те да изиграят дори и една нормална двустранна игра.

Грешка№3

Според собствените си твърдения Гонзо дори не бил в лагера на отбора в Каварна, когато Юсеф Рабех вилня на градус за n-ти път и изпотроши хотела. Ако пък все пак е бил там, то Иванов със сигурност се е разправял с мароканеца в късните доби на нощта, което е противопоказно за един треньор. Да не говорим, че ако е било така, то шамарите раздавани от Рабех може и да са попаднали върху бузите на Георги...

Грешка №4

След завръщането на Левски от Каварна Гонзо вледени феновете като каза, че селекцията в Левски е приключила. Дни по-късно той привлече дефанзивния халф Тевия, вместо например адекватен ляв бек, където сините наистина имат нужда от подсилване.

Грешка №5

На стълбичката на самолета за лагера в Кипър Георги Иванов заяви, че 5 контроли са достатъчни на отбора му да оформи физиономията си. Нещо твърде спорно поне според 90% от колегите му у нас. Защото Левски не беше играл никакъв мач от началото на декември. Първият спаринг на сините в Агия Напа с Бърно се игра на 4 февруари. Това са два месеца без нито един двубой! Дори и с характер на приятелски мач. Е как по дяволите, Левски ще има избистрен състав за пет срещи при това контролни?

Грешка №6

След победата над Динамо Минск на 10 февруари Гонзо се изтъпани и заяви, че съставът вече му бил ясен. Груба грешка! Как така от 4 до 10 февруари той избистри титулярите? Какво да кажат тогава тези, които не попаднаха сред тях в последната контрола? Ясно е - няма да си дават зор. Така Иванов сам свали мотивацията в отбора преди началото на сезона. За всеки треньор е важно футболистите му да се конкурират за място до самия край на първенството.

Грешка№7

Гонзо е авторитарен. Може би и събитията в клуба го доведоха до това положение, но друго мнение е не необходимо, а дори задължително да има. Но от кого да дойде съветът? Нали Гонзо е и директор. Сам на себе си акъл няма да дава я.

Какви са изводите? На очи се набива тенденцията, че слухът на Георги Иванов може да бъде гален като с перце, ако започне да чува колко добре се справя в Левски. За целта обаче трябват положителни резултати. Но без модел "Наско Сираков" на "Герена" просто не може. У нас няма човек, който да замести пълноценно Наско. Това е истината. А с подобни надежди Гонзо само се раздвоява. Двете дини под мишницата, пречат на лактите му да го тикат напред. А Левски има цели. И то високи.

Така че, или Гонзо разчита на някакъв дълбоко скрит в себе си гений, или ще се превърне в обикновен невежа що се касае до бъдещето на клуба. Времето със сигурност ще покаже кое от двете ще е валидно занапред. Но ако попитаме сектор Б къде искат да виждат Гонзо, познайте какъв ще е отговорът? На терена, естествено. Това означава, че за бюро все още му е рано, а какво остава за функциите на старши треньор. Примерът с употребата на Даниел Боримиров вече е христоматиен. Въпросът е да не стане цикличен в Левски. Защото на ред е Георги Иванов...

Oще: георги иванов  левски Видео