Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Специалната среща между бирата и шоколада

Днес ще ви разкажем малко повече за една вкусна комбинация, вдъхновена от белгийските традиции в производството на бира и шоколад.
Днес ще ви разкажем малко повече за една вкусна комбинация, вдъхновена от белгийските традиции в производството на бира и шоколад.

Знае се, че комбинацията на уиски или вино с шоколад е съвсем логична, но замисляли ли сте се за нещо по-смело?

Днес ще ви разкажем малко повече за една вкусна комбинация, вдъхновена от белгийските традиции в производството на бира и шоколад.

Идеята да мислим за белгийския шоколад и белгийската бира като за двойка, която може да има красиво бъдеще върху нашето небце, е всъщност много смислена. Не го твърдим само ние, а и мнозина експерти - майстори на шоколада и пивовари, които вече са се убедили в качеството на този логично добър съюз между два кулинарни белгийски шедьовъра.

За да се направи изящна вкусова комбинация между бира и шоколад, като начало трябва да се познават качествата на съставките на двете изделия - тяхното поведение върху небцето, сензорните усещания, които оставят поотделно.

След това влиза в действие въображението и опитването на различни съчетания, за да се определят възможно най-добрите въздействия върху вкусовите рецептори.

Богатият вкус на какаовото масло се топи на небцето при телесна температура и го обгръща, за да му помогне да поеме със специфичните си нервни рецептори веселите щипещи газирани балончета на пивото.

Плодовите комплименти в бирата допълват плодовите акомпанименти на шоколада, алкохолното й съдържание стои добре срещу вкуса на какаовото масло, а малцовата сладост на пивото си играе чудесно със сладостта на шоколада.

Така се създава цялостно и пълноценно усещане за приятен вкус и аромат и за незабравимо кулинарно изживяване.

Изключително подходящи за подобен род комбинации са белгийските бири.

В България можем да се насладим на автентичните вкусове на Leffe Brune и Leffe Blonde, както и този на бялата принцеса Hoegaarden, която дъхне на кориандър и екзотичен портокал.

Техните специфични характеристики ги правят отличен избор за вкусни шоколадови съчетания:

Leffe Brune - автентична абатска бира с дълбок тъмен цвят и плътен вкус, които се дължат на тъмно изпечения малц. С 6,5% съдържание на алкохол и идеална температура за консумация между 5 ° и 6°.

Leffe Blonde - силно ферментирала бира с ярък златен цвят и сладък, даже леко плодов вкус, който се развива постепенно, за да остави изненадващ и силен послевкус. С 6,6% алкохолно съдържание и идеална температура за консумация между 5 ° и 6°.

Hoegaarden - класическа пшенична бира с бледожълт цвят, умерено плодов вкус, който комбинира кориандър и портокалова кора от далечната колония Кюрасао. С 4,9% съдържание на алкохол и специален ритуал за наливане в шестостенна чаша, както повелява историята.


В случай, че решите да експериментирате и да вкусите от сладкото изкушение на комбинацията от белгийски бира и шоколад, може да го направите по следните рецепти препоръчани от майстора шоколатиер и бирен сомелиер - г-н Свен Деман:

#1 Hoegaarden + Dark Coinreau Chocolate
Тази белгийска бяла бира съдържа цитрусова нотка, затова се съчетава чудесно с черния шоколад Cointreau - комбинация от аперитив Коантро, превърнат в крем и богат тъмен белгийски шоколад, който го обгръща от всички страни.

#2 Leffe Brune + Marijke Chocolate
Тъмнината и плътността на абатската бира Leffe Brune се допълват брилянтно с ваниловия и кафеен вкус на шоколад Marijke - създаден от пухкав лешников крем, примесен с кафе в кошничка от тъмен белгийски шоколад.

#3 Leffe Blond + Bellina White Chocolate
Меката светлина, сладостта и ванилената нотка на Leffe Blond ухажват красиво белия шоколад Bellina, в който пазим въздушен лешников крем под кремаво-белия кувертюр на бял белгийски шоколад.


На тези и други комбинации можете да се насладите на щанд №13 на Grand Chocolate Festival, който ще се проведе на 26-27 март, гр. София, хотел "Балкан" (бившия хотел Шератон).

Разбира се, може да развихрите собственото си въображение и да направите ваше уникално съчетание. Но най важното, независимо кой вариант ще изберете, е да се отдадете напълно на удоволствието и да оставите сетивата ви да се насладят пълноценно. Наздраве!

 

 

 

Най-четените