Как руската милиция ще стане полиция | webcafe.bg
Webcafe

Как руската милиция ще стане полиция

Webcafe.bg , По РИА Новости
07.08.2010, 16:00 (обновена 09.08.2010, 15:13)
дмитрий медведев

Снимка: © БГНЕС

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че символ на прехода от постсъветска милиция към професионални, честни и ефективни органи на реда ще стане именно промяната в наименованието...

Реформите не стават по команда. Дори да е издадена от президента на Русия.

След като преди ден Дмитрий Медведев предложи руската милиция да бъде преименувана на полиция, проектът на новия закон беше публикуван за обществено обсъждане днес, 7 август, което се случва за първи път. Така, както обещаха руските власти.

Органите на реда в Русия са прекръстени на "милиция" след Октомврийската революция през 1917 г., за да се подчертае, по думите на Медведев, техния "народен, работническо-селски характер". "Сега обаче ние се нуждаем от професионалисти, които работят ефективно", заяви президентът в изявлението си, с което анонсира промяната.

Според държавния глава на Руската федерация смяната на името ще е символът на прехода от постсъветска милиция, в която са съчетани не най-добрите черти на системата, към професионални, честни и ефективни правоохранителни органи.

Ако не се постигне съществена модернизация на системата "по вертикала", то смяната на името сама по себе си няма никакъв смисъл, смятат депутати и експерти, които като цяло поддържат предложението на държавния глава. Някои от тях смятат, че е възможно разделяне на органите на вътрешните работи на областна и федерална полиция. В самото руско вътрешно министерство обаче има съпротива и оттам смятат създаването на полицията за "преждевременно".

Президентът даде срок за реформата в МВР

Смяната на името всъщност е само началото на дълбоката реформа, замислена от Медведев в руското Министерство на вътрешните работи. На заседание днес в резиденцията си в Подмосковието президентът напомни, че очаква от правителството в най-скоро време отчет за свършената работа по подготовката на законовите промени, които би трябвало да настъпят в съответствие с новия проект за полицията.

Медведев напомни, че реформата е започнала с редица укази от декември 2009-а и февруари т.г. Руският президент внесе в Държавната дума няколко законопроекта, посветени на усъвършенстването на работата на дознателите и реда за израстване в органите на реда и сигурността. Освен това държавният глава поиска по-силни наказания в руския Наказателен кодекс за хора от правоохранителните органи, които да носят наказателна отговорност - независимо какво престъпление са извършили. На първо четене тези законопроекти бяха приети през април.

Медведев даде да се разбере, че не очаква препятствия пред по-бързото им окончателно приемане наесен. Освен това държавният глава на Руската федерация напомни, че до 1 декември е поръчал на правителството да подготви новата редакция на закона за милицията и очаква редовни отчети как върви работата по него, какви предложения са направени...

"Нашата задача е в милицията да влязат хора професионалисти, честни, които ще пазят правата и интересите на руските граждани. Това е основната задача", заяви Медведев. Аз самият имам приятели, които работят от 25 години там, добави той.

Съкращения с 20% до 1 януари 2012 г.  

Ужасяващите престъпления, извършени в последно време от милиционери, предизвикаха силни дискусии в руското общество и дори призиви да се закрие Министерството на вътрешните работи. Силен удар по имиджа на милицията нанесе "делото на Евсюков" - шеф на московското отделение на милицията, разстрелял няколко човека в супермаркет.

През декември м.г. Дмитрий Медведев подписа указ за мерки по усъвършенстване дейността на органите на вътрешните работи. Една от тях: до 1 януари 2012 г. техният брой трябва да се съкрати с 20%. През февруари пред ръководството на МВР президентът заяви за необходимостта да се намали броят на работещите в централния апарат от 19 970 до 10 000 души и да се освободи министерството от редица функции: например да не се занимава с екстрадицията от страната на чуждестранни граждани и такива без гражданство, отрезвителите също да не са към МВР, както и техническият преглед на моторните превозни средства.

Според плана, замислен от Медведев, руската милиция/полиция трябва да се освободи от 40 дейности. Предвижда се също така служителите да декларират пред ведомството доходите на своето семейство.

При това в рамките на реформата се предвижда съществено увеличение на заплатите на милиционерите. По думите на министъра на вътрешните работи Рашид Нургалиев, тя ще се увеличи близо три пъти - до 35 000 рубли (890 евро), а оперативните работници могат да получават и до 55 000 рубли (около 1400 евро), което ще позволи да се приближат до почти европейски нива на заплати.

По инициатива на президента в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация са внесени промени, които повишават отговорността на милиционерите при неизпълнение на заповед на ръководството и извършване на престъпление. Освен това се планира да се намали престоят на ръководни длъжности в органите на реда и сигурността. 

В руското МВР - твърде сдържани към промените

Идеята за преименуването на руската милиция в полиция се обсъжда отдавна в руското общество. И ръководството на МВР се отнася, като правило, сдържано към нея.

Министър Рашид Нургалиев, запознавайки се с промените, заяви още напролет, че създаването на федерална полиция в Русия е твърде преждевременно. По думите в представената концепция има редица спорни въпроси, които се нуждаят от анализ и преработка. Нургалиев обеща предложенията на руските правозащитни организации да бъдат взети предвид при обсъждането на законопроекта.

Според Валерий Рязански от пропрезидентската партия "Единна Русия", новото название е само един от елементите по дълбоката модернизация на милицията. Той смята, че повече правомощия ще бъдат предоставени на регионите по отношение на осигуряването на обществения ред, а от друга страна - ще се повиши отговорността при кадровия подбор в МВР, по критериите в него, ще се промени и системата на заплащане, за да не гледат някои на работата си в милицията като на "допълнителна заетост".

Освен това названието милиция е останало в две-три страни по света, една от които е Северна Корея, коментираха депутати.

И милиция, и полиция?

Не всички обаче мислят така. Появи се законопроект, който предвижда разделянето на органите на МВР на местна и федерална полиция. Според един от авторите му - председателя на комисията за контрол върху дейността на правоохранителните органи Анатолий Кучерен, основната задача на федералната полиция ще е превенция, пресичане и разкриване на престъпления, където има предварително следствие - т.е. тежки и особено тежки.

От своя страна местната милиция ще е длъжна да пази обществения ред и правата на гражданите, а също така да разкрива и леки и административни правонарушения. При това полицията и милицията няма да са в съподчиненост една на друга. Този проект се подкрепя и от "Справедлива Русия". Според шефа на парламентарната й група Николай Левичев още през януари есерите са заявили необходимостта да се раздели МВР на федерална полиция и местна милиция. Освен това те се обявяват и за това ръководството на милицията да се избира от гражданите - на избори.

Левичев и партията му също смятат, че трябва да има нов регламент на заплащане, пенсионно осигуряване и по-големи социални гаранции за служителите на МВР, както и да се внедри конкурсното начало за длъжности в правоохранителната система.

Водораздел

Законът за полицията би трябвало да стане своеобразен водораздел между миналото и бъдещето и коренно да промени работата на МВР, както и отношението на обществото, смята политологът Дмитрий Бадовски.

"Идеята да се преименува милицията в полиция възникна именно защото доверието в милицията е изключително ниско и много, много негативно. И, разбира се, ако става въпрос за дълбока промяна, но името може да бъде наистина нещо, което да стане неин символ. Да покаже, че това ще бъде нова, ефективна полиция", казва той. Но няма да има смисъл, ако не се промени изцяло и издъно системата, подчертава политологът.

Сега у нас на милиционерите никой не им казва милиционери, казват им пренебрежително "менти". А ако само им сложат ново име и нищо не се промени, ще ги нарекат жандарми или просто нещо друго, заявява Дмитрий Бадовски. 

Oще: владимир путин  дмитрий медведев  закон  интернет  милиция  полиция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2010, 10:29

1 Пламен Иванов | 09.08.201011:54

Както и да се казват - все тая! Тези органи са РЕПРЕСИВЕН АПАРАТ във всяка страна. Лошото в случай с Русия (а и с България) е, че полицията се превръща в затворена мафиотска структура, който от една страна работи за поредното правителство (разбирай ПАРТИЕН КЛАН), а от друга страна работи за собствените си интереси (=престъпен полицейски клан), като покровителства нарко-разпространители, сводниците и проституцията, местни мафиоти, имотните измамници и лихвари, и други подобни, които си плащат всеки месец за да си им върви "бизнеса". Полицията са сдружава с прокуратурата и следствието и така нататък... Затова всеки пореден вътрешен министър първо сменя шефовете на дирекциите и началниците на звената. Така, че ако искат да ги прекръстят на "ДЪРЖАВНА ОПЕРА" - все тая.
   

оценка

+0 -0