Умна като мъж | webcafe.bg
Webcafe

Умна като мъж

Мария Касимова
12.10.2014, 13:05 (обновена 16.10.2014, 08:07)
Пеги Олсън от Mad Men

Забелязали ли сте и че винаги, когато жена прояви характер, тропне по масата или изрази крайна позиция, аудиторията - женска или мъжка - отдава това на три физиологични причини: 1. "Тая е в мензис". 2. "Липсва й е*ане" и 3. "Хваща я климактериума."

Среща ме на улицата преди месец един състудент. Подскача, радва ми се, прегръща ме като стар другар, "фен съм на журналистиката ти", вика. И измежду цялата оная позната приповдигната реч за "какво-беше-едно-време" и "леле-не-сме-мръднали" изведнъж изтриса "Много си се развила умствено, браво! Като за жена... направо си станала като мъж!"...

Е, запецнах.

Иначе съм устатница, ама в тоя момент не успях да отделя реторическите си способности от умението си истински да се удивлявам на човешката простащина и с полуотворена уста взех да го зяпам. Той, човекът, не се усети много-много и в подкрепа на откритието си как съм поумняла като мъж, ми перна една другарска по гърба. Логически тук някъде трябваше да изпаднем в пичовски разговор и да разцъкаме примерно теми като казармата, сутрешната ерекция или последното фриволно еб*не, ама нали на мен все пак ми липсва нужният опит, увиснахме като прани гащи в неудобно мълчание.

Минута по-късно крачех по тротоара към къщи и се опитвах да сведа изказването му до някакво просто умозрително уравнение, за да мога да си обясня логиката му. Свеждайки нещата от по-голямото към по-малкото (да не забравяме все пак, че мисля като мъж, нали...) стигнах до извода, че очевидно наличието на мъжки белези предполага по-висока степен на интелигентност или казано с прости думи пенис+мустак=умение за съждение. В този ред на мисли фактът, че съм придобила тази така приоритетно мъжка способност, пък не съм развила мъжки вторични полови белези, си е направо природна аномалия...

Тази случка не е първият повод да се огледам наоколо и да видя тоталната полова предубеденост на обществото ни

То даже няма нужда и да се оглеждам - спъвам се в нея на всяка крачка. Преди години, когато списанието библия на феминистките и свободните от предразсъдъци жени ELLE дойде в България, започнах работа там абсолютно убедена, че чрез него ще разбивам местния балкански мачизъм. Вярвах, че ще давам на умните жени нови хоризонти отвъд тенджерите и разговорите за лекета, препарати за почистване и свекърви. Бях сигурна, че съм точният човек на точното място, докато една кратка спонтанна спявка в кабинета на издателя не ми разби илюзиите.

Въпросният господин на почтена възраст и с богат журналистически опит в странство още от времето на социализма имаше манталитета на "другаря директор" и държеше по свой начин изкъсо подчинените си - ходеше свъсен, правеше публични забележки, плъзваше леки заводски шеги и спускаше директиви. В един от тези дни, в които явно беше в лошо настроение, подбра симпатичния ни женски редакторски колектив, изправи ни пред бюрото си и ни заръча да четем и адаптираме към женската аудитория чужди текстове от автори-чужденци и предимно мъже, защото "жените по принцип не могат да мислят".

И така ние, като едни глуповати женки, събрани да правят списание по някаква западно-европейска ирония на съдбата, трябваше да си подберем навирените равноправни носове и между плетките и червилцата да поопростим някой и друг гениален мъжки текст, така щото той да може да бъде смлян от лимитираните мозъци на нашите посестрими. Иди после, че прави умно женско списание и превъзпитавай сексистката аудитория!

Да изляза малко от собствения си ограничен женски свят и да върна лентата преди няколко месеца, когато в публичното пространство с малко и добре менажиран шум премина един скандал. Тогава членът на БСП Кирил Добрев коментира опцията жена да стане лидер на БСП с "Аз жените ги предпочитам за други работи, не за лидери". Срещу "другите работи", ако са тези, за които се сеща ограниченият ми дамски мозък и нормално изявеното ми либидо, нямам нищо против.

Имам против обаче срещу съпоставката - "не за лидери".

Очевидно във философското възприятие за света на г-н Добрев има няколко важни аспекта, касаещи женската и мъжката природи. Първо, той като мъж има свише правото да предпочита. Второ, предпочитанието му, особено, когато се отнася до нещо от женски пол, априори е правилно. Трето, правенето на "други работи" автоматично изключва възможността за лидерство, но само, когато това се отнася до човешко същество с женски полови белези. И четвърто, господинът явно споделя аксиомата за пениса и мустака и равенството им със способността за съждения.

Иначе господин Добрев се извини. На Мая Манолова и на целокупното озадачено българско женско общество. Толкова искрено, колкото позволяват социалните мрежи. И все пак си върза мъжките гащи с още един поучителен урок към дамите с репликата "нито една силна жена няма комплекса, че е слабият пол". Ти да видиш ум в панталони! После кавалерски целуна ръка на усмихнатата и опрощаваща Манолова, а ние по женски си седнахме на дупенцата.

Когато става дума за сексизъм в балканска и ортодоксална страна като нашата, той някак изглежда логично подклаждан от мъжете

Истината обаче е, че подобни дискриминационни коментари могат да се чуят и от жени по отношение на жени. Така преди време една важна бизнесдама обсъждаше публично качествата на моя колега за поста главен редактор на списание и отхвърли категорично кандидатурата й с аргумента "нея мъжът й я е биел - тя не става да води екип". Сякаш тежките шамари на комплексаря, женен за нея, са отнесли завинаги лидерските й качества, опита и въображението й.

Забелязали ли сте и че винаги, когато жена прояви характер, тропне по масата или изрази крайна позиция, аудиторията - женска или мъжка - отдава това на три физиологични причини: 1. "Тая е в мензис". 2. "Липсва й еб*не" и 3. "Хваща я климактериума." За сравнение, когато човек в панталони направи същото, той просто е: 1."Пич". 2. "Принципен" и 3."Мъжкар". Ми така, де - той цикъл си няма, за да му подскача по нервната система, за липса на секс и дума не може да става, а пък "критическата" хваща само лелки, не чичковци.

В западноевропейския етикет, когато на елегантно събитие хората трябва да бъдат разпределени около масата, те никога не се разделят на мъже и жени

Даже напротив - семейните двойки се разделят и съпрузите сядат на противоположните страни на масата, а подреждането е "мъж-жена-мъж-жена". Сега си представете как компания от няколко български семейства се настанява в ресторант. Жените сядат в единия край на масата, а мъжете - в другия.

Така познатата у нас като "турска" система позволява на женската аудитория да си разцъква нейните си теми (както вече ги обобщихме, за свекърви, лекета и мазила), а мъжката сериозно да разговаря за геополитика, световна конспирация, банки и икономически стратегии. Прехвърлянето на реплики от женската половина на масата към мъжката такава, особено, когато те са свързани с "мъжките" теми, не се толерира, а често може да бъде направо войнствено парирано от съпруга на проявилата дързост жена.

В същото време в мъжката терминология жените по принцип могат да бъдат спокойно наричани с дума, описваща специфичния им полов орган, докато в женския речник срещу думата мъж като синоним няма да срещнете "к*р".

Пиша всичко това не за да правя езикови еквилибристики, нито за да протестирам шумно като образно бия тигана с черпака. Пиша го, защото в българското общество - от павилиона за дъвки и цигари на спирката до сградата на парламента - разбирането за кавалерство и възпитание тотално се преплита с културата на половата толерантност и равноправие.

Безапелационно се смята, че след като ми държи вратата на асансьора, мъжът може да бъде по-добър шеф от мен. Че придърпването на стола в ресторанта, грижата за дамското ми палто на гардероба в театъра или целуването на ръка се практикуват, защото на мен като жена ми липсват определени умения и имам нужда от помощ или ухажване. Че всяка изява на човешката ми воля, намерение или свобода непременно е осъдително желание да напусна "оковите на печката" и да се настаня в полето на "мъжкия свят". Да зарежа функциите си на домакиня, майка и съпруга и да хукна да ставам "умна като мъж".

Истината е съвсем друга

Кавалерството - в политиката и в ежедневието - не е нищо друго, освен красив начин да се уважи една традиция. Печката не е антипод на кариерата и няма окови - тя е просто електрически уред в кухнята, който се отнася по един и същи начин както към жените, така и към мъжете и в този смисъл може еднакво добре да бъде ползвана и от двата пола.

Майчинството и съпружеството ми не противоречат и не увреждат нито чувството ми за свобода, нито капацитета на мозъка ми. Нямам никакво желание да влизам в "мъжки" свят просто защото не приемам, че светът е направен така, че да функционира на две отделни части, според половите ни белези. Светът е един и аз съм си в него така или иначе. Нямам разногласия нито с женското си тяло, нито с мозъка си, който, сам по себе си с нищо не показва да има по-опростена или пък усложнена структура от тази на човека в мъжко тяло.

Ако някой има проблем с това, че аз нямам проблем с половете, ума, способностите и свободата на човешкото същество, независимо какво има между краката му, това си е негов проблем. Сериозен проблем.

Oще: дискриминация  дисциполина  жени  лидер  мария касимова  мъже  пол  полова дискриминация  предубеждения  сексизъм  шеф 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2016, 21:16

36 Елена Михова.1041137315956995 | 06.06.201621:20

Нека някой да ми обясни защо, след като не искаме да ни подценяват за това, че сме жени, ние наричаме колежките си "колеги"? Сякаш в крайна сметка се срамуваме от пола си и искаме да не го забелязват? Аз съм си жена и нашият език дава възможност да се конкретизира пола на всеки един индивид в разказа, защо да не уточня, а трябва да се правя на мъж? Наистина не разбирам тази женска логика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2015, 14:14

35 Буквен бълвоч | 02.05.201520:22

Отговора на всички повдигнати въпроси се крият в едно изречение от статията :" Когато става дума за сексизъм в балканска и ортодоксална страна като нашата, той някак изглежда логично подклаждан от мъжете " .
Да не забравяме все пак през какви катаклизми сме минали през последните 25 години от "прехода" ние децата на демокрацията сме по-меката форма на нашите родители, които са били възпитани на фундаменталното за тогава правило "жената е в кухнята, мъжа изкарва прехраната на семейството" от части и ние сме за съжаление попили тази глупост.

За да вметна повече светлина относо този казус "Умна като мъж", истината е такава, че нас(мъжете) ни е страх от интелигентната, самостоятелна жена, защото тя е силна и може да прави каквото пожелае, не е прикована с котва към "кухнята".

Но за мен лично няма нищо по-добро в комуникацията между половете от това да общувам с такъв тип жена "Умна като мъж".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

34 sim4o | 26.10.201411:08

... "Ми така, де - той цикъл си няма, за да му подскача по нервната система, за липса на секс и дума не може да става, а пък "критическата" хваща само лелки, не чичковци. ... "
--------------------------------
Да!
Фундаментали физиологически постулати!
Така е , както е написано !

Съвет - ДА СЕ ЧЕТЕ преди да се пише ...!
Примерно- за физиологията при половете!

Знанието- то Сляпото Окато прави! А без знание сме Слепи и се блъскаме в някакви ограничения на ума и душата ни, като пеперуда , устремена към светлината....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

33 sim4o | 26.10.201411:03

Женската и мъжката интелигентност ПРОСТО СА РАЗЛИЧНИ и това е написано в много публикации ..
Пространствена ориентация и инженерна мисъл - по-развити при мъжете ..
Подреденост и усещане за детайла- при жените ...
И т.н.

Та така... ако на някой му е нужна пространствена ориентация-да взема свръхинтелигентен мъж .. ако пък друго - свръхинтелигентна жена .. аз, приятелите си, и приятелките си ги подбирам не по възможностите им за пространствена ориентация, нито по интелигентността им, изразена във възможността да подредят някакви фигури в таблици за 10 минути, а за това,че са готини като хора ....


Поздрави
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

32 паяка | 20.10.201414:10

И... да, аз гледам, при това с интерес.

На тази неадекватно държаща се, почти непрекъснато пияна в онези дни и злорадстваща мома, й бяха изфишкани само очилата. Ако беше ударена, щеше да има следи по лицето й, снимки, на които вероятно не биха слизали от екрана. Но няма следи от шамар. Дори главицата й не помръдна от това посегателство, защото не беше докосната въобще. Показаха го безброй пъти от няколко гледни точки. Обидата е друго нещо от тази ситуация, но тя не е физическо малтретиране, за което става въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2011, 18:39

31 Josephin | 20.10.201412:32

Умен мъж? хахааха ... е те такова чудо нема ... Признавам си, че има много мъже, на които се възхищавам за усърдието и трудолюбието, за отдадеността им към заобикалящите ги, за постиженията им в полза на обществото, но НИКОГА не бих дръзнала да ги нарека умни! Наличието на здрав разум по-скоро би те подтикнал към самоубийство. Умните са излишни, нежелани и неприемливи, също както и красивите - събуждат само завист и постоянно внушават на останалите "нормални" колко са прости, грозни и комплексирани. Успелите хора, били те мъже или жени, не са умни и/или красиви. Те просто са се намирали на подходящото място в подходящото време и са се възползвали от ситуацията. Усмивка Хубав ден! ДА!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

30 peta_wawa | 17.10.201422:10

Ръки, тук говорим за жени умни като мъже, мъже умни почти като жени, а не свине, по-прости от хлебарки. Това едва ли го гледа някой.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2014, 16:25

29 RK | 16.10.201420:32

Съжалявам че се повтарям от друга тема но наистина става въпрос за НЕДОПУСТИМО СВИНСТВО

ВИП БР е добра телевизия. Псевдо звезди са взели хонорари, които продуцентите им вадят през носа.

СВИНСТВО обаче е сагата с любовника на Жени който физически удари жена и след това започна просташкото кудкудякане ама това ама онова ама това “не беше удар а шамар“. Тук продуцентите водещия и говорещите кокошки минаха границата на забавлението и навлязоха в територията на СВИНСТВОТО при което:
- Насилието над жени е приемливо
- Жертвата трябва да се чувства виновна
- Насилникът е герой
- Правилата не съществуват
Не знам как тези идиоти спят спокойно когато вкараха човек, който вече е ударил жена при нея. Не знам дали си представят как може да подейства това на някой бабаит който няма да бие жена си а само ще и‘ удря по някой шамар. СВИНЕ!

Да благодарим на продуцентите, endemol и НОВА телевизия за подкрепата на насилието над жени и да не забравяме че:

ПОДРЕПАТА ЗА НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ ДОСТИГНА ДО НАС С ПОДКРЕПАТА НА:
ВОДА ДЕВИН

ПАРФЮМИ РЕФАН
МЕБЕЛИ КАРЕ
СПОРТ ДЕПО
БОЛНИЦА ТОКУДА (подходящо)
и др.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.01.2013, 10:41

28 stiliyan | 16.10.201409:09

Обновена кво значи,да се махнат коментарийте ,който не гъделичкат авторката или някоя друга ранима душа от екипа.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

27 peta_wawa | 15.10.201422:56

ЕLLE винаги е било списание за мода и стил, ако искаше да се изявиш умствено трябваше да отидеш в "Астрофизиката днес" примерно. Би трябвало с отговорност да приемеш задачата да адаптираш текстове от западни автори към родната действителност, за да може не толкова надарените умствено твои посестрими да се чувстват по-добре в кожите си и да се изпълнят с надежди и планове, вместо да хванат чашката и приспивателните, все пак това е целта на всички вятърничави статийки в Космополитън, ELLE и подобните тям.
Като отговорно човешко същество щеше да разбереш че в днешно време мъжете се скупчват като пилци в другия край на масата от страх, да не би някоя чужда преумна харпия да седне до тях и да ги заразпитва какво са чели, с какъв възвишен труд се занимават и колко взимат. Особено ако знаят че тяхната хубостница със сигурност вече е подала различна информация.
Ако не е трик за повече (прости!) читатели, не знам откъде ги взимате тези глупости. Такова отношение към жените вече отдавна няма. Ако се чувствате достатъчно умни, не повтаряйте глупави стереотипи съдействайте и на двата пола да се чувстват добре и да не са онеправдани. Честно това вече стана като с черните, каквото и да стане, те винаги могат да се изкарат онеправдани заради цвета на кожата си. Ако пък са умни и работят в списание става чак страшно Шокиран ...
   

оценка

+3 -0