"Гара Дембеле" от Фрайбург | sportcafe.bg
Sportcafe logo

"Гара Дембеле" от Фрайбург

Веселин Димитров
21.02.2011, 11:43 (обновена 23.11.2011, 10:55)

1 от 3 снимки Назад Напред

Папис Демба Сисе

Снимка: © N24.de

Папис Демба Сисе – най-неизвестният голмайстор

Този сезон в Бундеслигата има една интересна тенденция - слабата форма на големите голмайстори.

Раул, Ван Нистелрой, Бариос, Графит до един не могат да напреднат в класирането на голмайсторите. Единствено водачът в класацията Марио Гомес прави изключение.

Вместо това за отборите в Германия вкарват играчи, които средният футболен фен просто ще нарече анонимници.

Да вземем Сръджан Лакич, който сега вкарва за Кайзерслаутерн, а от лятото ще играе за Волфсбург, или Дидие Я'Конан, който е основният голмайстор на Хановер. Надали някой в радиус от повече от 50 километра от съответните градове беше чувал за тези двамата преди началото на сезона.

За Теофанис Гекас някой може и да си спомня, защото през 2007 г. той беше голмайстор на лигата с Бохум. Но след това изпадна в пълна дупка.

И все пак, най-вкарващият анонимник си остава сенегалският нападател на Фрайбург Папис Демба Сисе. Той е човекът, който през сезона засега вкара 16 гола, повечето, от които решаващи, включително и победния през уикенда срещу Волфсбург (2:1). Реално сам е донесъл 27от 37-те точки за Фрайбург дотук през сезона. И само за девет месеца стойността му на футболния пазар се увеличи пет пъти - от 2 милиона, на които Сисе беше оценяван в началото на сезона той вече струва 10  милиона евро.

И, да, сравнението в заглавието е напълно адекватно. Сисе е Гара Дембеле на Фрайбург. Той е головата гаранция, играчът, от когото зависи успехът на целия отбор, а в началото на сезона никой не беше чувал за него. Също като Дембеле, Сисе шета години из вторите лиги на различни първенства, а головите му статистики са средни до ниски. Но само за няколко месеца всичко се променя.

Сисе е отгледан в AS Génération Foot - проект, който търси сенегалски таланти, дава им място в собствена академия и печели от продажбата на въпросните таланти в чужбина.

В основата на AS Génération Foot е Мади Туре - бивш сенегалски футболист, който се захваща с бизнес начинанието и още в самото начало намира известен съмишленик. Един от първите, които го подкрепят е легендарният музикант Юсу Н'Дур, който стана широко известен с песента „7 seconds", но още отпреди това е една от най-големите звезди на африканската музика.

Н'Дур подава ръка на Туре още преди 11 години. Истински големият пробив на проекта обаче идва след като преди няколко години е подписано партньорство с френския Метц.

Напоследък и нападателят на Реал (Мадрид) и националния отбор на Того Еманюел Адебайор подпомага проекта финансово. Според сайта на проекта идеята на AS Génération Foot е не само да учи децата на футбол, но и да има дава адекватно образование и да им дава общочовешки ценности.

Сисе обаче е първият голям успех на AS Génération Foot. Други играчи, които са минали през академията са Момар Н'Диае (в момента играе във ФСФ Франкфурт), Бабакар Гай от Алемания и други сенегалски игарчи, които никога не сте чували.

Голмайсторът на Фрайбург минава през академията, играе един сезон в бившия отбор на Ибрахима Гай Дуан Дакар, а през 2005 по линия на AS Génération Foot преминава в Метц. През годините е преостъпван тук-таме и дори вкарва голове, но само и единствено в Лига 2 на Франция. И винаги, когато му е даван шанс в елита, той не вкарва.

Така се стига до зимата на 2009, когато Сисе е харесан от Фрайбург. Трансферът му дълго време е оспорван - никога преди в историята си отборът не е плащал такава трансферна сума - 'цели' 1,5 млн. евро. Но Сисе оправдава доверието и започва да вкарва - при това в първа лига!

От началото на сезона вече никой не се съмнява в качествата на сенегалеца. 16-те гола сa чудесна визитка и това лято Фрайбург ще направи много пари от Сисе и ще си осигури бюджета за години напред.

Всъщност последното е още един чудесен паралел между Сисе и Дембеле.

Но, ОК, със сигурност има и разлики - Сисе например има шофьорска книжка...

Oще: борусия (мьонхенгладбах)  бундеслига  вердер  германия  дидие я конан  люсиен фавр  марио гомес  папис демба сисе  пер мертезакер  сръджан лакимч  теофанис гекас  фрайбург  хановер  ян шлаудраф Видео