Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

84 explorer | 10.02.201910:33

"Хора бдете!
Долу ръцете от нашия нефт и газ!

Искаме пак сами , ние българите , да си ползваме нефта и газа тогава и както си поискаме.

Всички на бунт, на борба, кат на една ближна обща веселба .. "

sim4o, приказваш като един български Мадуро Пляскане Пляскане Пляскане
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

83 sim4o | 10.02.201909:50

Oнуфрий , какво излиза по твоите приказки ..

Сега , уж сме свободни, членове на ЕС и НАТО .. но не добиваме газ и нефт!

А ПРЕДИ ТОВА СМЕ ДОБИВАЛИ И ГАЗ И НЕФТ:
-----------------------------
„Чирен“ ... газокондензатно находище, което е открито на 16 август 1963 г. край село Чирен, област Враца .. През периода 1965 – 1967 г. е газифициран циментовия завод „Бели извор“, като за него са добивани ограничени количества газ от газокондензатното находище „Чирен“. Първите количества газ за завода са подадени на 6 февруари 1965 г. През 1967 г. е постигнат планираният проектен добив от находището, когато е завършено проучването му. .."
-------------------------------

Хора бдете!
Долу ръцете от нашия нефт и газ!

Искаме пак сами , ние българите , да си ползваме нефта и газа тогава и както си поискаме.

Онуфрий ни кара да се размислим - как е можело , по времето на Червенков и Живков с братска украинска помощ да узнаем за находищата , да имаме сонди по Черноморието , а сега враговете ни спират сондите?

Крачка напред ли е изминала България в развитието си, се чуди Онуфрий , или крачка назад?

-------------------
"На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България. При сондирането се вади и лековита сярна минерална вода, която е полезна за невралгии и бъбречни заболявания. Откривателят е Александър Палий, 85-годишнен украинец, женен за българка и като пенсионер се връща да живее във Варна. .. Той е единственият академик по добив на нефт и газ в България в момента. ... ...
През 50-те години България добива от района на Шабла до 250 000 тона нефт годишно. ... оценява запасите на около 2 милиона тона ... През 1954 година се създава предприятие за добив на нефт и газ, наречено „Течни горива”. Според геоложките проучвания, добива е трябвало да продължи 15-20 години, но и до днес в близост до Тюленово са разположени нефтени сонди. .."
----------------------------

Хора бдете!

Всички на бунт, на борба, кат на една ближна обща веселба ..
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

82 dedo adji | 10.02.201900:22

Онуфрие, ти май наистина не се правиш на тъп.
Цени от $20 за барел няма от 70-те. Сега с голям зор ги свалиха до $40, за да ударят Русия и Венесуела. А когато бяха от 100 нагоре кой ги спря да си набучат платформите? СССР го нямаше. Български политик да откаже комисионна не се е родил. Дадоха им концесии за мед, цветни метали и злато срещу мизерно заплащане. За техен кеф спряха Белене и Южния поток. Ако наистина има рентабилни залежи, значи твоите приятели не искат България да е енергийно независима. Те не искат изобщо да има България. Продължавай да лижеш, може да те оценят.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

81 Онуфрий | 09.02.201923:44

Дедо, залежи има, но тогава при цени по 20 долара просто не е било изгодно да се разработват, защото нашите са надълбоко.
Още 60-те години има предложения от западни компании да набучат платформи в Черно море, обаче руснаците са подскочил до небесата, защото щяли да ги шпионират.
Помниш ли какво стана миналата година, когато искаха да започнат сондаж за газ в Генерал Тошево (по традиционен метод, не за шистов газ). Всичката русофилска сволоч начело с онзи безмозъчни "паравоенни организации", които в прав текст призовават за преврта и народен съд (чудя се къде е прокуратурата) и са на директно подчинение на Кремъл, бяха на предната редица.
Само за сведение от съседния на нашия блок Хан Аспарух румънците вече помпят газ. Мизерното находище в Галата даваше 10% от потреблението, така че не ми обяснявай дали има залежи или не, а се запитай кой какво (не)направи по въпроса толкова време и защо.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

80 sim4o | 09.02.201922:55

peta_wawa | 08.02.201916:14

Симко, какво каза Могерини? Тя няма работа да признава президенти, но всяка отделна държава има право да заяви подкрепа. Гуайдо е предсегател на парламента, докога има право да е "президент" ? Ами докато проведе избори, значи го подкрепят защо? Хайде сети се малко, не чети тълкуванията на приятелчетата...
----------------------------------
Душко Пета Вафлице , мани я Могерини и тя като тебе социалистка , някои подкрепят, някои не го подкрепят и си имат тяхна работа и не взимат отношение ...
Ей лошата Италия, примерно, не рачи одмах да подкрепя..

Хора бдете!

Що тъй правят тез хора?

Па и нашата Украйна, дето и даваха курабийки, не се е загнала да подкрепя ,а нещо с нейни си неща се занимава и се ослушва , като свиня в бостан ..

Дадох конкретен списък (ама Кафенцето го изтри, щото много обича кухо налудно бръщолевене) на Държави от Европа, дето хич не са се затирили да подкрепят и на държави, дето са го подкрепили и са рекли,че баш той е президент.
Великобритания , Дания, Португалия, Испания, Германия, Унгария Полша, Франция, Нидерландия, Хърватия, Латвия, Естония, Литва, Чехия, Люксембург, Белгия, Финландия, Швеция и Австрия например.Да, ама Кафенцето трие .. не иска да се знае за позицията на Евроатлантическа Италия!
И ко прайм?

И казах, че има все пак и обща позиция - за решаване на проблемите с ненасилие и избори в съвсем близко бъдеще.

Подскачаме, че не са ни давали да добиваме нефт?

Ми няма такова нещо .. малоумни приказки на тъпи гъзове , колкото нефт сме могли - сме добивали..

За Долни Дъбник им споменах на идиотите ..

Аре и още:
http://tyulenovo.info/

"На 31.05.1951 тук е открито първото нефтено находище в България. На тази дата 31 май жителите на село Тюленово са избрали да бъде и техния селски събор. През 1954 година се създава предприятие за добив на нефт и газ, наречено „Течни горива”. Според геоложките проучвания, добива трябваше да продължи 15-20 години, но и до днес в близост до Тюленово са разположени нефтени сонди.
Това не пречи на туристите, а е цяла атракция. При добива на петрола помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Горещата течност е много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания..."

Аре и още .. да се наситят малоумниците на информация:

"Подземното газохранилище „Чирен“ е изградено на мястото на изтощеното газокондензатно находище, което е открито на 16 август 1963 г. край село Чирен, област Враца .. През периода 1965 – 1967 г. е газифициран циментовия завод „Бели извор“, като за него са добивани ограничени количества газ от газокондензатното находище „Чирен“. Първите количества газ за завода са подадени на 6 февруари 1965 г. През 1967 г. е постигнат планираният проектен добив от находището, когато е завършено проучването му. .."

Та Пета Вафло , човек като е тъп му личи ..

Иначе подкрепям борбата на Кафенцето коментарите да са чудати , неинформативни и несвързани ..

.. не се сърдя, дето ми изтриха списъка кои държави са признали нов Президент и кои не .. и всъщност са мълчали в името на "демокрацията"

Поздрави
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

79 sim4o | 09.02.201922:15

Свиняга, не ти е силата в международни цени на въглеводороди, дългосрочни споразумения , добив на нефт и газ в България - та бръщолевиш идиотски тъпотии ..

.

Я дай за Президента на Швеция. Това е ТВОЯ ТЕМА .
Или за влаковете, дето били снабдявали Наполеон .. И там си корифей!

Дай, та да ни разсмееш .. Много щастлив

Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

78 sim4o | 09.02.201922:01

.. 67 deowin | 09.02.201900:01
Колко точно глупав трябва да си, за да си убеден, че силово наложеният от СССР монопол и тотална липса на пазарна свобода биха могли да доведат до благоприятни за България, и, съответно, неблагоприятни за Русия, икономически резултати?
---------------
Не знам кому колко е било изгодно, а цените бяха ПОД МЕЖДУНАРОДНИТЕ ..
До като не дойде Горбачов ..

Иначе НЕФТ И ГАЗ ДОБИВАХМЕ..
Шабла (Тюленево), Чирен, Долни Дъбник ..

В Долни Дъбник от 1965г. до 1995 ..

Даже , преди време имаше проблеми с изоставените нефтени кладенци ..
".Собственик на сондажа е акционерното дружество "Нефт и газ". От фирмата заявиха, че изригването е станало, след като крадци отмъкнали шпилки от консервираното съоръжение. Съседи, между чиито дворове бликна нефтеният фонтан, обаче твърдят, че сондажът не е бил запечатан по правилата. Той е бил експлоатиран от 1965 до 1995 г., а след това е изоставен. Дълбочината му надхвърляла 2 км и за последно е бил напълнен с вода. Подобна е съдбата на повече от 70 сондажа в района"..


От тези сондажи се подаваше суровина за "Плама" Плевен, а от Чирен - газ за "Химко" Враца ..

Та каквото можахме-добивахме ..
Но дойдоха други времена и не добиваме ..
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

77 dedo adji | 09.02.201920:37

Прощавай, бубо, че не те включих в списъка на тъпаците, ама не сте един, не сте двама.
Аз обичам батални сцени на средновековни рицарски двубои, но в наше време такива не се провеждат. А американците вече ги покани да се намесят гайдарят, видях го преди малко по новините. По същия начин през 80-те и 90-те години на по-миналия век някои нашенски русофили са канили руския цар да се намеси. Той, слава Богу се въздържал, само пратил агентите на своето ЦРУ да утрепят тоя-оня.
Ще видим какво ще направят американците, но при всички положения рицарски двубой няма да видим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

76 Бобо | 09.02.201919:05

Дедо Авджи ти обичаш да гледаш такива батални любовни сцени, а? Смее се Смее се Смее се
Може викаш и на теб да ти излезне късметя в навалицата между Мадуро и Путин... по погрешка, ако не се намесят Американците Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

75 Бобо | 09.02.201918:59

Това че Путин обича Мадуро е съдба, която свързва любовната двойка даже с избора на имената им. Защо обаче нашия Румянко се ръкополага като трети в тази либовна двойка? Кул Шокиран Намига

Даже в Отоманската империя не е имало длъжност Главен Ибрикчия хем на Султана , хем на Харема. А ето че у нас се пръкна кандидат за тази почетна служба. Много щастлив Много щастлив Много щастлив

Еле па и това доживяхме, някакъв си да се вре между двама влюбени като поклисар! Брей !!! Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -1