Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

74 dedo adji | 09.02.201917:42

... Явно с оглед на комисионните е било по-изгодно ...

Онуфрие, ти си пускал и смислени коментари. За да вярваш подобно нещо трябва да си по-тъп от павето и самчо взети заедно.
Западът не работи ли с комисионни? При това е много по-богат и бълха ще го ухапе да надцака руските. Как стана прехвърлянето от Грипен на Ф16, по метода на убеждението ли? Само за преврата в Украйна хвърлиха 5млрд, а колко млрд са хвърлили да подбият цените на нефта, за да разорят Русия (и Венецуела) не мога да ги сметна, не ми ги събира елката. Че български политици ли няма да купят. При това имаше един известен като мистър 10%, а след това една известна като мадам Йес.
Ти наистина ли си тъп или само се правиш вимето на демокрацията?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

73 Онуфрий | 09.02.201911:33

А нашите източници къде са? Защо не почнахме да добиваме от тях, когато СССР се разпадна и влязохме в НАТО? НАТО и ЕС ли ни забраниха?
==================================================

Точно това е въпросът, защо нищо не се направи по тази тема след 10-ти. Явно с оглед на комисионните е било по-изгодно да подписват договори с разпаднолото СеСеСеРе, които продължават да ни излизат през носа, както и през всички останали отверстия.
Този начин на бездействие разбира се не е характерен само за този отрасъл.


Такива, като тебе ръкоплещеха и скандираха КаПеЕсЕс-БеКаПе по митингите. Ако си по възрастен със сигурност и ти си скандирал. Всички евро-атлантици сте от тоя сорт. И утре, ако се обърне палачинката, пак ще се извъртите. Сган подлизурска.
==============================================

Едно време всички скандираха по манифестации - това трябва да ти е известно, макар че всички знаеха, че става въпрос за измама и бутафория, но просто нямаше как. Партията лъжеше и хората лъжеха - всичко беше една голяма лъжа. Малцината, които се осмелиха да застанат открито срещу режима бяха по затворите или направо ги ликвидираха. Поклон пред тях, но това не е за всеки. Както е известно бълкгаринът е търпелив, така че повечето успяхме да ги изтърпим.
Ако пак се обърне палачинката (знам, че на някои тук много им се иска) аз съм първият, който ще си бие камшика от тук, защото втори път не мога да преживея подобна свинщина.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

72 dedo adji | 09.02.201910:44

Ти явно и тогава си мислел с гъза си, вели. Ама защо пропускаш бананите, символа на новото време. Пак тогава бяха пуснали един филм с Жозефин Бейкър чисто гола с поличка от банани. Грижа за човека, и за 2-та отвора. Сега има и тоалетна хартия и банани, по-евтини от доматите. Ура.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

71 vikki | 09.02.201909:20

Преди да се обърне палачинката и в БГ тоалетната хартия беше кът. Спомням си една карикатура,май на Слави Митев, във в-к "Стършел" - един крачи гордо и вместо лавров венец е опасан с връв, на която са нанизани заветните ролки. И завистлив текст: "- Я този е ходил в София..." А "Стършел" беше орган на... ЦК на БКП, каква перверзия, Господи!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

70 peta_wawa | 09.02.201902:21

Само този цитат ли ти дойде на ума, боже, гинко билоба поръчай бърже!
Добре че и англичаните не са се сетили да цитират Иисус след баташкото клане!
Имам много по-добра история, може и да е от госпълите, не съм специалист по бестселъри отпреди 2000 години, а може би да беше от Лафонтен или Кафка, не знам. Та, видяла мишката капан във фермата и се оплакала, но всички и казали "не е мой проблем, оправяй се". Сети ли се? Ние даже не се оплакваме вече, само тихичко си скимтим, тоалетна хартия и хляб нали има, венецуелците ще се научат и те, къде ще ходят Чуди се Чуди се Чуди се ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

69 dedo adji | 09.02.201900:34

... 67 deowin | 09.02.201900:01
Колко точно глупав трябва да си, за да си убеден, че силово наложеният от СССР монопол и тотална липса на пазарна свобода биха могли да доведат до благоприятни за България, и, съответно, неблагоприятни за Русия, икономически резултати? Те руснаците верно не са особено интелигентни, но дори те не са толкова прости, че да се прецакат като ни продават нефт за домати в съотношение, което е в техен, вместо наш, ущърб. В противен случай държавата им щеше да е фалирала ...

Ми тя взе, че фалира. А с нея и нашата. Някои други, на които им спряха субсидиите бяха спасени с мощни инвестиции от запад. А у нас инвестираха в молове и кол центрове. За троянски кон толкова.
Свинчопрас се включва със закъснение и рови в старата история. Не казва за чий е нужно да се бъркаме в чужд конфликт. А то е нужно на правителството да козирува за пореден път пред големия брат, както Тошо козируваше пред Москва. Пак файда, че не се организират, като тогава, митинги по цехове, учреждения и кравеферми с възгласи "Долу ръцете от Куба/Виетнам/Чили и др". Дори пенсионери, като мен, биваха мобилизирани от ОФ клубовете да изпращат протестни телеграми. Сега Бойко и С-ие гъзоближат за всички нас. Да благодарим за дребните утешения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

68 dedo adji | 09.02.201900:12

... СеСеСеРе-то на практика ни забранява на нас и румънците да добиваме нефт и газ от собствени източници ...

То бива, бива идиотско самозаслепение, ама тоя изби рибата. Кога е спрял добива от румънските източници, бе Онуфрие? Румъния участваше в СИВ БЕЗ нефта, житото и дървения материал. И не прати войски в Чехословакия. А нашите източници къде са? Защо не почнахме да добиваме от тях, когато СССР се разпадна и влязохме в НАТО? НАТО и ЕС ли ни забраниха?
Пълен идиотизъм. Такива, като тебе ръкоплещеха и скандираха КаПеЕсЕс-БеКаПе по митингите. Ако си по възрастен със сигурност и ти си скандирал. Всички евро-атлантици сте от тоя сорт. И утре, ако се обърне палачинката, пак ще се извъртите. Сган подлизурска.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

67 deowin | 09.02.201900:01

Колко точно глупав трябва да си, за да си убеден, че силово наложеният от СССР монопол и тотална липса на пазарна свобода биха могли да доведат до благоприятни за България, и, съответно, неблагоприятни за Русия, икономически резултати? Те руснаците верно не са особено интелигентни, но дори те не са толкова прости, че да се прецакат като ни продават нефт за домати в съотношение, което е в техен, вместо наш, ущърб. В противен случай държавата им щеше да е фалирала веднъж.. дваж.. даже може би три пъти.
А, момент, сетих се за една от страните от бившия соцблок, която наистина е фалирала три пъти, и то въпреки ужасно изгодната си и благоприятна търговия със страните от Варшавския договор и огромните им пазари, въпреки могъщата си тежка индустрия, въпреки изгодното си географско местоположение, въпреки трудолюбивите си граждани, и въпреки компетентното, далновидно ръководство на комунистическата си партия. Не, не е СССР.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

66 Онуфрий | 08.02.201923:36

Вярно е, Онуфрие, карал съм оттам нефт и натам домати. И съм ял там български домати. Сега тук ядем вносна пластмаса. И са по-скъпи от бананите и портокалите, които не растат по нашия край.
===============================================

Има обаче един дребен детайл. Ако тези "супер изгодни" бартери и "сделки" се остойностят по тогавашните международни цени, нещата приемат съвсем друга посока и може би излиза, че е било по-добре да продадем доматите за валута и с нея да си купим нефта от трети страни. Има периоди през които цените на нефта от Близкия изток са с 20-30% по-ниски от съветските, но ние не можем да се възползваме, защото договорите са дългосрочни и с твърди цени.
След 1964 СеСеСеРе-то на практика ни забранява на нас и румънците да добиваме нефт и газ от собствени източници, защото ги е страх да не загубят влияние, така че "безплатният нефт" всъщност е бил един от основните лостове за влияние в соцлагера, а не някакъв "братски" подарък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

65 Dox | 08.02.201922:04

Точно така. Комунизмът умело използва именно църковните прийоми и хватки, но и с амбицията да обедини светска и духовна власт в едно. Идея, обречена на провал още в началото. Защото беше заложил на идеология, която се опираше изцяло на материалистическите философски течения. А от там дойде и противоречието, което нямаше как да бъде разрешено - Важна била материята и всичко произтичало от нея. Това - Бог, дух - били глупости, нямало такова нещо. Но-о-о-о, като опрат нещата до труд и работа, тогава пък казват: А бе ти недей да очакваш награда. Работи за чест и слава. Ако може без пари - най-добре. Както се вижда, тук пък пробутват идеята за духа. И идеолозите им често стигаха до объркване или трудни за тях въпроси. Затова и по-умните от тях гледаха да предвидят нещата, така че да не се стига до там.

Колкото до Новия завет - в него са включени 4 евангелия, от общо триста по това време!?!? Защо ли?
Има много общо между църквата и комунизма. Заради изопачаването на христовото учение, тя негласно е постигнала споразумение с богатия елит и на свой ред е била щедро възнаградена - с имоти, пари, злато скъпоценности, власт, влияние и пр.

А за това, кое ни е съхранило - според мен родовата памет, колкото и смътна да е била, когато по нашите земи се е изповядвало истинско християнство. Дошло от пъроапостолите - Павел, Андрей Първозвани - когато са тръгнали към Европа, те са минали първо по нашите земи - по долината на р.Места. Било е някъде 40-те години сл.Хр. Натъкнали са се на траките и са им представили учението си. Те изглежда са го приели, а доказателство за това е един останал артефакт от 3-ти век сл.Хр., публикуван в каталога на Берлинския музей през 1909 г. И на него виждаме какво - разпънат на кръст, но не Христос, а ... Орфей!?! Може да го видите тук:

http://www.darkstar1.co.uk/ds9.html

Твърди се, че кан Кубрат още е бил приел християнството. И когато сме дошли по тези земи, то въобще не ни е било чуждо. Но когато се появява каноничната църква - тази в Константинопол, тя изобщо не се харесва на българите. Също и римската, защото виждат фалша и лъжата.

До скоро си мислех че един от най-големите ни национални предатели е Ст.Стамболов, но се оказва, че първият такъв е далеч преди него и се казва Борис-Михаил. Дето /уж/ бил извършил "покръстването" на българите, които са си били християни, при това истински, много преди това. Всъщност, грубо и насилствено /избивайки най-знатните си боили/ налага каноничната църква - тази на Константинопол. Като отпор, след това през 10-ти век се появяват богомилите и катарите и разтърсват цяла южна Европа.

Някои сигурно ще подскочат като ужилени, но за богомилите се знае, че са живеели в комуни. Имало е много такива селища по земите ни. Трудели са се усърдно и плодовете от труда им са били общи. Този начин на обществена организация много бързо се е разпространил и на запад. Излиза, че комунизмът сме го измислили ние, много преди Маркс и Ленин, като не само сме го измислили, но сме го и живяли. Реално.
Истински ужас /за някои/.
   

оценка

+0 -0