Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

64 SamVaims | 08.02.201920:56

@Докс."Именно църквата е тази, дето изопачи първообраза на християнството и всъщност го погуби."

Възможно е да си прав, обаче подозирам, че съществува голяма маса хора /основно тези прочели новия завет/,които биха ти казали, че християнството е нещото, което ни е съхранило като народност по време на османското присъствие в България.

@Докс ..."тя се превръща в институция за насилие, мракобесие, убийства на милиони хора, обявяване за еретици тези, които наистина търсят истината, въвежда строги йерархии и пр.и пр., но - най-важното - затвърждава статуквото - богатите са от Бога дадени и трябва да им се подчинявате."

Дори и аз не бих могъл по добре да опиша комунизма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

63 dedo adji | 08.02.201920:50

Докси,
ама дупе и гащи си с лумпена самчо. Той получава уртикария от думата социализъм, ти от църква. А аз ви цитирах думите на Иисус, изречени преди да има църква. И президентът се е вслушал в тях и е взел мъдрото решение да не се меси в чужда разпра. Не вимето на демокрацията, каквато няма, а в името на България. Всички тук, като чуят демокрация и ЕС и САШ, забравят, че има България.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

62 Dox | 08.02.201919:23

Шимпанзе,
Именно църквата е тази, дето изопачи първообраза на християнството и всъщност го погуби. Откакто се пръква през 325 г. след Никейския събор и установява каноните си, тя се превръща в институция за насилие, мракобесие, убийства на милиони хора, обявяване за еретици тези, които наистина търсят истината, въвежда строги йерархии и пр.и пр., но - най-важното - затвърждава статуквото - богатите са от Бога дадени и трябва да им се подчинявате. След това "покорно" се отдръпва и оставя елитът да се занимава със "светските" си дела, докато тя /ужким/ гледа духовните. Така е и до днес. Едни от топ-паразитите са папи, патриарси, епископи и свещеници. Има и друго, но за сега - толкова.

Ти, това няма как да го знаеш. Кльопай бананите там... .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

61 SamVaims | 08.02.201919:03

Много се кефя на лицемерните комунисти, които се опитват да приобщят Исус към своята кауза.
Не бяхте ли вие, тези дето взривихте църквата "Света Неделя", и тези дето преди това превръщахте църквите в конюшни?
Докс, позна ли се?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

60 Dox | 08.02.201918:37

А бе, Дедо,
Ма кви ги рЕдиш па ти бе! Абе на кой му дреме кво бил казАл Иисус бе? Ми Тоя е комунист бе! - Гони бизнесм... пардон - търговците от храма, учи да не се стремиш към материални богатства, а към духовни такива, да помагаш на ближния, да му дадеш бАрем една риза, ако имаш в повече ... Комунист бе! Комунист, та дрънка. Мани го тоа!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

59 dedo adji | 08.02.201917:35

Ти и виждаш единия черен, другия бял, пета, аз изобщо не се интересувам от боята им, като президента. Разумният човек не се слага за арбитър на чужда кавга. Иисус е казал "Не съдете, да не бъдете съдени".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

58 peta_wawa | 08.02.201916:14

Симко, какво каза Могерини? Тя няма работа да признава президенти, но всяка отделна държава има право да заяви подкрепа. Гуайдо е предсегател на парламента, докога има право да е "президент" ? Ами докато проведе избори, значи го подкрепят защо? Хайде сети се малко, не чети тълкуванията на приятелчетата.
Дедко, извини ме но черно-белите ти схващания ги пропускам.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

57 dedo adji | 08.02.201912:49

Вярно е, Онуфрие, карал съм оттам нефт и натам домати. И съм ял там български домати. Сега тук ядем вносна пластмаса. И са по-скъпи от бананите и портокалите, които не растат по нашия край.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

56 Онуфрий | 08.02.201912:02

Когато бяхме братушки ни продаваха нефта на половин цена...
===============================================

Как така бе, направо ни го подаряваха, а ние им давахме домати...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

55 sim4o | 08.02.201909:42

peta_wawa | 07.02.201920:32

Бедни ми, неуморни дежурни амбразурчици, дано поне в кубински пури да ви платят за пропагандата, в друго едва ли ...
Федерика Могерини си има нови говорители, най хубаво е когато хора без никакво понятие защитават правото ..
-------------------------
А така Пета Вафла!

Размажи ги .. Могерини е маша на Масква .. така излиза!
   

оценка

+0 -2