Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

54 dedo adji | 08.02.201908:15

Ау, пета_вафла, и на вас ли в Канада вашите братушки ви продават петрола на двойна цена? Не е по братушески, но споко, като сложат ръка и на венецуелския, може да ви направят отбив.
Ние тук братушки вече си нямаме. Когато бяхме братушки ни продаваха нефта на половин цена, сега на пазарна. И никой не дава по-евтино. И мадурецът не дава и гайдарят няма да даде. Защо, тогава не ги оставим да се трепят. Превратите са традиция в латинска Америка от 100 и повече години. Президентът казва точно това: "Не вземайте страна в чужда разпра". Както не е разумно да се показваме, когато се стрелят помежду си бандите на Митьо Очите и Райко Кръвта.
Ама не. Предишните гъзоблизци аплодираха съветския ограничен контингент в Афганистан. Сегашните изпращат българско пушечно месо там и не пропускат да аплодират всяка акция. На такива им викат клакьори. Клакайте си, да ви дойде сърце на място. Бойко ще го потупат по рамото, за вас и толкова няма.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

53 GETI | 08.02.201908:12

И ти ли се правиш на откачена?!
Ясно се вижда, че видеото от интервюто на Болтън е от американската FOX TV.

Освен това, сега сме горди членове на НАТО и ушанките ни смятат за врагове. Ще ни дават петрола и газта не на двойна, ами и на тройна цена.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

52 peta_wawa | 08.02.201903:53

Друго освен руски сайтове четете ли Шокиран?
Петрола, петрола, ееех, кой ще го вземе. Изобщо няма да сме ние във всеки случай. На нас ни го дават братушките, на двойна цена. След като това е най-важното, дерзайте, то ще се разбере скоро. Аз мисля че друго е по-важно, но не се разбрахме, все едно.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

51 GETI | 07.02.201922:06

peta_wawa | 07.02.201920:32

Конфликт никой не иска, искат честни избори и пропускане на конвоите.

****
Освен искането на "честни избори и пропускане на конвоите" Петанцето е пропуснала ПЕТРОЛА. Иначе как ще съществува един огромен паразит, без да заразява и убива други държави, за да им изпива ресурсите.

https://www.rt.com/usa/449982-john-bolton-oil-venezuela/

Както казва и Джон Болтън - това ще е добре за американския бизнес (да контролира петрола на Венецуела).

Сигурно на неуморните дежурни амбразурчици, дето сеят пропаганда и им плащат в кубински пури, с ченгел вадят думите от устата на Джон Болтън Усмивка
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

50 Nenimir | 07.02.201920:36

peta_wawa | 07.02.201916:19
> Не, това е хуманитарна криза и Радев сгафи, взе грешно завоя. <
Поне не е единствен, защото "грешно взеха завоя" и Италия, и Гърция, и Ирландия, които често не виждат нещата така както го насажда Брюксел и Кау-Боите.
А сценарият е толкова прост и примитивен, прилаган в толкова много страни през последните 10 години-Сърбия, Ирак, Афганистан, Либия-без особен ефект за подобряване на жизненият стандарт на населението, че е липса на здрав разум да се толерира.
   

оценка

+1 -5

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

49 peta_wawa | 07.02.201920:32

Бедни ми, неуморни дежурни амбразурчици, дано поне в кубински пури да ви платят за пропагандата, в друго едва ли ...
Федерика Могерини си има нови говорители, най хубаво е когато хора без никакво понятие защитават правото ...
Конфликт никой не иска, искат честни избори и пропускане на конвоите. Но какво ли разбирам аз, с венецуелците с които говоря се разбираме само на счупен английски. Друго си е да владееш кубинския диалект и да пиеш от извора Усмивка ...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

48 GETI | 07.02.201918:54

Дедо Гошко - защитник на бедните и онеправдани венецуелци поклон

Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

47 GETI | 07.02.201918:52

dedo_goshko | 07.02.201909:16

GETI,
Защо не коментираш вчерашния отказ на Мадурко да допусне хуманитарна помощ от Канада за гладния народ на Венецуела?

****
Това сега го видях!
Пропагандата върви с пълна сила. Когато Венецуела иска да купува лекарства от Колумбия не им разрешаваха. Сега пък виждаш ли тия дето им наложиха драконовски санкции и докараха страната до пълен крах искали да пращат помощи, но разбира се според СНН лошия Мадуро не ще да ги вземе, за да умрат хората във Венецуела от глад и недостиг на лекарства. Толкова ли е прост средностатистическия човек, че да се връзва на тия неща.
60 тона е подигравка.Това са два тира международната помощ, която ще бъде използвана като извинение за чужда военна интервенция в страната.

И точно, Мадуро е изучил опита от Сирия, където "хуманитарната помощ" се прехвърляше през Турция , Йордания и Израел, навсякъде организирано от съответните разузнавания.
Тази "хуманитарна помощ" се състоеше от оръжие, муниции, медикаменти за джихадистите.


Все пак оръжието започна да пристига, има и за снайперисти за венецуелски майдан, заловено е в склада на летището във Валенсия на 5 февруари, американско оръжие , пристигнало на 3 февруари с реис от Маями.Марко Рубио/ Флорида, действа бързо.

https://twitter.com/PalenciaEndes/status/1092877981347926016

• 19 fusiles
• 118 cargadores de fusil
• 4 porta fusil
• 3 miras para fusil
• 90 antenas de radio
• 6 tel&#233;fonos fueron hallados en el patio de almacenamiento del aeropuerto de Valencia los cuales ingresaron al pa&#237;s el #3Feb en el Air Bus N881YV procedente de Miami,EEUU #5Feb
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

46 Dox | 07.02.201918:29

Петата Вафла,
Е какво толкова е "сгафил" президента? С това, че призова за ненамеса ли? За същото призова и шефа на ООН ден след това. И той ли е сгафил?
Аз не знам наистина ли сте такива идиоти някои, или просто си се бъзикате. Толкова ли не виждате, че в момента се подхожда по същия начин, както в Сирия през 2011 г. Изходът вероятно ще е различен, защото Мадуро не е Асад. Но това е по-малкият проблем. Главният е, че вече окончателно се погазват всякакви принципи в международното право, които държаха света относително балансиран до сега.

По-долу един кретеноид открито защитава всякаква форма на агресия или други прийоми на силата, щом ставало дума за комунисти. Къде е видял комунисти и комунизъм, само той си знае. Известно е, че в определени състояния човешката психика е способна да внуши всякакви "реалности".

А външно министерство не случайно се нарича така. За нас, българите, то наистина е "външно". Затова - браво на нашия президент!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

45 peta_wawa | 07.02.201916:19

+1 за статията и за дядо Гошко.
България винаги е успявала да се запише от грешната страна, дори след много мислене! Това упражнение изглежда жалко, защото не е мислене, а диктовка от Русия.
Може би защото е далече, на много хора им се струва че тук се упражнява политически висш пилотаж някакъв. Не, това е хуманитарна криза и Радев сгафи, взе грешно завоя.
   

оценка

+3 -3