Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

34 Онуфрий | 07.02.201900:10

Ето това изказване е окончателната топ-характеристика, която Онуфрие ефенди сам си прави. От нея става ясно, че си имаме работа с послушно кученце, пудел.
Значи, за Онуфрие-то няма никакво значение кое е правилно и кое не, кое е добро и кое - лошо, кое е истината и пр. Собственото мнение тук няма място, освен единствено изборът - към коя точно банда да се присламчи или кой организъм да избере за приемник. Той самият да бъде активен, жив организъм е изключена по дефиниция.

==================================================

Както обикновено си се объркал. Ако не ти е станало ясно от коментарите ми по различни теми досега за мен всякакви действия срещу червени боклуци и режими са напълно правилни и морално оправдани, затова винаги бих ги подкрепил. Това означава, че няма как да не подкрепям позицията на останалите страни от ЕС по този въпрос. За черно белите ви мозъци обаче разликата между играене по свирката на някого и съвпадане на мненията явно е несмилаема.

Опитите ви да извъртате нещата са напълно жалки - червените тролове тук си личат от космоса. Някои се опитват да го дават малко по тънката линия ( засега неуспешно), а други го карат с рогата напред, но и в двата случая сте ми ясни като бял ден. Толкова време така и не сменихте опорките, но и като ви спуснат нови, пак се дъните като новобранци.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

33 BaronVino | 06.02.201923:07

С външна политика, на постоянно надупване към Изток или Запад, най-добре е да си задържиш поне за малко гащите вързани. Не да ги сваляш без поискване.

Любим момент от този мат’рял ми е: “ЕС и САЩ били в правото си да признаят Гуидо....”. Прекрасен пример за демокрация! Те така са и в “правото си”, да признават едни нови държави и анексирания, а други не. Но нали сме във вечна кучешка стойка. Чакаме! Да ни “оправят”!
Мен ме притеснява повече “правото на ЕС и САЩ”, да покдрепят безрезервно, проект Велика Албания и то точно в задния двор. Боли ме у... за поредната латино драма, с мирис на петрол.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

32 Dox | 06.02.201922:24

29 SamVaims | 06.02.201919:06

А, това е само защото сте изключително неприятни и нежелани рурсофилски боклуци.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
А бе ей, не виждате ли, че на шимпанзето му се ядат русофилски боклуци. Дайте му бе! Стига сте се щипали с момите. Ай ще ви се не знае и маскари с маскари! Шимпанзето гладно, а те с момите се задяват... А-а-а-а, ма ха .... !!!
Ей, ще играе дебелата тояга, ей!
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

31 GETI | 06.02.201921:32

Изредил съм ти редица държави, дал съм ти пример с Алиенде в Чили - какво става с държави, които не играят по свирката на империята, а ти продължаваш да се правиш на откачен...или не се правиш, ми си откачен Усмивка
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

30 explorer | 06.02.201921:11

@GETI "Мислиш ли, че някой ще ти повярва на глупостите за " световната революция и износът и по света", след като във Венецуела се намират най-големите световни запаси на нефт?! "

Като имат такива запаси, защо все повече хора мизерстват и нямат какво да ядат?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

29 SamVaims | 06.02.201919:06

@Докс "Колкото до ЕС - това не е никакъв съюз. Много е далече от това понятие, след като предвижда няколко "скорости", а за нас изначално е предопределено да сме най-малкото зъбно колелце в скоростната му кутия /а според проф.Иво Христов - задната скорост/."

А, това е само защото сте изключително неприятни и нежелани рурсофилски боклуци.
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

28 SamVaims | 06.02.201918:59

Тъпият ни президент-картоф е като радио точка включена в Кремъл. Ушите са му големи, червени и насочени към азиатската степ.
   

оценка

+5 -4

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

27 Dox | 06.02.201918:43

8Онуфрий | 06.02.201911:23

България може да е мизерна, но все пак е част от някаква общност наречена Европа и Европейски съюзр както и НАТО, затова е съвсем нормално да покажем, че сме част от тези общности не само когато ни дават субсидии, а и точно в такива ситуации.
За такива като теб това е да "играеш по свирката на САЩ и ЕС", но при всяко едно положение и по дефиниция е по-добре по тяхната "свирка", отколкото по руската гармошка...
---------------------------------------------------------------------------
Ето това изказване е окончателната топ-характеристика, която Онуфрие ефенди сам си прави. От нея става ясно, че си имаме работа с послушно кученце, пудел.
Значи, за Онуфрие-то няма никакво значение кое е правилно и кое не, кое е добро и кое - лошо, кое е истината и пр. Собственото мнение тук няма място, освен единствено изборът - към коя точно банда да се присламчи или кой организъм да избере за приемник. Той самият да бъде активен, жив организъм е изключена по дефиниция.
За другите не знам, но оттук насетне аз тоя просто ще го подминавам или направо ще минавам през него, все едно го няма.

Колкото до ЕС - това не е никакъв съюз. Много е далече от това понятие, след като предвижда няколко "скорости", а за нас изначално е предопределено да сме най-малкото зъбно колелце в скоростната му кутия /а според проф.Иво Христов - задната скорост/. По повод на този "съюз" се сетих за една добре перефразирана наша поговорка:
"Лакомо дупе планина повдига, а сговорна дружина кръв сере..."
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

26 GETI | 06.02.201918:41

explorer | 06.02.201913:55

GETI,
Интересно как дефинираш "интересите на народите", като мизерия, наложена чрез тирания ли?
Май още вярваш в световната революция и износът и по света. Виж Латинска Америка колко му се кефи на Мадуро.

****
За коя "мизерия, наложена чрез тирания " ми говориш, за тая в Ирак, в Либия, в Афганистан, в Сирия или в Украйна след намесата на пиндосите. Или за Венецуела, или за Панама, или за Чили станали норма в региона.

Днес това е точно сценарият за преврат във Венецуела, който същият бе и в началото на 70-те г. срещу демократично избрания - пак социалист, Салвадор Алиенде в Чили. Същите американски санкции тогава задълбочиха икономическата криза, търговията на дребно, сривът на националната парична единица, липсата на внос, политическото разделение на нацията и парализата. Алиенде също бе обвинен в узурпиране на властта. Останалото принадлежи на историята и трагедията...

Мислиш ли, че някой ще ти повярва на глупостите за " световната революция и износът и по света", след като във Венецуела се намират най-големите световни запаси на нефт?!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

25 dedo adji | 06.02.201918:04

Ами, експи, като нямаш гащи да се сражаваш, седи си на голия гъз и не разигравай цирк от разстояние. Толкова ви струва отдадеността към НАТО.
   

оценка

+1 -1