Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

24 explorer | 06.02.201918:00

Оби, като не знаеш нещо, първо питаш някой който знае и на когото имаш доверие, ако нямаш такъв под ръка, четеш уикипедия, за да добиеш представа и после тръгваш да се учиш. Това е процес, който продължава цял живот.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

23 Оби Уан | 06.02.201917:54

explorer | 06.02.201917:28
нали знаеш от кого и как се пише международното право
_______________________________

Я разкажи от кого и как...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

22 explorer | 06.02.201917:33

дедо, "...Но защо страстните обожатели на ЕС и НАТО - Онуфрий, експито, рядкото, не мога да ги изброя всички - не проявят самоинициатива и отидат да помагат на място. "

Дедо, защото ще настане пълен цирк да се сражаваме с/у комерсиални "братушки" на щат към Вагнер, на ползу на закъсалите народи Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

21 explorer | 06.02.201917:28

@#19,Mitglied, скъпи умнико, нали знаеш от кого и как се пише международното право Идея
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

20 dedo adji | 06.02.201917:15

Както каза гетито и всички соросоиди, до 1989г коленичехме пред СССР. Дори пратихме войска за защита завоеванията на социализма в Чехословакия. Сега, слава Богу, от правителството не искат войска за Венецуела, само за Ирак и Афганистан. Но защо страстните обожатели на ЕС и НАТО - Онуфрий, експито, рядкото, не мога да ги изброя всички - не проявят самоинициатива и отидат да помагат на място. НПО-то сигурно ще им осигури средства. Приканвал съм ви и за Сирия и за Украйна, не би. Какво е това бездушно отношение към ЕС и НАТО?!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

19 Mitglied 555 | 06.02.201916:08

"Всеки който си въобрази, че може да си прави каквото с иска в определена територия, го чака същото: едни по-рано, други по-късно, но е неизбежно, защото внасят глобални смущения."
===========================================

Осъзнаваш ли, че си стопроцентов комунист, глупако? Тези неща, които наричаш "територии", са "суверенни държави" според международното право, нещастнико. Не е нито твоя, нито на американците работа да се бъркате във вътрешните проблеми на една страна.

Знам, че Симчо много често ти бърка отзад с боксова ръкавица, но за едно е прав - на простотията това й е хубавото, че не може да се скрие.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

18 explorer | 06.02.201915:58

..и още нещо, не ми е известно да има значителен наплив към изброените страни, а от там се генерират значителни миграционни потоци още от времето на любимите им вождове. Което ми напомни за хубав виц от соца. Когато попитали един какво ще направи ако отворят границата, той казал: "Ще избягам на запад". Прибрали го да чука камъни за превъзпитание. След няколко месеца на комисия го питали пак, какво ще направи ако отворят границата? Той казал,
- Ще се покатеря на най-близкото дърво.
Попитали го, защо?
- За да не ме сгази тълпата, отговорил човека.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

17 explorer | 06.02.201915:46

дедо, ако случайно си пропуснал, светът се глобализира от времето на Новия Завет.
Всеки който си въобрази, че може да си прави каквото с иска в определена територия, го чака същото: едни по-рано, други по-късно, но е неизбежно, защото внасят глобални смущения. Въпросът е кога тези смущения преминават критичната точка.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 06.02.201915:05

Свалиха Садам и го обесиха. Ирак цъфна и върза. На практика няма вече Ирак. само нефтените кладенци продължават да работят.
Свалиха кадафито и, надявам се, са го набили на кол. Либия цъфна и върза. На практика няма вече Либия. Но нефтените кладенци продължават да работят.
Свалиха Янукович, но успя да избяга. Украйна още не се е разпаднала. Щото няма нефт, а кюмюрът остана в малоруските републики.
Асад още не могат да го свалят. Сирия и тя цъфна и върза, но още не се е разпаднала.
Сега е наред Мадуро.
Кой е следващият?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

15 explorer | 06.02.201913:55

GETI, "1) Не може да се говори от името на България, след като няма единодушие в тоя съвет...."

Имаш много изкривена представа за нещата. Обясни моля, кой е този съвет, и какви правомощия има?

"Кое налага всеки път да заставаме (да ни застават) срещу интересите на народите в чужди държави - Косово, Ирак, Либия, Сирия, Венецуела и не само..."

Интересно как дефинираш "интересите на народите", като мизерия, наложена чрез тирания ли?
Май още вярваш в световната революция и износът и по света. Виж Латинска Америка колко му се кефи на Мадуро.
   

оценка

+2 -0