Webcafe

Да мълчиш в името на "демокрацията"

АПАлександър Петров
05.02.2019, 17:43 (обновена 07.02.2019, 15:58)
Румен Радев

Какво демократично видя Радев във Венецуела на Мадуро?

"На кого във Венецуела му пука за позицията на България по спора за бъдещето на Николас Мадуро?", вероятно се питат мнозина, следейки новините от последните дни.

Не сме основен търговски партньор, не можем да изпратим масивна хуманитарна помощ, нито разполагаме със сила (нито директна, нито мека), че да повлияем върху хода на събитията. Защо тогава въобще да изразяваме мнение, когато никой не ни е бутал да си го казваме?

Идеята за "Снишаване, снишаване, снишаване" беше подсказана и от Румен Радев в изпреварващата му позиция по казуса Венецуела: Да се въздържим от признаването на Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Да се застраховаме с тревожни размисли за състоянието на световен мир, да проявим разбиране към "демокрацията" по латиноамериканска рецепта и да дадем рамо на борбата на "братските народи" с империализма, дори тя да се води с цената на глад, репресии и бягството на 3 милиона души зад граница.

И тук е тънкият момент. Изразяването на позиция тук е важно за самата България. Изразяването на позиция, липсата на въздържане по темата (което въздържане само по себе си би било заемане позиция, много близка до това да подкрепим Николас Мадуро) е ясен знак към всички партньори на България, към всички в региона, къде стоим самите ние като държава. И ако щете, в подкрепа на какви ценности се обявяваме.

В този смисъл, "да замълчим в името на венецуелската демокрация" е същото като в онзи популярен слоган за войната в името на мира и секса в името на девствеността. Нещо повече - да замълчим, означава да дадем подкрепа за един режим, който сам по себе си е точно обратното на демократичен.

Да започнем оттам, че България като държава членка на ЕС, официално не е признала резултата от президентските избори във Венецуела през 2018 г. Още преди самия вот, от Брюксел обявиха, че няма да признаят резултатите от изборите заради тоталната липса на прозрачност около организирането и провеждането на вота, държавния тормоз спрямо членове на опозицията по време на кампанията и цялостните нередности около самия процес.

Това на практика е достатъчно и България, и ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори.

Но това е чистата формалност. Колкото до частта с демократичността, Мадуро досега многократно е доказвал, че за него демокрацията и правовият ред в държавата са изключително условни понятия, до които се докосва, само когато му е нужно.

Неговият контрол върху армията, полицията и Върховния съд на страната досега му позволяваше да се опитва да блокира работата на парламента и дори да го лиши от законодателната му власт. Опозицията в страната често е подлагана на тормоз, а от антиправителствените протести от 2015 г. досега са загинали десетки хора. И всичко с едната цел - режимът да запази властта си.

Резултатът от всичко това е видим и с просто око - бедност (въпреки петрола, с който страната разполага), повишена престъпност, огромна корупция (особено когато става въпрос за доставки на храна в страната), липса на качествено здравеопазване и бум на емиграцията.

Едва ли някой си прави илюзии, че САЩ, които твърдо стоят зад Гуайдо, не преследват някакви свои цели. Това обаче не означава, че Венецуела заслужава да остане под управлението на един явно неуспешен президент, който се държи за властта с всички сили и с помощта на всички възможни хватки.

На този фон онези държави, които действително все още показват някаква загриженост за демокрацията като цяло, а не просто имитират такава, се обявиха в подкрепа за нови президентски избори във Венецуела. А там вече обикновените хора да решават.

И си струва да се запитаме каква останала демокрация вижда българският президент във Венецуела, че призовава да не изразяваме никакво мнение. И още повече - какво ни говори това за неговото собствено отношение към демокрацията по принцип...

Oще: бедност  венецуела  демокрация  емигранти  корупция  криза във венецуела  николас мадуро  позиция  румен радев  хуан гуайдо 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

14 GETI | 06.02.201913:46

UNITED NATIONS: 170 countries recognise Maduro as legitimate President of Venezuela
23 recognise Guaidó
88% recongnize Maduro
12% recognize Guaidó
Сухата статистика:

https://amp.lefigaro.fr/international/2019/01/29/01003-20190129ARTFIG00179-venezuela-face-au-duel-entre-maduro-et-guaido-la-communaute-internationale-divisee.php

От 193-те държави-членки на ООН само 23 държави, водени от САЩ , са признали Хуан Гуайдо.

Кое налага да се месим във вътрешните работи на латиноамериканска страна?
Кое налага всеки път да заставаме (да ни застават) срещу интересите на народите в чужди държави - Косово, Ирак, Либия, Сирия, Венецуела и не само...
С толкова много разрушения, смърт и невинна кръв ни оцапаха тези без наше съгласие, че и правнуците ни няма да успеят да я отмият.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

13 GETI | 06.02.201913:44

explorer | 06.02.201911:26

GETI, именно това е едно от основните предназначения на ЕС, да изразяваме общо становище, което да има тежест на фона на изказванията на САЩ, Китай и Русия.
Това че не се чувстваш част от тази общност е проблем характерен за малцинството от националисти, които не знаят къде се намират и рядко поглеждат отвъд пределите на собствената си кочинка.

****

Какво общо становище те гони пък тебе, бе? Такова няма! Италия блокира вземането на общо становище.

1) Не може да се говори от името на България, след като няма единодушие в тоя съвет.
2) Не може да се позовават на целия ЕС, след като и там няма единодушие.
3) Не може да се говори за цялата международна общност, защото по-голямата и част не признава узурпатора за президент.

Пореден позор за чуждите марионетки в българските власти. Не си взеха урок от кървавите провали на пиндосите.
Нито ЕС има позиция, нито "международната опщност", щото ООН се дисцанцира.
Требе си много тъп и нагъл за подобни инсинуации.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

12 GETI | 06.02.201913:43

Онуфрий | 06.02.201911:23

България може да е мизерна, но все пак е част от някаква общност наречена Европа и Европейски съюзр както и НАТО, затова е съвсем нормално да покажем, че сме част от тези общности не само когато ни дават субсидии, а и точно в такива ситуации.
За такива като теб това е да "играеш по свирката на САЩ и ЕС", но при всяко едно положение и по дефиниция е по-добре по тяхната "свирка", отколкото по руската гармошка...

****
До 1989 в коя общност бяхме? И тогава ни даваха субсидии.
До вчера коленичехме пред СССР, а днес сме се надупили на САЩ!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

11 rare case | 06.02.201912:51

Дядка, двуполюсното ти мислене е смешно и ретроградно. Ако се измъкнеш, но едва ли би могъл, можеш да видиш, че на света не са само Русия и Америка. Смее се
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 06.02.201911:38

Ясно, Онуфрие, не ти се удава казачок под руска гармошка, предпочиташ рап по американска свирка, за което ти плащат със субсидии. ОК, само не си мисли, че това те прави нещо повече от кръчмарска танцьорка.
   

оценка

+6 -6

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

9 explorer | 06.02.201911:26

GETI, именно това е едно от основните предназначения на ЕС, да изразяваме общо становище, което да има тежест на фона на изказванията на САЩ, Китай и Русия.
Това че не се чувстваш част от тази общност е проблем характерен за малцинството от националисти, които не знаят къде се намират и рядко поглеждат отвъд пределите на собствената си кочинка.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

8 Онуфрий | 06.02.201911:23

България е толкова малка и незначима държава в момента, че най-добре е нищо да не говори и прави. Най-малкото защото, каквото и да направи, почти винаги е някакъв резил или скандал. Разбира се, когато реално играеш по свирката на САЩ и ЕС...
==================================================

България може да е мизерна, но все пак е част от някаква общност наречена Европа и Европейски съюзр както и НАТО, затова е съвсем нормално да покажем, че сме част от тези общности не само когато ни дават субсидии, а и точно в такива ситуации.
За такива като теб това е да "играеш по свирката на САЩ и ЕС", но при всяко едно положение и по дефиниция е по-добре по тяхната "свирка", отколкото по руската гармошка...
   

оценка

+4 -7

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

7 GETI | 06.02.201910:04

Цитат от пасквила:
"...ЕС като цяло да са в правото си да приемат Гуайдо за временно заемащ президентския пост до организирането на нови избори"

****
ЕС н я м а правомощията да признава държави и държавни институции, това е в правомощията на отделните страни.
   

оценка

+4 -5

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

6 GETI | 06.02.201910:03

България е толкова малка и незначима държава в момента, че най-добре е нищо да не говори и прави. Най-малкото защото, каквото и да направи, почти винаги е някакъв резил или скандал. Разбира се, когато реално играеш по свирката на САЩ и ЕС, друго няма какво да се получи. Какъв си ти, че да "признаваш" някого за легитимен президент тогава, когато такъв има. И той е избран от народа. Защо, например, е толкова важно да признаем самопровъзгласил се президент на Венецуела - страната с най-много залежи на нефт, вместо да коментираме избора на държавен глава в Буркина Фасо, например?

Не можем ли веднъж поне да се противопоставим на чуждото мнение, да изкажем гордо своето. Или просто да замълчим. Защо "великите" веднъж не казаха, че изборът на българите в момента е нелегитимен?! Слепи ли бяха? Или просто изборът ги устройваше? Това ли е демокрацията? Да посочваш някого с пръст и да го набеждаваш за държавен глава? Или просто да приемеш избора на хората в съответната страна. На мен лично ми се драйфа вече от събитията в последните години. Очевидни провокации, лобизъм, революции с една едничка цел: САЩ да са добре! Но светът не е само САЩ. Кога ще го разберем??
   

оценка

+7 -6

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 06.02.201910:00

... мишата позиция на Радев...

Ма ти си било голямо герой, бе рядко. Много смело е да викаш "Долу" от хиляди километри.
А що се отнася до това кой каква позиция заемал, като малък сигурно си казвал на майка си "Ама той и Гошо прави така". А тя ти казваше "Ако Гошо скочи от 3-я етаж, ти ще скочиш ли?".
И какво ти прави Русия, освен, че не харесва педерасите? В Китай и Корея нямат нищо против тях, за курнелия не знам.
   

оценка

+7 -6