По-малко месо, повече зеленчуци - диетата, която ще изхрани и 10 милиарда души | webcafe.bg
Webcafe

По-малко месо, повече зеленчуци - диетата, която ще изхрани и 10 милиарда души

webcafeLifecafe, по Би Би Си
17.01.2019, 18:18 (обновена 20.01.2019, 10:58)
пазар

Снимка: © Getty Images

Отговорът може би е в "здравословната планетарна диета"

Колкото и невероятно да звучи, учените вече са успели да разработят диета, която обещава да спасява животи, да успява да изхрани населението на Земята, дори и то да достигне до 10 млрд. души, и да няма никакви катастрофални последици за планетата ни.

Важно е да се отбележи, че учените от години се опитват да измислят как ще се изхранва през следващите десетилетия все по-нарастващото население.

Отговорът е "здравословната планетарна диета" - режим, който не изключва категорично месото и млечните продукти.

Но този режим препоръчва да си набавяме протеините предимно от ядки и варива като боба и лещата, вместо от животинските продукти. Това означава, че имаме нужда от сериозна промяна в начина, по който пълним чиниите си и да се обърнем към храни, които по принцип почти не консумираме.

Какви изменения в диетата си ще е необходимо да направите? Като за начало е огромен проблем, ако ядете месо всеки ден. Що се отнася до червено месо - бургер на седмица или голям стек на месец са максимумът, който можете да изядете. Можете да си вземете няколко порции риба или същото количество пилешко на седмица, но останалата част от протеините трябва да идва от растителна храна.

Затова диетолозите препоръчват ядки и сериозно количество варива за ежедневна консумация. Освен това се набляга много на плодове и зеленчуци - те трябва да съставляват половината от храната, която се намира в чинията ви при всяко сядане на масата. Добре е все пак да ограничите зеленчуците с много скорбяла като картофите например.

В детайли подобен начин на хранене не е никак труден за спазване.

Дневната дажба може да бъде запомнена и без да вадите лист и химикалка. 50 грама ядки на ден са напълно достатъчни. Към тях прибавяте около 75 грама варива и 30 грама риба. За цялата седмица ви е позволено малко повече от едно яйце. Както казахме, месото е в ограничени количества - 15 грама червено месо дневно или около 30, ако говорим за пилешко.

Въглехидрати като хляб, ориз и овесени ядки - можете да си позволите дори над 200 грама на ден заедно с 50 грама зеленчуци със скорбяла. От млечните продукти трябва да се ограничите до около 250 грама дневно или горе-долу до една чаша прясно мляко. Останалото са 300 грама зеленчуци и още 200 - плодове.

Какъв вкус ще има този списък продукти и дали въобще ще ни е вкусно също е важен въпрос. Професор Уилет, един от разработилите режима на хранене, казва, че не бива да се притесняваме в това отношение. Той е прекарал детството си в животинска ферма и е консумирал червено месо почти по три пъти на ден. Твърди, че тогава е бил в ужасна форма.

Изготвената от него и колегите му диета от своя страна е невероятно разнообразна.

Храните в нея могат да се комбинират по хиляда и един начина. Подобно хранене, допълва Уилет, дава повече свобода и гъвкавост, освен че е вкусно. Само че за да се превърне в реалност, има нужда от масова промяна в абсолютно всяко кътче на света. Европа и Северна Америка трябва сериозно да ограничат потреблението на червено месо.

Източна Азия трябва да намали рибата, а Африка - зеленчуците със скорбяла. До момента човечеството не е правило опити да промени начина си на хранене толкова масово и с необходимата бързина. Диетата на Уилет може да звучи фантастично, но фантазиите невинаги са нещо лошо. А и е дошло време да мислим мащабно.

Един от вариантите, според изготвилите хранителния режим, е червеното месо да бъде обложено с високи данъци, за да бъде ограничена консумацията му. Подобна крайна стъпка може да се окаже наложителна, за да спадне потреблението му.

Освен Уилет в екипа има още 36 специалисти от целия свят.

Те са експерти не само по хранене и диетология, но и по земеделие и климатични промени. Отнема им две години, за да изготвят настоящия вариант на диетата, която може да изхрани и 10 млрд. човека. Специалистите с право мислят напред в бъдещето - през 2011-а човечеството достигна 7 млрд. души. Ако продължи да нараства със същите темпове, до 2050-а ще сме около 10 млрд. и ще продължаваме да се увеличаваме.

Така че според изследователите диетата им ще спаси от гладна смърт около 11 млн. души годишно. Освен това ще спадне броят на хората, болни от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и някои видове рак - болести, които се смята, че имат връзка с начина на хранене. В момента тези заболявания са сред най-големите убийци в развитите държави.

Използването на земя за отглеждането на храна и за горско стопанство е отговорно за около една четвърт от световните емисии на парникови газове. Същото количество се отделя при производството на електричество и отопление и е чувствително по-голямо от газовете, отделяни от самолетите, влаковете и автомобилите на планетата.

Месото и млечните продукти са най-големият причинител на парникови газове във фермерството.

Земеделието също е сериозен причинител на замърсяване на въздуха заради отделянето на емисии от метан и азотен оксид. Освен това отглеждането на плодове и зеленчуци поема около 70% от наличната прясна вода на Земята. Затова целта на диетата е да намали парниковите емисии, да предотврати изчезването на животински видове, да спести вода и земя.

Ако искаме само да намалим парниковите газове, обяснява Уилет, можем всички да станем вегани. Но ако се стремим към подобряване на ситуацията в повече области, веганството няма да е достатъчно.

Оттук нататък зависи от Световната здравна организация да успее да наложи необходимите промени, за да променим начина, по който се храним и живеем и в крайна сметка - за да спасим планетата си.

Oще: диета  диетология  зеленчуци  месо  парникови газове  плодове  режим  режим на хранене  скорбяла  хранителен режим  червено месо 


Още от Тялото

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

10 Онуфрий | 19.01.201911:14

АМериканците може и лека полека да ги убедиш, но в същото време китайците ядат все повече и повече месо...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 19.01.201900:17

Отново - това, че ще е трудно да убедиш американците (320 милиона) да намалят червеното месо (или пластмасите, или опаковките, или консуматорския манталитет), съвсем не означава, че не си струва да се опитваме. Струва си. Доста си струва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

8 Онуфрий | 18.01.201923:58

Факт е, че се разхищават огромни количества храна. Факт е също, че се преяжда, но не виждам как ще убедиш примерно един американец да не набива хамбургери и стекове 45-ти номер. Освен това и корпорациите в този бизнес едва ли ще се зарадват особено на намалени приходи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 18.01.201923:05

>Каква зеленчукова диета ще изхрани гладния бе хорааа!

Вегетарианската диета е значително по-ефективна от гледна точка на оптимално използване на природните ресурси за добиване на единица протеин. Няколко източника на сравнения:
https://academic.oup.com/ajcn/article/78/3/660S/4690010
https://www.sustain.ucla.edu/our-initiatives/food-systems/the-case-for-plant-based/
https://ageconsearch.umn.edu/bitstream/55529/2/lusk%20-%20current.pdf
https://plenteousveg.com/cost-vegan-protein-vs-animal-protein/
А това, че 30% от произведената храна на световно ниво се разхищава и изхвърля, не е аргумент срещу преместването на хранителните навици на хората в посока на по-ефективно използване на природните ресурси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

6 BaronVino | 18.01.201919:31

Каква зеленчукова диета ще изхрани гладния бе хорааа! Стига със тези коснуматорски глезотии и трендове!
Проблем е разхищението и консуматорската религия, която бълва самоходни дебели черва без мозък. Всяка минута се изхвърлят хиляди тонове годна храна по света. Виреем във тотален дисбаланс, на самоходни дебели черва с/у множащи се без контрол неуки, крайно бедни и гладни. Еволюцията ни търпи тотален провал! Хайде едно селфи и “развития свят”, марш към хладилника и мак доналдс. За другата половина от 3ти свят, марш към землянката да се плодите, деуго няма какво да правите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

5 Nenimir | 18.01.201918:48

Добра инициатива.
Проблемът винаги е бил, че хората преяждат масово било поради незнание, било поради безхаберие.
Ако всички консумират толкова калории колкото са им необходими за да функционират нормално няма да има проблем.
Освен това ако наблягаш на качеството, а не на количеството помагаш на всички.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 18.01.201916:41

>От какъв зор да мислим за изхранването на още 3 000 000 000 неграмотни, безработни и плодящи се?

Не изглежда да осъзнаваш факта, че това същото вероятно някой някъде го казва, включвайки теб в числото.
Малко смирение не би било твърде неуместно. Всички сме хора, всички имаме еднакво право да съществуваме и размножаваме. Не си ти този, който ще определя кой да живее, и кой - не. Не съм и аз. Никой няма право еднолично да лишава други хора от изконните човешки права, които мисли, че му принадлежат.
В този контекст предложението от статията е полезно.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.08.2010, 23:32

3 Diso Dyankov | 18.01.201913:41

Ер някои може и от глупост да го правят Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

2 Specifier | 18.01.201913:24

АМАН ОТ НЕОМАРКСИСТКИТЕ ВЕГАНИСТИ,


нарекли се "учени". Опитват се да ни направят тревопасни идиоти. По времето на класическия марксизъм пак се опитваха, но не мина.
Платени левичари...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 23:32

1 Diso Dyankov | 18.01.201909:12

От какъв зор да мислим за изхранването на още 3 000 000 000 неграмотни, безработни и плодящи се? Ако точно тези народи започнат да мислят как да раждат по-малко и как да осигурят по-добро качество на живот за по-малкото си деца, няма да се налага да се мисли за производството на още и още храна и да се унищожава с такава скорост природата.
   

оценка

+2 -0