Webcafe

Докога така, братя роми?

Ники Русиновски Ники Русиновски
04.08.2010, 17:27 (обновена 05.08.2010, 17:30)
Акордеонист

Снимка: © Стоян Георгиев

Срещал съм и щастливи цигани...

Над 50 души роми се събрали снощи пред родилното в Благоевград, за да търсят сметка на лекарите за починала при операция тяхна близка. След което тръгнали да разбиват моргата, за да вземат тялото й. Наложило се местната полиция цяла нощ да охранява моргата. Днес сутринта по-малка група отново атакува АГ отделението, крещейки „Убиец!" срещу доктора, извършил операцията.

Да си интергрираме ромите, за да не бягат по Европа да правят золуми, каза ни в прав текст Франция, след като обяви, че ще ни ги връща обратно. Някои и тук, и във Франция скочиха, че това било расизъм и двоен стандарт.

Но французите са прави. Расизъм е нашето поведение и по-скоро бездействието ни - това, че не ги интегрираме и ги дискриминираме.

Както всички знаят, не сме се засилили много да ги интегрираме. Истината е обаче, че и самите роми в огромната си част не само не желаят да се интегрират, а направо се държат асоциално. За тях не съществуват ред, правила и закони - те са над всичко това и (когато могат) правят точно каквото си искат.

Винаги когато и където стане нещо с ром - без значение дали той е жертва или нападател - около него веднага се събира тълпа мургави негови близки, роднини, познати, приятели или комшии и оттук нататък въпросната тълпа започва да раздава агресивно правосъдие и да търси сметка, без да се съобразява с нищо и никого. Така стигаме до безредици в ромските гета, набити полцаи (!?), потрошени полицейски коли, протести пред РПУ-та и болници, опити за разбиване на морга, убит професор в Захарна фабрика, убит младеж в Овча купел... списъкът е безкраен, само отворете полицейските сводки.

„Ама не може така", започват все по-често да протестират гражданите от неромски произход в тази държава. Преди седмица някои от тях дори направиха шествие в София, на което поискаха в Наказателния кодекс да бъде въведена колективна отговорност за извършено прстъпление. Това абсурдно искане няма никакъв шанс да се сбъдне, понеже противоречи на основите на правото. Но показва колко наболял е въпросът.

Ромите трябва да разберат, че не живеят в джунгла, нито в гората и не може да действат със саморазправа и по закона на силата  - дори когато са очевадно прави, върху тях е извършено насилие или са нарушени правата им.

Случаят в Благоевград е много добър пример за това. Винаги е възможно по време на операция или от упойката сърцето на пациента да спре. Медицината не може да игнорира този риск на 100% - независимо дали си ром, българин, американец или танганаец.

Винаги е възможна и лекарска грешка - случайна или от немарливост и некомпетентност. Но в такъв случай не бесим докторите на близкото дърво пред болницата. Пускаме жалба, прави се разследване, ако има данни за грешка, може и дело да се заведе. Факт е, че експертизите за действия на лекари се правят от други лекари и практически никога не завършват с мнение, че разследваният доктор е виновен. Но това важи за всички ни, не само за ромите.

Само преди няколко месеца след операция почина майката на жената, с която живея. Почина, защото с бюрокрацията си лекарите забавиха с месеци операцията и тя вече беше в сериозно състояние. Но пак щеше да оживее. Обаче почина, защото сестрата, дежурна през нощта, не е била достатъчно компетентна да вкара в системите й необходимото лекарство. А опериращият лекар бил забранил да му се обаждат посред нощ в къщи.

Кой е виновен? Сестрата не може да вкарва на своя глава каквито й скимне лекарства на пациент в кома. А докторът сигурно е имал други операции на следващия ден и пълноценният сън и почивка очевидно са негово професионално задължение. Трябвало е едно съвсем малко усилие - и тази жена щеше да е жива. Но не е.

Въпреки това близките й не направиха протест пред болницата, не крещяха на доктора „Убиец!", не раздухваха случая пред медиите (а аз съм журналист и можех да го направя), не подадоха дори оплакване. Отговорност може и даже трябва да се търси, но не по насилствен начин.

Ромите не са единственото и дори не са най-голямото малцинство в тази държава. Но никой друг не се държи така асоциално като тях.

В случая в Благоевград - поне на пръв поглед - няма абсолютно никаква вина на лекарите. Но при случая с полицейския произвол в Кърджали срещу турското семейство и с просто око се вижда, че полицията е действала брутално и е нарушила закона. Само че това не извади примерно 5 000 турци да протестират, обиждат и заплашват пред РПУ-то в Кърджали. А можеше...

Вместо това пострадалите си извадиха медицинско, обърнаха се към адвокат и ще съдят извършителите. Политици поставиха въпроса в парламента. Медиите въртят вече седмица на шиш вътрешния министър Цветанов за случая, премиерът Борисов заяви, че го е срам за случилото се - което си е едно своеобразно извинение към народа, при това от човека, който няма никаква вина за случилото се, - и обеща да накаже сурово виновните.

Обществото си има правила. И те важат за всички - без изключение. За ромите също. И това не е разсизъм, а елементарна отговорност. Ромите трябва да поемат своята отговорност и техните лидери не бива да допускат подобен произвол и саморазправа като в Благоевград и на много други места.

Защото с такива действия отношението на обществото към тях става още по-враждебно. А когато ти сам се изключваш от обществото, не може да очакваш, че после то ще те интегрира/приема/зачита/уважава. Не можеш изобщо нищо хубаво да очакваш от това общество. Няма права без задължения и отговорност. Крайно време е ромският етнос да проумее поне тази простичка истина.

Можех да свърша до тук. Но монетата винаги има две страни, затова ще продължа още малко.

Реакцията на ромите е разбираема. Защото е естествена. Вечно гонени, бити, обиждани, презирани и дискриминирани, единственият им начин да оцелеят е да са задружни и много. Един ром може да бъде несправедливо обиден, пребит, дори убит. Но когато с него скочат още 50 или 150, обикновено те са тези, които обиждат, бият и дори убиват. Елементарен защитен механизъм.

Ромите освен това не вярват във властта и особено в полицията. И нима не са прави? Политиците им дават само безплатен ток, кебапчета и по някой лев по избори, но никой никога нищо не е направил да реши проблемите им, които са наистина тежки.

Ако си ром, можеш да бъдеш задържан и обвинен ей така за нищо, а в районното да те пуснат след като те спукат от бой. Същото може да се случи и ако си българин, но все пак по-често се случва, ако си ром.

От друга страна, полицаите не следят особено за спазването на закона в циганските гета. А и извън тях предпочитат да гледат настрани и да не се намесват дори когато става убийство, щом насреща им има солидна група роми. Първо, ромите могат да ги бият, второ, намесата им може да направи тълпата роми още по-агресивна, по-голяма и по-неконтролируема, тоест - не искат да провокират разрастване на конфликта, и трето, накрая винаги могат да ги обвинят в превишаване на правата им или дори в расизъм.

Този начин на действие обаче оставя у ромите ясното усещане за безнаказаност и всичкопозволеност, когато са много и те се възползват от него. Всички знаем поговорката - не е луд който яде зелника, а този, който му позволява. В този смисъл вината за това поведение е не толкова на ромите, които нямат много възможности за избор, колкото на обществото. Все пак тази полиция е на обществото, а не на ромите.

Ако обществото иска да прекрати такова поведение, то трябва да има политическата воля за това и да поеме своята част от отговорността. А тя е да третира равноправно ромите - вместо от една страна да ги дискриминира, а от друга да ги развращава с безплатен ток и кебапчета, каквато е реалността у нас. Двойният полицейски стандарт пък е напълно недопустим.

С думи прости - ромите се държат асоциално, защото а) ние им позволяваме това, и б) не сме им оставили почти никакъв друг избор. Ако продължим да ги дискриминираме, те ще продължат да се държат като престъпници.

Имаме опция да им подадем ръка - това е винаги отговорност на по-силния, на обществото. Тогава може би ще видим другото им лице. Разбира се, няма да стане отведнъж - това е процес, който изисква десетилетни усилия.

Винаги ще има и такива, които ще продължат постарому. И да - ще са много. Към тях трябва да сме безкомпромисни - няма ром, няма българин, законът е за всички.

Без закон и прилагането му - строго, задължително и към всички - няма общество изобщо. Има война.

Oще: общество  полиция  расизъм  роми 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

15 lk | 06.09.201016:29

В градината на мързеливия градинар растат бурени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

14 lk | 06.09.201016:28

В градината на мързеливия градинар растат бурени!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

13 Kiril Atanasov | 04.09.201011:29

Малко отдавна е темата, ама ми е интересна въпреки всичко. Насила можеш да накараш някого да работи и да прави каквото му кажеш, но не можеш да го интегрираш. Интеграцията става с желание.Циганите (защото са такива и цял свят така си ги нарича gipsies, а не romians) са свикнали от началото на демокрацията до сега само да мързелуват и крадат, как да прокараш тогава у тях желание за работа ? Защо циганинът да работи, като знае, че ще има кой да му плаща тока, ще има и кебапчета и като много му се прияде нещо, ще си открадне. Защо да се занимава с "глупости" като образование и работа, когато може по цял ден да спи,яде,сере,ебе и да не си трови живота с проблеми от кариерен характер. Него не го вълнува финансовата криза, защото винаги ще има откъде да краде. Ами честно да ви кажа и на мен ще ми е добре ако не ми се налага да мисля за сметки за ток, вода, наеми и всякакви други; да не работя по 14 часа на ден, а да спя; да знам, че друг ще ми решава проблемите и т.н пък, че ме били биели 2-3 пъти в годината е голяма работа, търпи се. После тръгни ме убеждавай колко е хубаво да се работи, да се плащат данъци и сметки, да мечташ да спиш като нормален човек и т.н.
И да речем има част от тях, в които бегло се прокрадва съмнение дали да не пробват да поработят малко да видят какво е това нещо. Ами той не виждал какво представлява това нещо "училище" отвътре, а иска да работи с "кампютар" и да си изхранва "многочленно дете" с "хубав заплатин". Е няма как да стане.
Автора пише, че било разбираемо това тяхното полжение, защото били дискриминирани, обиждани, ненавиждани и т.н. Ами сами са си виновни за това положение. Ако аз реша, че не ми се работи и не искам да работя и остана без пари и трябва да почна да крада, държавата и обществото ли ще са ми виновни? Най-лесно е да кажеш "ама тя държавата не се грижи за мен". Кенеди е казал: "не питайте какво може да направи държавата ви за вас, а какво вие можете да направите за държавата си". Само че, за циганина Кенеди е просто някакво хамериканско име и идея си няма ни от политика, ни от история, дори от елементарен български (най-трагичното, че и младото българско поколение също не разбира от последното, но това е за друга тема).
Въобще това циганина, не е етнос. В БълХария си е социален статус. Това си е душевност. Това е начин на живот. И не само в България са примерите, че не можеш да го впрегнеш това нещо в работа и нормален социален живот и това е. Може тук таме да се появяват някакви отделни единици, но те са по-скоро само потвърждение на правилото.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 22:06

12 Code Zero | 05.08.201022:28

Наистина загубена кауза, както писа Avertas.
Защото интеграцията не е ефективна и французите го знаят отлично, имат си същите проблеми с техните мангали от Магреба.
В средата на миналия век, имигрантите се асимилираха. Тоест приемаха културата на страната която им дава гостоприемството си. Евреи, поляци, италиянци и др. даваха френски имена на децата си и с този жест показваха желание да бъдат като всички.
Последните 30 години света мина на англосаксонската Интеграция.
Бачкай, плащай си сметките и ...толкоз. Затова Лондон стана Лондонистан, в някои квартали на Париж имаш чувството че си в Багдад, а в България джамиите станаха по многобройни от черквите
«А Rome, fais comme les Romains». В Рим бъди като римляните! Тази максима е актуална от хилядолетия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 14:14

11 Avertas | 05.08.201016:17

Това е предварително загубена кауза. Дълогодишните усилия на испанкото общество са приключили с категоричния отказ на техните цигани да бъдат интегрирани. Смятам, че изход има единстевно в стриктното спазване на закона от страна на всички институции. Като започнем с контрольорите в гпрадския транспорт, които са много бойки към някой беден студент, но не смеят изобщо да се качват в превозните средстав из циганските квартали и стигнем до бити и нападани полицаи и други служебни лица - има предвидени санкции - да им се налагат и да се контролира изпълнението. Категорична забрана да раждат деца, ако не са в състояние да им осигурят нормален живот - жилище, прехрана, облекло, образование /справка - правилата в САЩ/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2010, 20:44

10 Naivnik | 05.08.201014:37

Както казваше един известен човек - ромът е напитка! Тези хора се наричат цигани. Това им е името! Наричат ги "роми", защото самите те се срамувт от "циганията" си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2010, 14:29

9 ледения | 05.08.201012:02

Това е проблемът Дюма,че нямате идея как да се реши циганския проблем!
Такива като теб и авторът на статията на теория са празни дърдорковци,които и хабер си нямат как се живее с цигани!!!
Само спамите във форума!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 10:47

8 Дюма | 05.08.201010:58

Поздравления за добрата статия!
Мисля си, че всяка истинска промяна в човека и обществото става отвътре навън и от малкото към голямото, от частното към общото. Така и с ромите. Ако не се променят, нрави, отношение, мироглед - няма начин да "бъдат интегрирани" отвън. Ще получават нови апартаменти и ще горят паркета в хола както се е случвало вече. И обратното - има много и много цигански (не ромски) семейства, отдавна успешно интегрирани и приети от своите български колеги, съседи приятели.
Съжалявам, че не мога да дам разумно предложение КАК именно това може да се случи...
А и това важи не само за ромите - за нас също. Трябва ли да напомням, че не роми, а българи ограбиха и ограбват България!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2010, 20:44

7 Naivnik | 05.08.201010:14

В градината срещу бул. "Янко Сакъзов" или "Мадрид" не съм сигурен (по-рано се наричаше "заимовата градина") има два фонтана с "актови" фигури на голи жени. До тях има надписи "къпането забранено" (отделен е въпроса дали трябва до има такава табела). Единствените, които нарушаваха забраната като се къпеха бяха група циганчета. Една жена се опита да им направи забележка, а те с гордост и отговориха, че не знаят да четат. Освен това момчето, около 10 годишно, извършваше неприлични движения по посока голите скулпторни фигури. Какво да коментирам? Не знаят да четат но знаят от малки какво е е...ане и да не спазват законите. Само това са научили
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2010, 14:29

6 ледения | 05.08.201009:49

Отче,
Първо, научи правописа!
Второ,вярно е,че малко прекалих,но няма да се примиря с мнения,които целят само личен рейтинг и са далеч от реалността!!!!
Трето,в целия свят ги наричат цигани!
Четвърто,циганин не се интегрира,защото те са първобитни общности,които живеят по свои специфични правила!!
Пето,защо никоя западна развита демокрация не ни даде пример,как се интегрират цигани,а само ни съветват и то на хартия!
Шесто,каква цена плаща обществото,за да търпи циганската самобитност?
Седмо,те не спазват нито един закон и ние сме принудени да търпим това в името на етническата толерантност....Франция показа,че да си циганин,не означава да си над закона!
Числото седем е библейско число...ако знаеш!
   

оценка

+0 -0