Хората, които не пушат, намаляват риска за своето здраве, облекчават здравната система и трябва да плащат по-малка здравна вноска | webcafe.bg
Webcafe

Кой пак изпуши...

Николета Бонева Ховрин
02.11.2010, 15:37 (обновена 03.11.2010, 17:20)
пушачка

Снимка: © Getty Images

Някои пушачи ходят за здраве...

На пресконференция днес бе съобщено, че община Кюстендил ще внесе искане до министрите на финансите и здравеопазването от 2011 г. "непушачите да внасят 50% от здравната вноска. Хората, които не пушат, намаляват риска за своето здраве, облекчават здравната система и трябва да плащат по-малка здравна вноска", заявил кметът на община Кюстендил Петър Паунов.

Подозирам, че някаква дълбоко вкоренена скромност не е позволила на общинарите да пуснат в пълен полет голямата бяла птица на мисълта си. Нека попълня тази празнина в тяхното предложение.

Освен пушачите, които така съвсем справедливо ще плащат два пъти по-голяма вноска за здраве от непушачите, внимание трябва да се обърне и на любителите на мазничко, с доказано висок наднормен холесторол. (Мери се при редовния профилактичен преглед. Бел.р.)

Ще ми хрупате свински ребърца, така ли? Всеки ден ще обядвате junk food? От другия месец почвате да замезватe със сланина?

О-о-о, вие извършвате несправедливост спрямо останалите мирни платци на здраве, които кротко бъхтат към работното си място всеки ден пешa и обядват вода - и така пазят стройна фигура и тонус, само и само да не натоварват здравната система с болежките си.

Вие представяте ли си, ако всички, които карат на минерална вода и ходят пеша по няколко километра на ден, плащат по-ниски осигуровки - колко ще поощри това хората да водят по-здравословен начин на живот?!

Като ще е дискриминация, поне да е тотална. Ами алкохолиците? Какво съм виновна, че чичо Петко от втория етаж кърка по шише ракия всеки ден. Защо трябва да му плащам лечението на цирозата? Аз като карам на портокалов сок, ще си плащам по-ниска осигуровка. Той да е мислил навреме.

Ето така аз виждам осъществяването на моя блян за съвършена държава, населявана само и единствено от здрави хора. Да направим така, че всички рискови групи - пушачите, пълните хора, алкохолиците, възрастните, да плащат двойно повече за здраве от останалите. И тогава ще настъпи истинска справедливост, уверена съм!

Oще: здраве  осигуровки  пушене 


Още от Masters of Sex

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.12.2010, 10:05

68 Svetlin Stefanov | 08.12.201010:06

тънката ирония май не е лъжица за всяка уста Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

67 Начко | 05.11.201017:46

Уважаема Николета, може ли да Ви помоля нещо? Хващате самолета за САЩ, там влизате в офиса на произволно избрана от Вас застрахователна компания и заявате, че искате пакет от застраховки - живот, здравна и няколко подобни. След това в разговора със служителя изплясквате всички тия "аргументи", които сте написала тук.
Като приключите беседата и Ви мине ядът, а обидата понамалее, облечете преживяното в думи и го публикувайте тук.
Ако настоявате, че Вие сте права - моля! Германия, Франция, Великобритания, Япония, Южна Корея... Избирате си държава и повтаряте експеримента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

66 strawsPulledAtRandom | 05.11.201016:24

Именно, че е солидарна, точно това не е "справедливо". Не казвам, че трябва да стане изцяло капиталова, но със сигурност може да се помисли за нещо като хибрид между двата типа осигуряване - имам предвид, че не е необходимо да се избира една от двете крайности, когато предполагам може да се направи определен процент от осигуровките да се трупат в личен фонд и останалите да бъдет за общо ползване - нещо като доброволното пенсионно осигуряване в момента. Не съм специалист, просто изказвам предположение, което ми се струва логично. Всичко може да започне постепенно от малък процент капиталово осигуряване и с годините да се върви към изравняване на процентите, така няма да се натоварят определени групи хора, които цял живот са давали солидарно и не би било спаведливо, разбира се. Защото в момента проблемът с пушенето ни е малко като раздумка за петък следобед, но има и мног осериозни проблеми като застаряващо население и множащи се цигани, което в един момент... да не си разваляме петъчния следобед Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

65 Евгени Донев | 05.11.201014:03

Идеята на Додо е неприложима, защото според нейната логика, пенсионерите примерно, които най често посещават личния си лекар, трябва да плащат най много! А пък те в момента и имат най ниски доходи.... Така че, няма да стане това!А и нека не забравяме, че моделите на здравното и социалното осигуряване в България са солидарни! Т.е. всеки плаща за другите, пък ако на него му се наложи, другите му плащат... Подозрителен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 13:36

64 gusman | 05.11.201010:41

Много е удобно на пушачите, да пропагандират свободата на личния избор, но някак си, се пропуска факта, че пушенето е СОЦИАЛНО ЗЛО!
Истинската причина, да се иска забрана е, защото това е ЛОШ ПРИМЕР!
Те, по тази логика и наркоманите искат да си имат "свободата" да избират, но и тях ли трябва да ги оставаме, да правят каквото си искат, защото не вредели на другите? Или вие, не сте като тях? Мислите ли, че има разлика между вас и тях!
Пушачите, дават ЛОШ социален пример и това трябва да спре. И понеже наркомана не се отказва доброволно, трябва да се използва сила. За ваше добро е, но вие не го осъзнавате, все още! После ще не благодарите! Палав Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

63 strawsPulledAtRandom | 05.11.201010:05

Евридика, защо да е неприложима идеята на Додо? Именно тя решава проблемите, които изтъкваш. Не съм спец по женска логика и си нямам идея каква теза защитаваш с първата половина на поста си, но ми се струва, че май си писала от скука.
А относно масите за пушачи и масите за непушачи - я ми кажи, като сте смесена компания от двата типа, на каква маса ще седнете? Ами именно - пушачите няма и да си помислят да седнат на маса за непушачи, защото няма да могат да палят, а непушачите ще направят компромис и ще седнат заедно с тях. И точно поради тази приочина има по една-две маси заети - защото е тъпо да се разваля компанията. Вместо това, може да седнете всички в къта за непушачи и веднъж на всеки час да излизаш навън за 5 минути, да дръпваш дозата си никотин и да се прибираш, вместо да искаш от хората да дишат насила катран. Да, зная, че никой не прави така. Казвам ти го само за да си направиш сметката кой прави по-голям компромис и кой е по-толерантен по принцип. И да те попитам относно стаичката за пушачи на работата ти - има ли изобщо стаичка за нешушачи с масички, кафемашина и т.н. или е само една стая за почивка? Защо ли съм убеден предварително какъв ще е отговора ти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2010, 13:18

62 evridika | 05.11.201009:37

До dodo - и твоята идея е неприложима. Аз пуша, внасям си осигуровки, имам личен лекар, но не съм стъпвала при него от 2 години. Просто не ми се налага. Профилактичните прегледи ги правя при работодателя /удържат ни за отделно медицинско застраховане/.... Комшийката не пуши, не пие - само се мъкне по доктори и по изследвания, направления и бла-бла - възползва се максимално от клиничните пътеки, за които и аз плащам без да ползвам. Кой кого ощетява??? На работното място имаме стая за пушачи. Събираме се на цигарка с кафе и всички непушачи се ръгат и те вътре в мелето и започват да подкашлят и да правят забележки за дима. Еми извинявайте ама какво правите на мястото за пушене???? В любимото ми заведение - отделна зала за пушачи и отделна за непушачи. Познай къде е купона. В залата за непушачи има по 1-2 заети маси, а в другата зала е фул с народ - половината от тях непушещи. Пак подкашлят и правят забележки. И тях ги питам както правите в моята зала???? Ходете си на мястото без дим.... Аз ли съм виновна, че някакви льольовци ми се завират в цигарата??? Когато съм на място, където е разрешено пушенето и в компанията има непушач изобщо не се съобразявам с него. Като не му харесва да си стои сам в другата зала!!! Ако на мястото е забранено пушенето -то аз се съобразявам и не пуша. Като не ми харесва се изнасям. Толкова е просто. Не искам някой да страда заради моя навик, както не искам и аз да страдам заради неоснователните претенции на някой друг.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2010, 12:08

61 JackASS82 | 05.11.201002:07

Евала на последните коментирали. Сипвам си ракия и пия за ваше здраве. Най-накрая да се изкажат нормални и мислещи хора. Идеята на dodo си я копирам на файл, защото е честна и справедлива спрямо всички. Дано не ми се сърди ако я пускам по други форуми в случай на поредната абсурдна политическа изцепка. Разбира се и отчето и Евтени вкарват разумни и креативни мисли и други има разбира се. На Галев също признавам критиката, защото човека ползва градския транспорт и не трови въздуха на всички в големия град с изгорелите си газове.
Да не ме разбират погрешно аз също имам кола. Но не мърся с нея въздуха на големия град. Ползвам обществения транспорт. Карам си я само междуградско или когато имам много багаж за превозване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

60 ot4eto | 04.11.201020:51

Евгени Донев, много интересни цифри. Определено има логика в това което казвате. Разбира се акциза не отива във НЗОК а в реп. бюджет. Каквато е съдбата на много други акцизи и такси. Още веднъж, аз не пия и не пуша, но съм против налагането на по-високи осигуровки за пушачи. Акциза ми се вижда най-разумното решение и то си работи в момента.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.10.2010, 23:10

59 dodo | 04.11.201020:17

Задачата има много по-просто решение - следи се броя на посещенията при личния лекар, процедурите, изследванията, посещенията при специалист които прави пациента за определен период, колко струва всичко това. Здравната каса има тези отчети от лекарите всеки месец и води статистика. По тези данни се изчислява риска за заболяване на човека за бъдещ период и в зависимост от това се определя % на здравната му вноска. Обособяват се примерно 6 рискови групи. Периодично - например веднъж годишно се определя към коя група да се зачисли до следващия тестов период. Така никой няма да се чувства дискриминиран.
Авторката на статията очевидно се е почувствала лично засегната и е решила да обиди и други хора, подобно на скудоумните управници за да и олекне. Разтоварва се като ядосва другите без да предлага разумно решение, забравяйки, че емоцийте не са най-добрия съветник.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани