Петьо Заберски: Левски ни е само клиент | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Петьо Заберски: Левски ни е само клиент

Станил Йотов , 7 дни спорт
17.11.2010, 06:59 (обновена 18.11.2010, 12:19)
Георги Иванов, Сержиньо Грийн

Снимка: © БГНЕС

Довелият Сержиньо Грийн в Левски футболен агент - Петьо Заберски отрече да е получил цялата власт при "сините"

Г-н Заберски, четем, че сте взели цялата власт в Левски. Вярно ли е това?

- Разбира се, че не е вярно. Левски е един от многото клубове, с които работим аз и партньорът ми Жейнов. Не знам каква е причината да се пускат такива слухове, очевидно се цели да се насаждат някакви конфликти.

Окей, каква точно е връзката ви с Левски и как работите с клуба?

- Работи се по една-единствена схема. Спортно-техническото ръководство решава на какъв пост какъв играч им трябва. Задават се параметри - какъв трябва да е футболистът, на колко години, с какви качества. При това не само на нас. Знаете, че Гонзо е човек с контакти, има много познанства във футбола и може да търси играчи и да получава информация от доста повече места. След като получим параметрите на играча, от който Левски има нужда, ние започваме да го търсим. Помагат ни и наши партньори в чужбина. Накрая предлагаме определен футболист и оттам нататък в Левски си решават дали ще го вземат или не. Впрочем така се работи във всички клубове по света, не сме измислили ние топлата вода. Гледа се играта на предложения футболист на запис, понякога се събира и допълнителна информация за него. За Левски, който има силен международен отдел, това не е никакъв проблем.

Имало ли е случаи да предложите играч в Левски, който да не е бил одобрен?

- Разбира се, че е имало. Тази година например освен холандците ние предложихме французин и сърбин. Те не бяха одобрени, но това си е съвсем в реда на нещата. Миналата година същото се получи с камерунския нападател Жоб. Не сме аз и Жейнов хората, които решават кой от предложените играчи ще остане в Левски.

Как стана така, че доведохте Сержиньо Грийн в Левски?

- Точно по тази схема, за която говоря. Получихме запитване от Левски дали не можем да предложим опорен халф с определени характеристики. Момчето дойде в София, стоя два-три дни. Хареса му, а и Левски го хареса. Същото беше и с Мулдер, и със Слори.

На Грийн специално му личи, че е доста над нивото на "А" група?

- Ама вие защо искате да изкарате, че Левски е слаб отбор? Грийн е доволен, че играе с Левски в България и в Лига Европа. Сами разбирате, че след като футболист с безспорни качества като неговите избира да играе в Левски, значи клубът има някакво ниво. Съгласете се, че не всеки ден в България идва бивш футболист на Фейенорд.

Четох някъде, че Грийн е можел да си уреди по-висока заплата на друго място, но е избрал Левски заради участието в европейските турнири?

- За пари не мога да говоря, нямам право. Вярно е обаче, че участието в Лига Европа беше един от аргументите на холандеца да избере Левски.

Грийн играе добре, но пък друг от холандците стана център на полемики. За Анди Слори Гонзо каза, че е разочарование и вероятно ще напусне Левски през зимата?

- Вижте, със Слори специално още не съм говорил след мача с Академик Сф. Но все пак си дайте сметка, че това са живи хора. А с хора се работи по-трудно. Освен това всяка селекция има определен процент грешки. Няма селекция, която да е 100 процента успешна.

Мулдер обаче и той нещо не е толкова стабилен, колкото в началото? Почна добре, след това като че ли формата му се позагуби.

- Това са въпроси от компетенцията на треньорското ръководство на Левски. Не съм аз този, който ще каже кой е силен и кой - слаб. За Мулдер, Грийн и Слори обаче има един факт, който може да се подчертае - и тримата дойдоха след началото на подготовката, включиха се доста по-късно. А това винаги влияе, бъдете сигурни.

Сега се пише, че Заберски едва ли не ще докара цял автобус французи в Левски през зимата. И, разбира се, след това ще изцеди комисиони от клуба. Вярно ли е?

- Разбира се, че не е вярно. Вие как я виждате тази работа? Ако получим от Левски запитване за определен пост и ако има такъв футболист във Франция, ние ще информираме ръководството за него. След това Гонзо и Ясен Петров ще преценят дали ще им свърши работа или не. Впрочем държа да отбележа, че ние с Жейнов работим много и на пазара в чужбина. България далеч не е единственото място, където сме ангажирани с функции да представяме играчи или клубове. Левски е просто един от нашите клиенти.

Oще: андвеле слори  георги иванов  дъсти мюлдер  левски  николай жейнов  петьо заберски  сержиньо грийн Видео