Webcafe

Обикновен расизъм

Ники Русиновски Ники Русиновски
23.09.2010, 20:03 (обновена 24.09.2010, 17:45)
Ромче

Снимка: © BGNES

"Това са деца" или "Това са циганчета" - изберете сами

Ще пуснеш ли детето си на училище с цигани?

Този въпрос стои пред много родители в цялата страна и не стои от вчера или днес.

Днес обаче става ясно, че родителите на 24 първокласници в пазарджишкото училище „Христо Смирненски" едновременно са отписали децата си. Те не са съгласни децата им да учат заедно с 12 ромски ученици. В знак на солидарност с тях, две учителки от същото училище също напуснаха работа. Цялата тази история пък толкова притесни образователния министър, че той ще посети лично въпросното училище.

Притесненията на министъра са повече от основателни. Точно когато Европа се изпокара заради неколкостотин експулсирани от Франция роми, а премиерът Борисов дипломатично обяви, че ние нямаме отношение по въпроса, един расистки, антиромски скандал ще се отрази крайно негативно на имиджа на България. И сигурно охотно ще бъде подет от чуждите медии.

С основание. Тук не става дума за поход, шествие или протест на крайно-десни, фашистки и ултра-националистически групички и партии. Такива си ги имат същите навсякъде в Европа. А и въпросните също имат право - в рамките на закона - да протестират и да изразят своето мнение и убеждения като граждани на България и съответно на ЕС.

Тук обаче говорим не за мнение, а за действия, и то не на някакви политически групи, а на обикновени, средни български граждани.

Расизъм? Дискриминация? Етническа толерантност? Човешки права? Интеграция?

Празни думи сякаш - от онези, които се говорят по телевизора, но които средният българин не приема като свои убеждения. За голяма част от сънародниците ни ромският проблем се решава лесно и отведнъж с крилатата фраза на Хитлер „Циганите - на сапун!". И това не е разсизъм, не - просто грижа за по-висока хигиена...

Но да оставим емоциите и да погледнем на въпроса сериозно.

Лесно е да съдиш другите. Или да наречеш някого расист.

А ти би ли пуснал детето си на училище с цигани?

Опасенията и тревогата на средния български родител са лесно разбираеми в случая. И принципно не става дума за това расист ли е този родител или не и какво е отношението му към ромите например.

Ако мислиш с клишета, решението е лесно. Щом мразиш циганите - значи дума да не става за цигански деца при твоето. Щом си либерал или етно-толерантен - напротив, напук ще сложиш детето си в този клас. Дори без да се замислиш дали самото дете няма да страда от това твое решение и че в такъв случай е неморално и егоистично да го караш то да страда заради твоите убеждения или да рискуваш бъдещето му заради тях.

Става дума за съвсем други неща, върху които е хубаво добре да си помислиш.

Става дума за твоето собствено дете.

За това какво образование ще получи то. И няма ли това образование да е по-лошо, ако в класа му има циганета. На какво ще се научи то, социализирайки се и общувайки с ромски деца. Дали ще го крадат в училище. Ще го бият ли. Дали няма някой да го причаква и да му прибира стотинките за закуска. Ей такива работи.

Но ако наистина се замислиш... вероятно ще стигнеш и до отговора. И може той да не ти хареса.

Да, нормално е да изтеглиш детето си от един клас - не заради това, че в него има цигани, а защото се опасяваш, че пълноценното му образование ще бъде застрашено или некачествено. Само че защо смяташ, че щом има цигани, значи образованието ще бъде по-лошо? Другояче казано - защо смяташ, че като няма цигани, образованието в този клас е добро или поне по-добро от това в класа с цигани?

Няма никаква, ама никаква логика в това.

Циганчетета в класа на детето ти едва ли са забележимо по-лоши от твоето дете или неговите приятели. Ако бяха крадци, побойници, тъпи или мързеливци, родителите им нямаше да ги дадат на училище, при това точно в училище с българчета. Тц, по-вероятно е да се окаже, че тези деца (умни или не) са дори по-старателни - защото се сблъскват с предразсъдъците на околните и трябва да се доказват много по-упорито от „обикновените" деца.

За кражбите и останалото, което споменахме - тъжната истина е, че това го има ако не във всяко, то в повечето училища. Включително и в тези, в които няма роми. Тогава как точно ромите допринасят за тях?

В училищата има обаче и охрана. Има учители, директор, инспекторат. На тях това им е работата - да не допускат подобни неща в училище. И ако ги има в училището на твоето дете - и особено ако някой те убеждава, че за това циганите са виновни - значи някой просто не си върши работата и се оправдава. Тогава пиши жалби и си търси правата (защото ти с данъците си плащаш мързела, некадърността и оправданията на тези хора). А ако не ти се занимава - премести си детето. Всичкото това пак няма нищо общо с никакви роми.

А иначе, учейки с циганчета, детето ти най-много да научи повече за тях, отколкото ти знаеш. И от собствен опит да си състави мнение дали ги харесва или не... или пък просто да не дели хората на такива, онакива и други. Понеже поколението на днешните родители има представа за циганите не толкова от собствен опит, а от медиите: „Вчера двама души от ромски произход са били заловени при кражба на меден кабел от..." и т.н.

Обикновено лицемерие

Сигурно ще има и такива родители, които казват: „Ама аз не съм расист и даже нищо против циганите нямам, но когато става дума все пак за моето дете, за неговото бъдеще, не мога да рискувам!". Рискуваш какво? Няма никакви - пак ще го кажа - никакви основания да смяташ, че детето ти ще рискува каквото и да било, ако учи в един клас с няколко циганчета.

Всъщност, ако си изправен пред тази дилема, значи си изправен пред нещо далеч по-голямо и сериозно от това дали децата ти ще учат с роми в един клас. Изправен си пред културен и цивилизационен избор.

Представи си

Имаш едно бъдеще, в което циганите или поне значителна, дори огромната част от тях са интегрирани. Работят - и то работят неща, които почти никой друг не иска да работи и за заплата, за която ти и останалите не бихте работили. Някой трябва и да чисти, да строи, да поддържа, да работи тежък физически труд. Иначе ще трябва да си внасяме емигранти-африканци, за да вършат тази работа.

Понеже циганите работят, те плащат данъци, произвеждат повече брутен вътрешен продукт, потребяват повече, тоест - допринасят за икономиката. А за да работят, им трябва да понаучат поне малко. Затова не са неграмотни. Плащат си тока и водата като всички граждани - защото работят (сега им го плащаш ти, понеже на политиците им е изгодно циганите да са зависими и да гласуват за тях и им уреждат да не си плащат). И защото няма как да не платят - заради работата си и образованието на децата им се е наложило да излязат от гетото и живеят в съседния вход или даже в твоя. Никой няма да ги търпи да не плащат.

Понеже работят и си плащат като всички останали, не могат да си позволят да имат по 5-6 или 10 деца. И не се женят на по 12 години - нали трябва да учат. Няма гета, няма тумби мръсни, голи и гладни деца... защото те са деца като всички други техни връстници по света и пепел ти на езика, не си човек, ако наречеш едно нещастно малко дете „мръсно циганче".

И не ми казвай, че това с интеграцията е невъзможно или не е станало никъде по света. Не си бил навсякъде по света и не знаеш всичко. Това е възможно, станало е и е ставало на много места. Включително в България - допреди 20 години. Видял съм го с очите си. Отраснал съм в цигански квартал. Мога да говоря за циганите от собствен опит, не „по принцип", от чуто, видяно и прочетено в медиите.

Това е едната картина - и тя може да се случи само ако не си отпишеш детето от училище, когато в неговия клас дойдат няколко циганчета.

Но има и друго бъдеще.

Такова, в което циганите не получават право на адекватно образование и не са интегрирани. Все повече не си плащат сметките (които все повече плащаш ти). Все повече крадат. Нямат елементарна хигиена и грамотност, не работят, не учат, не плащат данъци, вършат престъпления...

Но пък се множат като за световно. И стават повече. Все повече. И още повече. Докато станат мнозинството в тази държава. Ако имаш поне малко фантазия или здрав разум, можеш да си представиш какъв апокалипсис очаква всички ни - не защото мнозинството ще са цигани, а защото мнозинството ще е от неграмотни, безработни, асоциални престъпници. Естествено, малцинството ще е от фашизирани българи-расисти. А двете общности ще са в състояние на постоянна гражданска война. Това ли искаш?

Защото това е бъдещето, на което обричаш децата си, ако днес ги извадиш от училище заради ромите в класа им.

Интеграцията на ромите няма алтернатива.

Не е въпрос на расизъм, на „харесвам-не харесвам" или на емоции и чувства. Въпрос е единствено на здрав разум. Или ще интегрираме циганите, или ще изчезнем - потомците ни физически, а ние самите като нация. Чели сте статистиките и прогнозите, всички знаете какво ни чака.

Или ще проявим здрав разум и ще послушаме библейското „Обичай ближния си" (дори и със стиснати зъби, защото пак там е казано „по делата им ще ги познаете", не по думите или по мислите), или ще се задушим в собствената си злъч, омраза, расизъм и ксенофобия - и ще изчезнем като твърде тъпи; един неуспешен етнически експеримент. Природата - или Бог, ако щете - явно не одобряват разсизма и не са заложили такъв избор. Този избор води до задънена улица. И ако си толкова тъп, злобен или агресивен, че не искаш да чуеш волята на природата или на Бог - тогава умри.

Затова изборът дали детето ти да учи с циганчета е цивилизационен избор. Избираш дали децата ти да живеят в едно по-добро бъдеще - като същото важи и за децата на циганите. Или избираш да им завещаеш един свят на омраза, в който на твоите деца им е отредена безизходицата, а на децата на твоите деца - само правото тихо и мъчително да изчезнат.

Това е всичко. И не, не „държавата трябва да ги интегрира". Държавата не може хем някак да ги интегрира, хем точно ти да не си даваш детето в клас с цигани. Държавата в конкретния случай си ти. Ти избираш какво да направиш и какво да се случи. Кое бъдеще да стане реалност - едното или другото.

Аз не бих упрекнал никого - какъвто и избор да направи. Всичко е индивидуално и всеки си има своите основания. Само че и отговорността е индивидуална. Като направиш еди какъв си избор, после не се обяснявай, че циганите (евреите, масоните, марсианците...) са ти виновни. Ти имаш право на избор, не циганите - те са малцинство, ти си мнозинство. Каквото ти им определиш, това ще бъде. Те нямат особен избор.

Животът е такъв, какъвто си го направиш. Всичко останало са празни приказки. Или обикновен расизъм...

Oще: образование  пазарджик  расизъм  роми  ученици  цивилизационен избор 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.10.2010, 15:22

115 Алиса | 22.10.201015:30

Късничко попаднах на тази статия. Това, разбира се, с нищо не променя глупостите, които авторът е написал. Текстът е опит за подмазване, придружен с яко филофстване и носене на вода от девет кладенеца с единствената цел - да се докаже една абсурдна теза. Добре, че българският родител все още милее за децата си; стигне ли се до тях - никаква демагогия не може да му замаже очите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 15:36

114 Kamelia Shopova-Khlayf | 11.10.201020:20

Аз също смятам като автора, че в миналото имаше интеграция много по-голяма от сега. Щом е била постигната значи е възможна. Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

113 koncentratico | 03.10.201020:13

айде бе бабек, днес не намери ли някоя чужда пита тук пак да ни почерпиш да се посмеем.
Вие сиганите сте големи майстори в това. Да черпите с чуждото и да се правите на голема работа.
Бабек, я кожи да не би 3-4 от тея циганета да са ти внучета?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.07.2010, 16:36

112 Профилът е закрит | 03.10.201020:05

Ромите, живеещи в третия по големина словашки град Прешов, са изолирани със стена от останалите жители, съобщи "Дойче веле". Изграденият зид е висок 2 метра и е дълъг 8 метра. Стената разбуни духовете в града, тъй като много роми се разграничават от т.нар. "проблеми семейства", но жителите на Прешов одобряват издигнатото ограждение около комплекса "Старата тухларна". Властите смятат, че в комплекса са се настанили близо 2300 души, повечето от които нелегално и много от тях извършват дребни престъпления. Живеещите в съседство с комплекса от доста време искат стена между тяхната улица и ромското гето, само че значително по-дебела и дълга от сегашната.

"Стената ни беше обещана още преди пет години", казва 76-годишният пенсионер Франтишек Кубица, цитиран от "Дойче веле". Той разказва, че завършеният през 2001 г. жилищен комплекс "Старата тухларна" се е превърнал в ромско гето, в което управляват бедността и безработицата. "Рушат всичко, крадат не само плодовете от дърветата ни, но и отсичат цели клони", оплаква се и Маргита Кубикова. "Всичко, което е от метал, изчезва така или иначе. Казаните, в които си варим мармалада, както и инструментите, даже жилищата ни не са сигурно място от набезите им. Според словашкото законодателство родителите не носят отговорност за закононарушенията на непълнолетните си деца и точно в това се криел проблемът, смятат много словаци в района.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

111 baba | 03.10.201019:38

Хей ‘ккккр....тъпъ”, ти още ли си буден? Не виждаш ли, че целия блог заспа. Ако не съм аз от време на време да отварям по едно око, няма кой да ти прави компания. Повод за писанията тук беше, че 12 деца не са разбрали какво е точно първи учебен ден защото учителките им ги напуснали, а съучениците им са били прибрани от родителите. Били много, буууууу – 12 на брой и то от цигански произход. Голяма работа, ще го преживеят циганчетата. Не им е за първи път. Хайде лека нощ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

110 koncentratico | 03.10.201008:49

бабчее
естествено, като нямаш някакви разумни доводи и дори разумна позиция е нормално да ми вменяваш някакви лоши качества...
нито знаеш дали съм се смял, дали имам хумор и т.н.
Ти просто искаш да се промъкнеш покрай проблемите и да гледаш сеир докато те хранят с чуждите кИбапчеа.
Бабе ти циганка ли си?
Беше споменала, че си имала много съседи и познати цигани...
Май си от тяхната мая.
Кажи си за да сме на ясно всички.

и между другото до сега да съм написал някъде думата "Атака"?
НЕ, само в твоята уста я виждам като някакво плашило.
Така ли дайствате бабче - като не ви е угодно нещо - веднага с плашилата събирате тумбата?
Колко сте елементарни....
Но помни от мен, който ТЪРСИ НАМИРА! И вие ще намерите това което търсите! Рано или късно ще ви бъде дадено.
Но тогава си спомнете думите "Да не дава Господ да получа всичко което пожелая..."!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

109 baba | 02.10.201020:18

Там ти е проблема мойто момче, че не обичаш да гледаш забавни филми. Аз пък си мислех, че ще те разсмея, а ти пак започна да викаш с все сила Атакаааа. Няма спасение за теб, а аз мога на тези години да си седя, да чопля семки и да гледам сейр, ако искам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

108 koncentratico | 02.10.201020:09

Бабе, това е един забавен фентъзи филм. Явно имаш афинитет към измислените неща, какъвто е и живота ти.
Но и той само показва, че трябва да се прави нещо а не само да се плямпат разни измишлотини. Всеки САМ кове съдбата си. За това мрънкачите от какъвто и да е род и националност да си мрънкат на сами и да не ни обременяват с простотиите си!!

Действия трябват, действия а не люпене на семки и разни оправдания!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

107 koncentratico | 02.10.201019:13

еми да бабе, друго си е да си седиш и да люпиш семките и да приказваш колко е лош света, колко си онеправдан и как всички други са хем лоши хем трябва да се грижат за теб!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

106 baba | 02.10.201018:44

...че кой смее да каже нещо? Нали ще го „отнесе” както сам се изразявате. Не всеки може да си строй мислите като вас по 1. 2. 3, строй се преброй се .

А сега ви пожелавам да гледате филма на Jean-Pierre Junet „ MicMacs* за да ви светне малко . Така де, малък подарък от мен.
   

оценка

+0 -0