Webcafe

Google подгони пиратите?

Ники Русиновски Ники Русиновски
12.12.2010, 15:31 (обновена 14.12.2010, 12:31)
Google

Снимка: © Getty Images

В централата на Google разработиха нови мерки срещу пиратството, от които на него... нищо няма да му стане

Google предприема мерки за ограничаване на интернет пиратството и серия от действия, целящи да предотвратят нарушаването на авторските права онлайн.

В началото на месеца технологичният гигант обяви четири важни стъпки за ограничаване на пиратството и осигуряване на по-лесен достъп до легалните услуги, съобщиха световните агенции.

„В мрежата има страхотни неща, които ни карат да мислим, да се смеем и да научваме нови неща, както и услуги, които преди десет години не можехме дори да си представим - iTunes, Netflix, Youtube и много други, които ни позволяват да стигаме до развлекателно съдържание, помагат на творците да печелят от това и да споделят произведенията си със света", се казва в изявлението на Google.

Четирите стъпки, които компанията ще предприеме, са: ще реагират до 24 часа при постъпили сигнали от правоносители за сваляне на съдържание, което нарушава техните права; ще предотвратят появяването в „autocomplete" на търсачката си на думи, свързани с пиратството (като torrent, p2p и др.); ще въведат по-стриктни правила за използване на своята AdSense рекламна програма, така че сайтове, нарушаващи правата на творците, да не могат да се финансират чрез нея; ще дават предимство в търсачката си на легалните услуги, които предоставят достъп до творческо съдържание.

Негативни реакции

Намеренията на Google предизвикаха буря от коментари от страна на недоволни потребители. Компанията отдавна се е простила с позитивния си имидж сред нет активистите по света. След редица случаи на доказано манипулиране на информация, съгласие за блокиране на сайтове, включително политически неудобни за някои правителства, разкриване на лични данни за потребители и други подобни действия, вече малко хора вярват в първоначално вдъхновяващото й мото „Не прави зло!", издигнато някога в бизнес принцип.

Потребителите виждат в новите намерения на компанията пореден опит за настъпление срещу свободата и правата им онлайн, продиктуван директно от големите компании от развлекателната индустрия.

Мрежата е пълна с коментари от типа „значи Google още повече ще манипулира резултатите и ще забрани онова, което търся, а вместо него ще ми пробутва платени сайтове; е аз пък тогава ще спра да ползвам вече окончателно шибания Google, знаете ли колко много други търсачки има".

Гневът на потребителите е напълно оправдан, но е най-малкото пресилен. По-сериозен анализ на намеренията на компанията показва, че всъщност нищо особено няма да се промени спрямо сегашното положение след въвеждането на новите мерки.

Сваляне на съдържание

Свалянето на съдържание след сигнал от страна на правоносители е мярка, която съществува и сега, при това не само в Google, но и в много всякакви сайтове и мрежи за споделяне, включително дори в торент тракери. Новото е, че компанията ще го прави по-експедитивно.

Иначе самата мярка няма никакво законово основание. По принцип един правоносител трябва да мине през доста тромава юридическа процедура, ако иска да докаже по безспорен начин правата си върху дадено произведение и да поиска по легален начин то да бъде свалено от един сайт.

Дори и тогава сайтът спокойно може да игнорира неговите претенции и да пожелае те да бъдат предявени чрез съда. Законът изисква тогава правоносителят да потърси правата си като подаде граждански иск, а конкретно според българското законодателство трябва да внесе и определен процент от сумата, за която претендира, че са му нанесени щети.

До такива дела почти никога не се стига, защото обикновено сайтът, мрежата или торент тракерът, към които са отправени претенциите, съвсем доброволно сам сваля или изтрива въпросните файлове.

Дори нарочените за най-върли пирати Arena и Zamunda са осигурили достъп на представители на организации на правоносителите, които имат възможност да трият по тяхно усмотрение и - забележете! - без никакво законово основание каквито файлове си поискат. А оттам нататък твърденията на въпросните организации, че еди кой си бил „пират", са изцяло плод на ненаучната фантастика, нямат каквато и да било правна основа и по същество са чиста лъжа и пропаганда.

Премахване на "пиратски" думи от аутокомплита

Премахването на думи като torrent и P2P от аутокомплит-а на Google също не почива на никаква правна основа и няма да има практически никакви последствия. На практика това, което търсите, пак ще си излиза при изписване в търсачката, но ще трбва да си го изписвате ръчно докрай.

Друго не би и било възможно - ако Google изобщо забрани например тези две думи в търсачката си, то би се изправил пред много сериозни последствия. От една страна, ще стане юридически уязвим за несметно количество съдебни искове от торент тракери и P2P мрежи, които - колкото и разни правоносители да твърдят обратното - са си съвсем законни.

Второ, чрез тези мрежи и тракери се разпространява и определен процент напълно законно съдържание, включително такова под свободен лиценз. Това би ударило например много сериозно свободния софтуер, който използва подобни мрежи като основно средство за разпространение.

Трето, Google ще загуби неизвестно какъв, но чувствителен процент от бизнеса и потребителите си. Всички знаят, че без да ползваш торенти или каквото и да било, можеш да намериш откъде да свалиш безплатно необходимата ти музика, филм или софтуер просто като попиташ Google. Намаляването на потребителите и търсенията дори с 10% би донесло колосален спад за компанията в абсолютни цифри предвид огромната й аудитория.

Четвърто, забраната би била безсмислена отвсякъде. От една страна, потребителите просто ще се преместят в някоя друга търсачка. От друга, опитайте се да откриете логиката в такава забрана - тя е не повече от това някой да поиска забрана на търсенията на думата „нож" например под предлог, че с него - покрай всичките му полезни приложения - може да се извърши и убийство...

Без AdSense за "пирати"

Премахването на достъпа до AdSense за сайтове с „нелицензирано съдържание" е също толкова объркваща мярка. Дали едно съдържание е законно или не - това може да каже само съдът, а не някакъв си правоносител. Така че вероятно Google тактично ще иска от последните влязло в сила съдебно решение, доказващо, че даден сайт съдържа незаконно съдържание.

Какво значи това ли? Ами замислете се още малко. Първо, такива осъдени сайтове са пренебрежимо малко, дори ако включите в това число сайтове, срещу които има издадена само временна съдебна забрана до приключване на някакво дело. Второ, ако има присъда, то сайтът или трябва да я изпълни, тоест да свали въпросното съдържание, или изобщо да затвори. И в двата случая - къде му е тогава проблемът на Google?

Лансиране на легалните услуги

Последната мярка на компанията е даване на предимство в търсачката си на легалните услуги. Това отново е нещо, което го има и сега. Това, че Google манипулира резултатите, отдавна е известно. Това, че изкарват най-отпред и отгоре в резултатите компании, с които имат бизнес взаимоотношения или които просто са им рекламодатели - също. Прави го не само Google, правят го вероятно всички комерсиални търсачки.

Де е Киро...

В крайна сметка излиза, че обявените „нови" мерки срещу „пиратството" всъщност са неща, които и сега съществуват или просто козметични промени без никаква практическа стойност. Така че протестите срещу това, че Google се е огънал под натиска на развлекателната индустрия, са доста прибързани.

Привърженици на конспиративните тории дори твърдят, че компанията едва ли не се е подиграла с правоносителите, предлагайки неща, които на пръв поглед са борба с пиратството, но всъщност ползата от които за тази кауза е точно никаква.

Това сигурно е доста пресилено. Но поне за пореден път показва колко алчни, некомпетентни, технически неграмотни и неадекватни на реалностите в новия век са въпросните „правоносители".

Oще: google  авторско право  мерки  пиратство  правоносители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

2 darcas | 14.12.201021:11

Голям праз - ще се появят нови търсачки, които ще индексират абсолютно всичко както си трябва, и хората ще минат на тях. Гугъл ще започне да губи аудитория, което си е напълно логично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

1 stg | 12.12.201020:47

Гугъл, си създаде собствена операционна система от Уеб тип тоест , всеки който си я ползва ще използва това което Гугъл реши и така както Гугъл реши , и на цена която Гугъл определи, така че така наречените пирати вероятно ще бъдат скоро голям проблем за Гугъл
   

оценка

+0 -0