Влез във форма лого

Д-р Марта Михайлова от NutriGen: С генетичните изследвания не можем да променим гена, но можем да се съобразим

СибинаСибина Григорова
07.08.2018, 10:55 (обновена 08.08.2018, 17:12)

Във видеото можете да видите какво показа генетичният тест за нашите участници.

Днес знаем, че в нашата ДНК се крие ключът към оптималния ни хранителен и тренировъчен режим. Ако разберем, че генетично носим по-висок риск от развитие на болести като атеросклероза, намалена костна плътност, диабет тип 2 и други, ние ще имаме шанса отрано да променим начина си на живот, да намалим значително рисковете за тялото ни и да се погрижим за здравето си.

Д-р Марта Михайлова работи с тестове NGSport, NGDiet, NGHealth и NGEstrogen. Част от участниците във "Влез във форма" вече направиха своите NG Sport тестове.

Д-р Михайлова е завършила медицински университет София през 2006 г., специализирала е психиатрия, има образователно-квалификационна степен „доктор" по Медицинска генетика. Към момента е главен асистент към катедра медицинска генетика към МУ София. С интереси в областта на генетиката, психичните болести, метаболизма.

Какви хора идват при вас, за да си направят някои от изследванията на NutriGen?

Обикновено тук при нас идват здрави хора, които искат да разберат на какво се дължи фактът, че имат множество повтарящи се леки здравословни проблеми. Идват и хора със заболявания, търсещи решение, или родители с деца, опитващи се да им осигурят най-правилен начин на живот.

При спортния тест например се срещат елитни спортисти, които търсят максимално добри резултати за кратко време, хора, които влизат във форма, както и деца, които искат да спортуват, но родителите им все още не са направили избор какъв спорт е най-подходящ за тях при минимален травматизъм. Всичко това може да се дължи на генетична предразположеност.

Няма човек с идеални гени, нали?

Досега не съм видяла такова нещо.

Колко нова наука за България е това, с което Вие се занимавате?

Нутригенетиката и нутригеномиката са сравнително нови. И преди е имало информация, но като практика са нови. Аз конкретно се занимавам с това от 2014-а. Доколкото знам, преди NutriGen няма други компании, които да предлагат подобен тип тест.

Тоест в момента вие комбинирате лайфстайл частта на генетиката със строго медицинската?

Да, ако си направиш тест, виждаш защо имаш някои проблеми и можеш да вземеш мерки. Повечето неща си имат обяснение.

Ще дам един личен пример. Винаги съм се чудила защо толкова бързо правя мускули, а като ги правя - не трупам никаква подкожна мазнина. Дори съм се шегувала - ако бях мъж, можех да стана културист. След като си направих теста за спорт - NGSport, видях, че всички наблюдения, които имам за себе си, абсолютно се припокриха с генетичния ми потенциал. Резултатите ме зарадваха, защото означават, че тестовете са наистина смислени.

Правили сте ДНК-тестове и на действащи спортисти? Съвпада ли това, което правят като спорт, с това, което им е генетично дадено? Може ли да са си сбъркали спорта?

Организмът е създаден така, че да може да избягва опасностите на природата, за което ни трябва хем сила, хем издръжливост. Просто има хора с по-изразен потенциал в едното или в другото. Това обаче невинаги съвпада с интересите им.

Имала съм клиенти, за които спортове, свързани с рязка промяна на посоката не са препоръчителни. При тях рискът от травми на меките тъкани е по-висок, но те тренират именно такива спортове и ги обичат. Аз не мога да им направя тест и след него да им забраня, да им кажа "Не, това не".

Генетиката може да изглежда малко суха, но когато трябва да бъде нагодена към конкретния човек, трябва да си много адаптивен.

Как може да се противодейства, ако човек например показва висок риск от нараняване?

По принцип наблюдавам, че при повечето хора рискът от травми е или висок, или умерен. Изключително рядко някой е с нисък риск от травми - така сме предразположени. Важни в теста са нивата на колаген тип 1, колаген тип 5 и ГДФ - важен белтък за структурирането и възстановяването на опорно-двигателния апарат.

Какво на практика отчита изследването NGSport?

Има показатели за сила, за издръжливост, състояние на опорно-двигателния апарат, за възпалителните процеси и за оксидативния стрес. Ако показателите за сила са по-ниски, бихме могли да кажем, че този човек няма да е много успешен във вдигането на тежести.

Цялата идея е ако тук дойдат например родители и доведат дете, което искат да спортува, да ги насочим към типа спортуване, при който за най-малко време и с най-малко травми то ще постигне най-добри резултати.

Но няма възраст, в която е препоръчително да се направи този тест, нали?

Точно така, това са си нашите гени. В момента, в който детето вече не се кърми, може да бъде направен тест. А след това, когато започне да спортува нещо, за което има подходящи варианти на гени, то ще му харесва и ще му се удава. Резултатите ще идват по-бързо, което ще му носи усещане за благополучие.

Има резултати на спортисти, които само като ги погледнеш и разбираш защо са успешни - те имат най-добрите варианти от най-важните гени в теста.

Тоест онази максима за 1% талант и 99% работа не е чак толкова вярна?

Не е съвсем вярна...

Защо в NGSport се изследва кофеиновият метаболизъм - за да знаят хората колко кафета на ден да пият ли?

Кофеинът често се използва като стимулант. Той може обаче да понижи минерализацията на костите, да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания, когато се прекалява с него. Много е важно като се прави анализ, да не се гледа само какво можем и какво не можем да правим според показателите, като същевременно не трябва да се забравя, че заболяванията възпрепятстват потенциала.

С какъв риск от травми са добрите спортисти?

Това, което забелязвам е, че хората които имат много добри спортни показатели, почти винаги са и с висок риск от травми. Тоест има един вид застраховка - супермен трудно би могъл да се появи.

Солта важна ли е за физическото представяне - и тя е включена в изследването?

Да, освен това е отговорна при някои хора да се появяват резки покачвания и спадания на стойностите на кръвното налягане. При спортистите това може да бъде опасно и може да се провокира и от солта.

Вие казахте, че нашите участници в проекта Get in Shape могат по естествен начин да повлияят на солта, на кофеина...

Идеята на това изследване е не да кара хората да отидат в някоя аптека и да купят задължително 30 добавки, а да им се покаже къде имат слабо място и как да го компенсират.

Чрез генетичните изследвания не можем да променим гена, но можем да се съобразим. При някои хора е достатъчно да се коригира храненето. Промените в диетата разбира се не изключват някоя и друга добавка, но не трябва да се прекалява.

Освен насоки в диетата, давате ли и такива за определени изследвания, които да се направят след теста?

Когато правя консултация, аз се съобразявам с анамнезата на този човек. Ако видя сериозен риск, му препоръчвам веднага подходящите изследвания. Ако са ориентировъчни изследвания и не се наблюдава непосредствен риск за живота, може да направи изследване при рутинните годишни тестове. Но описвам всичко в резюмето, което изготвям след теста.

Винаги казвам - ако имате сериозни липси, подкрепете ги с добавка. Но ако всичко е наред, значи организмът се справя чудесно. Не е нужно да го тъпчем и да разваляме баланса, който е установил.

NutriGen предлага и няколко други изследвания - NGEstrogen, NGDiet и NGHealth. Според Вас с кой е най-добре да се започне?

Това е идеята на предварителната генетична консултация, която правим - да не се препоръчва тест, без да се знае дали е нужен и кой точно от всички тестове, а първо да се проведе консултация. Затова и ми е много трудно да кажа кой е най-добър. Трябва да чуя човека какво иска и какво очаква, за да избера кой от тестовете да си направи.

Ако тук дойде човек с множество здравословни оплаквания - здравният тест е най-полезен. Ако е тук човек, който има, например, естрогензависими тумори в рода, естрогенният тест е най-добър. Ако е човек, който иска, но не може да отслабне - диетният тест, защото показва дали проблемът е в усвояването и използването на мазнините или въглехидратите, или има проблем с хранителните стимули и пристрастяване към храна. Едновременно с това изчислява от колко движение има нужда всеки човек персонално, за да стигне до мастните депа и да ги използва.

След колко време идва ефектът?

Промяната трябва да стане начин на живот. При някои хора ефектът идва много бързо, защото самият генетичен потенциал позволява. Има други, при които трябва повече време, но аз това мога да го видя и да го обясня. Казвам им, например за отслабването и спорта, че ще отнеме повече време и да не се отказват. А не като видят, че не става няколко месеца, да прекратят програмата.

Трябва ли и двамата родители да са добри спортисти, за да бъде много висок потенциалът на детето?

Не е задължително. Може единият родител да е умерено добър и другият родител да е умерено добър, а детето да вземе най-доброто от двамата, може да стане още по-добро. Възможно е и обратното.

Ако в едно семейство има болести, да кажем сърдечно-съдови, и в другото семейство ги има, по-висок ли е рискът за детето?

Теоретично да, но зависи за какви болести става въпрос. Например, ако и в двата рода има високи нива на холестерол, погледнеш ли им начина на живот и се окаже, че те прекаляват с ядене на мазнини и бързи въглехидрати, може причината за състоянието да е изцяло във фактор на средата. Тогава идеята е детето да не следва същия начин на хранене. Ако го следва - ще се повтори същата история.

За дете кой тест препоръчвате вие лично - за хранене, или този за спорта?

Много е относително какво да се направи. Ако съчетаем храненето и спорта ще е най-добре. За да се поддържа добра форма, трябва да ги има и двете. Теоретично двата едновременно биха били най-добре. Вече ако трябва да се направят поотделно - зависи от целта на семейството.

Има ли възраст, в която е късно да се направят тестовете?

Не, никога не е късно.

 

Във видеото можете да видите какво показа генетичният тест за нашите участници.

Oще: ngsport  nutrigen  влез във форма  генетика  генетичен тест  днк  днк профил  нутриген  професионален спорт  спорт  спортуване  травматизъм 


Още от Влез във форма

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 09.08.201803:56

Пишете си "реклама" отгоре!
Поредните търговци на змийска мас.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255226/

Вярно е че генетиката и геномиката се развиват главоломно, но е наивно и опростенческо да се вярва че с тестването на 4-5 гена може да се предвиди спортния потенциал на един човек, толкова комплексен сбор от черти и обстоятелства, най-важните от които са упорството и хъса, а за тези още няма тестове.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.