Webcafe

Не самоотбрана, сигурност искаме

АПАлександър Петров
13.05.2019, 17:25 (обновена 14.05.2019, 17:12)
мвр, полиция

Снимка: © Webcafe.bg

Дребната престъпност е "ключът от палатката" в проблема с новите промени в Наказателния кодекс

Когато четат новината за фермера от село Болярино, прегазил крадец-рецедивист, вероятно много хора ще заемат страната на фермера. Обяснимо е чувството за въздадена справедливост спрямо онзи, който неведнъж е нанасял вреди на същото стопанство, а съдебните наказания не са го възпрели от нова подигравка със закона.

Само дето разликата между право и справедливост е, че правото е едно и възможно най-обективно, докато справедливостта в очите на всеки е различна. И за това си деяние фермерът почти по всяка вероятност ще бъде осъден, а мнозина ще се възмутят отново.

Ако не друго, този случай идва като перфектен пример за разразилия се миналата седмица дебат за допустимите граници на неизбежната отбрана и промените в Наказателния кодекс, които я засягат.

Факт е, че нито според сегашните, нито според предложените текстове този фермер би бил оправдан за действията си. Той съвсем целенасочено преследва с автомобила си, а след това блъска крадеца, оставяйки го на място. Това просто не е самоотбрана, не и по смисъла на закона.

Това са действия, продиктувани от насъбран гняв и недоверие в системата, която не го е защитила. И сега той ще трябва да поеме отговорност за постъпката си.

Това е и големият проблем зад промените в Наказателния кодекс. Нито един уважаван специалист юрист не се е изказал в тяхна подкрепа. Нещо повече - предишният председател на правната комисия в парламента и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов, главният прокурор и Висшият съдебен съвет дори са се изказвали срещу тях.

Промените, в този им вид поне, са лишени от особен смисъл в съдебната практика, където логиката е да се остави поле за тълкуване на всеки един казус от съда.

Допълнително с това - сегашната рамка на закона до голяма степен защитава жертвите на нападения, когато те превишат пределите на допустимата отбрана (стига, разбира се, това да е оправдано).

И все пак промените са горещо приветствани от мнозина.

Причината за това, както и за гнева на фермера от Болярино, е другаде и тя не опира до употребата на сила за самоотбрана и границата, която отделя допустимата от недопустимата. Тя се корени в цялостното недоверие към полицията, съда и цялата държава дори.

Това е онази неприятна идея, че институциите у нас са безсилни да спрат дребната престъпност по малките населени места. Че дори и заловени, подобни крадци и насилници скоро след това отново излизат на свобода и продължават с набезите си, сякаш въобще не е имало нещо друго.

А за жертвите на такива престъпления - дребни кражби, побои и дори понякога убийства, остава да трупат горчивина и гняв. И те искат справедливост - тежки закони, брутално прилагане и извършителите да страдат така, както те самите са страдали.

И тук нещата са символни - хората искат да знаят, че този проблем е взет под внимание и по него се прави нещо.

Какво обаче е това нещо... В един голям процент от тези случаи дори и драконови мерки, даващи пълна свобода у дома за самозащита (подобна на американската в това отношение), няма да помогнат, защото става въпрос за лица, които така или иначе нямат силата да се защитят сами - възрастни, болни и самотни хора.

Затова и решението не е в промените на Наказателния кодекс, а в прилагането му. В повишаване на броя на полицаите по малките населени места, ограничаването на корупцията и на властовите чадъри върху отделни личности. Ако щете в организирането на повече публични акции срещу представители на такива дребни групи от крадци.

Това, от което обществото има нужда, е знак, че полицията и съдът си вършат работата и вкарват "лошите" зад решетките, че ги има и работят. Има нужда не от разширяване на допустимата отбрана, а от това на първо време въобще да не става жертва на нападения.

Трябва да се вземат реални и най-вече видими мерки срещу широката дребна престъпност.

Иначе нещата само ще продължат да се влошават, а един не малък дял от хората у нас ще продължат да таят горчивина и недоверие към институциите. А с това ще растат и подобни грозни инциденти като този от Болярино.

Oще: болярино  дребна престъпност  жертви  крадци  кражба  наказателна отговорност  нападение  нападения  неизбежна отбрана  неизбежна самоотбрана  самоотбрана 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

17 Mako | 14.05.201922:30

deowin | 14.05.201922:07

Виждам дори не се опитваш. Не че когато се опитваш резултатът е различен..
=============================

Говори, говори на ушенцето си, Майкъл, тоооолкова е утешително Намига Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

16 deowin | 14.05.201922:07

Виждам дори не се опитваш. Не че когато се опитваш резултатът е различен.. Викат му learned helplessness.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 14.05.201921:55

deowin | 14.05.201921:40

Не си от особено схватливите.
========================

Пак утешителни слова в собственото ушенце...малките радости на Майкъла... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 14.05.201921:40

Не си от особено схватливите. Викат му свеждане до абсурд. Естествено, когато си пълен глупак можеш да възприемеш достигнатия абсурд за истинско предложение, особено когато това ще ти позволи да се присмееш първосигнално, че "предложението" е напълно.. хм.. абсурдно. Каквото то, разбира се, е. По конструкция и замисъл.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

13 Mako | 14.05.201921:23

deowin | 14.05.201916:13

>това е неизбежна отбрана

Че то тогава да хващаме пушките и да почваме да отстрелваме тези като теб и Mako, защото вашата глупост неминуемо ще съсипе човечеството, и, съответно, изтребването ви е "неизбежна отбрана".
===============================

Това прозвучава особено хуманно. В собственото ти ушенце, Майкъл Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

12 Mako | 14.05.201921:21

deaf | 14.05.201915:47

Мако,

или си страшно прост,или си комунист.
================================

Вместо да се терзаеш до пълно оглушаване, просто ме наречи "страшно прост комунист", белким ти олекне Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

11 explorer | 14.05.201917:56

и със и без оръжие, си губещ глупчо
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 14.05.201916:13

>това е неизбежна отбрана

Че то тогава да хващаме пушките и да почваме да отстрелваме тези като теб и Mako, защото вашата глупост неминуемо ще съсипе човечеството, и, съответно, изтребването ви е "неизбежна отбрана".

То бива да си арогантен глупак, ама да не правиш елементарна разлика между формални закони и собствената си брутално субективна интепретация на справедливост наистина би следвало да е строго наказуемо ниво на идиотщина, защото държавната сигурност напълно осезаемо е застрашена, когато гражданите не разбират качествената разлика, разделяща правовата държава от пълната анархия.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

9 deaf | 14.05.201915:47

Мако,(отнася се и за другите коментиращи),

или си страшно прост,или си комунист. Едното не изключва другото.
Управляващите комунисти нарочно оставят престъпниците да вилнеят безнаказано,за да всяват страх у народа и той да се чувства безпомощен и да си трае,докато същите управляващи комундели го ограбват и тикат към Русия. Чуди се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 14.05.201911:38

Не самоотбрана, сигурност искаме
==========================

Заглавието е комичен опит да се говори от името на всички. За съжаление, след няколко десетилетия "искане" и неполучаване на сигурност, голяма част отчаяни български граждани сега искат някакъв законов изход от това, което българската държава не им е осигурила, лична сигурност. И виждат този изход не в поредните обещания за бъдеща сигурност, а в разширените права за неизбежна отбрана.
Така че авторът нещо се е пообъркал в качеството си на народен трибун. Поради което заглавието е просто смехотворно.
Фактът, че аз съм от хората, които продължават да искат осигуряване на по-голяма сигурност от страна на българската държава, се дължи единствено на обстоятелството, че не ми се налага да съм в положението на този нещастен фермер , който става повод за поредното плямпане. Ако бях в неговата ситуация, със сигурност щях да искам сериозно охлабване на правилата за неизбежна отбрана. Единствената разлика между мен и този коментиран човек е в това отношение е, че аз съм достатъчно хладнокръвен, за да не газя с колата си. А такива, като мен, са много по-опасни за мераклиите да крадат и насилват. Фен съм на промишлените, добре обмислени и приложени технологии. Те могат да бъдат единствено ефективни в ситуацията на "Див Запад", в която са вкарани огромен брой сънародници.
Да видим до каква степен събитията в последните няколко години ще успеят да накарат българската държава да вземе нужните мерки. Иначе единственият изход остава личното правосъдие. Уви...
   

оценка

+1 -0