Webcafe

Не самоотбрана, сигурност искаме

АПАлександър Петров
13.05.2019, 17:25 (обновена 14.05.2019, 17:12)
мвр, полиция

Снимка: © Webcafe.bg

Дребната престъпност е "ключът от палатката" в проблема с новите промени в Наказателния кодекс

Когато четат новината за фермера от село Болярино, прегазил крадец-рецедивист, вероятно много хора ще заемат страната на фермера. Обяснимо е чувството за въздадена справедливост спрямо онзи, който неведнъж е нанасял вреди на същото стопанство, а съдебните наказания не са го възпрели от нова подигравка със закона.

Само дето разликата между право и справедливост е, че правото е едно и възможно най-обективно, докато справедливостта в очите на всеки е различна. И за това си деяние фермерът почти по всяка вероятност ще бъде осъден, а мнозина ще се възмутят отново.

Ако не друго, този случай идва като перфектен пример за разразилия се миналата седмица дебат за допустимите граници на неизбежната отбрана и промените в Наказателния кодекс, които я засягат.

Факт е, че нито според сегашните, нито според предложените текстове този фермер би бил оправдан за действията си. Той съвсем целенасочено преследва с автомобила си, а след това блъска крадеца, оставяйки го на място. Това просто не е самоотбрана, не и по смисъла на закона.

Това са действия, продиктувани от насъбран гняв и недоверие в системата, която не го е защитила. И сега той ще трябва да поеме отговорност за постъпката си.

Това е и големият проблем зад промените в Наказателния кодекс. Нито един уважаван специалист юрист не се е изказал в тяхна подкрепа. Нещо повече - предишният председател на правната комисия в парламента и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов, главният прокурор и Висшият съдебен съвет дори са се изказвали срещу тях.

Промените, в този им вид поне, са лишени от особен смисъл в съдебната практика, където логиката е да се остави поле за тълкуване на всеки един казус от съда.

Допълнително с това - сегашната рамка на закона до голяма степен защитава жертвите на нападения, когато те превишат пределите на допустимата отбрана (стига, разбира се, това да е оправдано).

И все пак промените са горещо приветствани от мнозина.

Причината за това, както и за гнева на фермера от Болярино, е другаде и тя не опира до употребата на сила за самоотбрана и границата, която отделя допустимата от недопустимата. Тя се корени в цялостното недоверие към полицията, съда и цялата държава дори.

Това е онази неприятна идея, че институциите у нас са безсилни да спрат дребната престъпност по малките населени места. Че дори и заловени, подобни крадци и насилници скоро след това отново излизат на свобода и продължават с набезите си, сякаш въобще не е имало нещо друго.

А за жертвите на такива престъпления - дребни кражби, побои и дори понякога убийства, остава да трупат горчивина и гняв. И те искат справедливост - тежки закони, брутално прилагане и извършителите да страдат така, както те самите са страдали.

И тук нещата са символни - хората искат да знаят, че този проблем е взет под внимание и по него се прави нещо.

Какво обаче е това нещо... В един голям процент от тези случаи дори и драконови мерки, даващи пълна свобода у дома за самозащита (подобна на американската в това отношение), няма да помогнат, защото става въпрос за лица, които така или иначе нямат силата да се защитят сами - възрастни, болни и самотни хора.

Затова и решението не е в промените на Наказателния кодекс, а в прилагането му. В повишаване на броя на полицаите по малките населени места, ограничаването на корупцията и на властовите чадъри върху отделни личности. Ако щете в организирането на повече публични акции срещу представители на такива дребни групи от крадци.

Това, от което обществото има нужда, е знак, че полицията и съдът си вършат работата и вкарват "лошите" зад решетките, че ги има и работят. Има нужда не от разширяване на допустимата отбрана, а от това на първо време въобще да не става жертва на нападения.

Трябва да се вземат реални и най-вече видими мерки срещу широката дребна престъпност.

Иначе нещата само ще продължат да се влошават, а един не малък дял от хората у нас ще продължат да таят горчивина и недоверие към институциите. А с това ще растат и подобни грозни инциденти като този от Болярино.

Oще: болярино  дребна престъпност  жертви  крадци  кражба  наказателна отговорност  нападение  нападения  неизбежна отбрана  неизбежна самоотбрана  самоотбрана 


Още от Кофеин

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

7 Оби Уан | 14.05.201910:59

И друго - щели да се леят реки от кръв...
Ако крадецът/престъпникът знае, че може да го гръмнат ще се замисли дали да влезе в частната собственост и да извърши престъплението. Тук основното е превенцията - по-голяма част от "контингента" са страхливи и едва ли ще си рискуват живота за евентуални 200-300 лева.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

6 Оби Уан | 14.05.201910:52

Нещото, което трябва да се промени е въвеждане на наказание за рецидив - ако за трети път те осъдят за едно и също престъпление (независимо какво), получаваш максимална присъда - 20 или 25 години. В няко щати на САЩ има подобно нещо.
И няма значение тежестта на престъплението - хулиганство, дребна кражба и т.н. Допуска се, че веднъж е допустимо, втори път може да е случайност, но третият вече е рецидив. Тогава присъдата плюс още 20 години....
Не е нормално хора с по 15-20 присъди да са пак на свобода! Да, вярно е, че са си излежали поредното наказание, но е явно и че няма да се "коригират", т.е. те са потенциална заплаха за сигурността, здравето и живота на гражданите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

5 Mako | 14.05.201910:24

Дракон с кисело зеле | 14.05.201901:02

То нека е доказано, само че това да гониш някого, след като е избягал от имота ти, за да го убиеш, не е никаква самоотбрана.
==================================

Въпрос на дефиниция. Защото този циганин вече е бил осъждан за кражба от въпросния имот. И като избяга - на другия / по-другия, по-по-другия.../ ден пак ще дойде. По смисъла на закона, да, това не е самоотбрана. В чисто човешки план е точно самоотбрана - един притиснат до стената работещ човек реагира на поредното издевателство над себе си. И това че убийството е извършено в състояние на краен афект, предизвикан именно от убития и другарите му в маалата , няма никакво съмнение.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 14.05.201908:17

Драконе, това е неизбежна отбрана.
Тези престъпници са навестявали редовно въпросния фермер, и ако той инвестира живота си в това начинание, а те го крадат, то това е неизбежна отбрана. Това е големия проблем. На хората им минава живота в работа за сравнително дребни неща, които някои тарикати, решават да присвоят на цената на няколко минути страх, а понякога дори и не се страхуват.
Ето това трябва да се пресече и ако на пътят на група крадци няма полиция, то е добре поне да има човек с пушка, а по-добре и 1-2 съседи с пушки. тогава бягството не спасява, и в крайнан сметка, риска става твърде голям и подобни набези секват (или намаляват чувствително).
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

3 Дракон с кисело зеле | 14.05.201901:02

То нека е доказано, само че това да гониш някого, след като е избягал от имота ти, за да го убиеш, не е никаква самоотбрана.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.06.2018, 23:15

2 Онуфрий | 13.05.201923:35

Доказано от практиката е, че не е възможно във всяко най-забутано село да има пълна сигурност. В такива случаи можеш да разчиташ само на себе си и на средства за отбрана, с които евентуално разполагаш. Останалото са само пожелания и празни приказки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

1 Nenimir | 13.05.201921:06

През 2014 година в Рогозино, убиха собственник на бензиностанция, към 50 роми се събрали, за да го убият въпреки, че поводът е бил кражба от роми-непзаплатена сметка за бензин.
Днес ромите обявиха, че ако пуснат фермерът прегазил престъпника, то те ще отмъстят.
Защо обаче няма тълпа от 50, 100, 150 българина които да щурмуват вече ромската махала е необяснимо.
   

оценка

+0 -0