Марица не трябва да умре! | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Марица не трябва да умре!

Николай Гургов , Mediacafe.bg
02.05.2011, 15:15 (обновена 03.05.2011, 00:28)

1 от 3 снимки Назад Напред

Логото на Марица

Ако намеренията на сегашното ръководство на Марица бъдат осъществени, един клуб с 90-годишна история и голям принос към българския футбол ще бъде затрит

На 5 май тази година официално ще бъде осъществено затриването на един от четирите футболни символа на град Пловдив. За тогава е насрочено общото събрение на ПФК "Марица 1921 Пловдив" АД, с президент Рангел Берберов. Решението е взето отдавна и е известно вече на обществеността в града ни. Пловдивският клуб се обединява с този от град Раковски и сменя името си на "Раковски 1911".

Всичко започна през зимната пауза на първенството ни по футбол. Собственикът на тима от квартал Кършияка обяви, че отборът спира участие в шампионата, тъй като няма пари за издръжката му. Няколко седмици след това, община Пловдив реши да помогне на клуба с известна сума, с която той да може да завърши сезона. Но това не беше достатъчно за ръководителите на отбора и в края на януари те заявиха, че Марица ще се обедини с ФК Секирово (Раковски), който играе в "А" областна група и ще се премести в Раковски. Секирово е общински клуб, като главният спонсор е един от най-богатите хора в региона - бизнесменът Георги Самуилов. Той се занимава с петрол, моторни и индустриални масла, пропан-бутан.

Хората от Раковски са доволни от факта, че след толкова години ще имат отново отбор във "В" група? Да, но това не е щайга с компоти, за да я преместиш просто от едно място на друго. Това е клуб с 90-годишна история. През септември 2011 г. Марица ще чества 90 години от създаването си. Или поне би трябвало.

Това е един клуб, дал много на пловдивския и въобще на българския футбол като цяло. Имена като Христо Стоичков - носител на "Златната топка", национални състезатели и футболни легенди като Венко Мендизов, Динко Дерменджиев-Чико, Георги Попов-Тумбето, Георги Георгиев-Гецата, Костадин Видолов, Петър Курдов, Красимир Чомаков, Румен Христов, Александър Александров, Асен Николов, Красимир Димитров и от по-младото поколение Йордан Тодоров, Марчо Дафчев, Георги Христов и Валери Домовчийски.

Детско-юношеската школа е всепризнат "инкубатор" не само за попълнения на представителния отбор, но и национално ниво. Не случайно наричат Марица - "люпилнята на таланти".

Така се гради име, това е традицията - а тя е безценна. Да си спомним думите на първия треньор на Марица - Луко Рашков, изречени на първата тренировка, веднага след създаването на клуба:

"От този ден в Кършияка съществува спортен клуб "Марица" и чест е за нас, събраните тук, че ние сме първите, които ще защитаваме спортната чест на квартала и на Пловдив".

Е, къде остава сега "жълто-синята" идея? Къде остават усмивките на децата, които с трепет тичаха към игрището за своята поредна тренировка? Та нали за това футболът е най-великата игра - защото прави милиони хора по целия свят щастливи!

Може ли всичко това да бъде зачеркнато? Ето, че да! Има такива хора - без чест, достойнство. Да си собственик на един клуб не означава, че си собственик на историята му. Кой ти дава право тогава да я пренаписваш или зачеркваш?

Възможно ли е изобщо това? Но тук в България е позволено всичко. Това е страната на неограничените НЕвъзможности, както отбелязаха в едно шоу. Тук всичко наглед невъзможно може да се сбъдне.

Oще: в група  възстановяване  закриване  марин ленгеров  марица  обединение  пловдив  раковски  рангел берберов  секирово Видео