МВР: На абордаж срещу пиратите! Моля?! | webcafe.bg
Webcafe

МВР: На абордаж срещу пиратите! Моля?!

Богомил Шопов
28.04.2010, 13:59 (обновена 28.04.2010, 17:08)
пиратство

Няколко световни компании се опитват да очернят България като "пират номер 1"

Отново различни организации се опитват да ни убедят, че българите сме най-крадливите в Европа и че ползваме всичко незаконно и заради това трябва да ни гледат в паничката всеки път, когато започваме да правим нещо.

Вчера отново се прокрадна идеята, че доставчиците на Интернет трябва да правят мониторинг на това какво правим в световната мрежа с идеята, че може да изтеглим нещо или да споделим нещо, което е "незаконно", без да се дава определение на това какво точно е незаконно. Това от своя страна, ще доведе до смяна на правния статус на доставчиците на Интернет, до преподписване на всички договори и до ОГРОМНИ загуби от страна на този бизнес, защото оборудването, което прави такъв мониторинг на толкова дълбоко ниво, е доста скъпо. От друга страна доставчиците ще бъдат притиснати да обвиняват клиентите си, че свалят нещо "незаконно", само и само да оправдаят тази мярка.

Какво се предлага?

Предлага се, ако някой от нас случайно три пъти попадне на нещо "незаконно", достъпът му до Интернет да бъде спиран завинаги.

Това, разбира се, е в сферата на фантазията, защото приетото преди време европейско законодателство (Телеком пакета) забрани такива мерки и България като член на ЕС е длъжна да се съобрази с това решение.

Обществото трябва да разбере, че достъпът до Интернет е основно човешко право и никой не може нагло да заплашва с отнемането му - възможност, която и без това никога не може да бъде реализирана. Все едно да се спре тока или водата на някого като наказателна мярка? Безумие!

Къде е проблемът?

Знаете ли защо са всички тези акции? Има няколко големи фирми в световен мащаб, които държат близо 90% от правата на всички филми, музика и друг тип съдържание. Точно те постоянно тръбят, че все биват окрадени, все са на огромни загуби (което не е вярно, разбира се, ако им видите финансовия отчет) и че Интернет е техен враг.

Е, в последното поне са прави. Да, ако те приемат да работят по бизнес моделите на Интернет, това означава, че техният монопол ще бъде разрушен и че други фирми и дори самите автори ще могат да продават през Интернет това, което са направили. Каква наглост от страна на авторите да смеят да продават собствените си произведения през Интернет! Леле, ама наглеци са тия автори, бе...

Тук е основният проблем - монополът на посредниците!

Това, което е добре за посредниците, които са 0.05% от бизнеса в Интернет , се отразява на останалите 99.9%, защото Интернет предлага нов начин за бизнес и нов начин за търговия и разпределение на авторските права. Към момента от едно евро авторът взема едва няколко цента за своя труд, останалата част отива във фирмата, която държи авторските права (има и графика за по-лесно възприемане от тези, дето не обичат да четат много текст, но е на френски). Интернет предлага авторите и изпълнителите да получават цялата сума за труда си, без да делят с посредници както досега - и на последните това, разбира се, никак не им харесва.

Другата ОГРОМНА ЛЪЖА е, че заради „пиратството" само в Европа били загубени над 100 000 работни места?! Това отново граничи с фантастиката, не, чакайте малко... с фантасмагорията. Пряката зависимост е в това, че сега вече няма нужда от паразитни работни места като продавачи на касети или фирми за печене на CD-та или, да речем, за производство на видеокасети - технологиите се развиват и фирмите, който не могат да се адаптират, губят позиции и съответно работни места. Не можеш да се оплакваш, че като производител на файтони бизнесът ти губи, понеже хората вече не щат файтони, а автомобили, нали...

Проблемът НЕ Е в „пиратството", а в бизнес планирането на тези компании, които се опитват да скрият този факт. Факт е обаче, че доста от иновациите, които се развиха в Интернет през последните години, намалиха работните места в някои сектори за сметка на други - това се нарича прогрес, може би и той е виновен за спада в работните места в този сектор, ех...

Чакайте, забравихме и икономическата криза и вулкана със сложно име - и те са виновни.

Ето с такива аргументи и с много, много, много пари определени лобита се опитват да прокарат закони и идеи като тези, които слушаме в момента. Този път обаче многото пари ще отидат на халос, защото вече се появява отпор от потребителите на Интернет, които осъзнават, че ще бъдат жестоко прекарани, ако една такава нормативна уредба бъде узаконена.

Такива законодателни промени нарушават човешките права, а ако се осланяме на принципа на реципрочността в европейското законодателство, те ще обслужват 0.05 % от населението - и ще са в ущърб на всички останали! - което пряко означава, че такава материя не може и да се обсъжда.

Време е обществото да реагира и да защити правата си, защото това е една съвсем истинска борба и ние - хората, които се борим за това Интернет да остане неутрален и да бъде полезен за максимален брой хора, да дава достъп до знания, идеи, иновации и нови възможности - имаме нужда от подкрепа.

Доказателства срещу лъжите

Доказателство, че всичко е просто поредният медиен шум и България не е „пират номер едно в ЕС" дойде и от интервю с Явор Колев, който посочи, че тази информация не е вярна и че в България незаконното съдържание е доста по-малко от соченото от доклада - 60%. Шум за поддържане на страха е и информацията за това, че ще съдят собствениците на Аренабг. Какво ще излезе от всичко това - тепърва ще видим.

Oще: мвр  монопол  пиратство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.