Сериалът Вангелия, който счупи рейтингите в Русия тръгва по БНТ | webcafe.bg
Webcafe

Рейтингът на Ванга

Webcafe.bg
11.03.2014, 08:58 (обновена 13.03.2014, 12:37)

1 от 6 снимки Назад Напред

ванга

От Ванга хората през цялото време нещо очакват

Сериалът за Ванга, който счупи рейтингите в Русия -  ако сте гледали БНТ тия дни, не може да сте подминали тази реклама. Обществената телевизия ще излъчва руския сериал "Вангелия" от 19 март. През септември миналата година „Вангелия" стана огромна новина в Русия.

Първите епизоди на сериала по Първи канал на руската телевизия са рейтингов феномен.

Сериалът се нарича "Вангелия", както е истинското име на гадателката. В Русия Ванга е изключително обичана и популярна, а за руснаците името й и всичко, свързано с нея, има необикновен магнетизъм.

Интересно, какво са очаквали руснаците от сериала "Вангелия"? Сериалът като жанр не предполага да разкрива архиви и предсказания. Нови подробности за личния живот на Ванга? Рейтингите не дават отговори на тези въпроси. Те говорят за очакванията на зрителите.

Да играеш себе си

В сериала главната роля изпълняват пет актриси, тъй като животът на Ванга се проследява от шестгодишна възраст до смъртта й. Главната роля все пак е поверена на Елена Яковлева, а Вангелия във всички възрасти говори с нейния глас.

За да се приближи максимално близо до прорицателката, е измислен пластичен грим. За зрителите е предвидена мелодраматична, детективска и мистична линия. Въведени са исторически персонажи - Хитлер, Сталин, Елцин.

Кирсан Илюмжинов (милиардер, бивш президент на Калмикия и собственик на Петрол- бел.р.) и Сергей Медведев (тук той е прессекретар на Елцин и телевизионен продуцент) играят себе си във "Вангелия".

Медведев нарича през цялото време героинята "лельо Ванга". Странно е някакси, че авторите на сериала не са прехвърлили исторически мост към наши дни, до Владимир Путин, който също може да бъде свързан с предсказанията на Ванга. Но може в бъдеще такава тема да стане основа за сценарий за нов сериал за знаменитата пророчица.

За "Вангелия" няма кой знае какво да се каже за професионализма - особено за диалозите и работата на режисьора. За историческите трактовки - също.

Рекордни числа

Сред всички зрители над 18 г. първата и втората серия на "Вангелия" са били гледани от почти 5.5 милиона души (това са официалните данни на TNS Russia). Това е пазарен дял от 25 до 29% от гледащите телевизия. И отново тенденцията е обща и в Москва и в останалата част на страната.

По обясними причини Ванга не вълнува младите зрители. На поколението от 14 до 24 е била по-интересна "Битката на екстрасенсите", която върви по ТНТ в същия часови пояс - макар че тематиката да е сходна с тази за Ванга.

По всички личи обаче, че темата за Ванга в руския ефир е практически неизчерпаема.

В голямата си част зрителите на "Вангелия" са предимно жени от 25 до 54 години и аудитория над 55. В първите серии очакваният дял е от 30% до 35% и рейтинг над 10%. По-нататък показателите се снижават, макар и не радикално.

Ванга като бранд не е изчерпала своя потенциал. От Ванга хората през цялото време нещо очакват. Може би по-добра съдба? И най-важното е, че чакат не само верните потребители на тв продукция, но и такива, които включват телевизора отвреме навреме, а понякога и само заради нея, Ванга.

Иначе откъде ще се вземат тези високи рейтинги?

И друг руски ТВ опит с Ванга

Преди две години и половина по канала НТВ тръгна предаването "Ванга се завръща! Секретният архив на пророчицата". И тогава отново целият телевизионен пазар коментираше фантастичните рейтинги на тази програма: руската част от аудиторията - над 40.8%, с рейтинг 16.2%.

При това Москва, където се смята, че аудиторията е по-просветена, беше още по-активна: във времето, когато НТВ излъчваше за Ванга, рейтингът премина 17.9%, а зрителите стигнаха почти 43%.

Такива резултати просто няма, освен на Нова година, когато се излъчва петминутното обръщение на президента и всички седят на масата и броят ударите на часовника. А тук става въпрос за цял час ефирно време.

Такива огромни рейтинги - това дори не са тв рекорди, това е психологията на зрителите. Психологията на конкретни хора. Още повече предвид факта, че тези 40-43% от аудиторията не са само пенсионери и домакини, и не само верни на НТВ зрители. "Ванга се завръща..." е гледано от много млади и активни хора, мъже и жени, захвърлили ангажименти и други дела, за да гледат предаването за пророчицата.

Разбира се, никакви сензации и отговори на въпроса какво ще ни се случи и кога ще свърши светът в ефира на НТВ не прозвучаха. Архивите и наследниците на пророчицата също не представляваха нищо особено сами по себе си. Но зрителят е останал до края на предаването и очевидно нещо е очаквал.

Любопитен факт е, че когато след известно време НТВ решава са повтори предаването за Ванга, броят на зрителите е намален наполовина. Явно хората са си казали: не си струва да се гледа. Но и 22% зрители (а това е много в конкретни цифри) отново нещо са чакали от вече показаната програма за Ванга.

Какво предсказа Ванга

Наред с личните съдби на хората, Ванга прави предсказания и за бъдещето на човечеството, много от които са се сбъднали. "Очаквайте промени към добро", "Религиите ще се обединят, мирът ще се установи на земята, хората ще разберат духовния свят... няма да има потоп, предстоят ни мир и благоденствие.

Ванга предсказва идването на Второто пришествие "...това е Той, който отново се връща при нас, както беше обещал. Този който ще подпише окончателния договор за мира на планетата". Ванга добавя, "Христос отново ще дойде на Земята... определени хора ще почувстват със сърцето си завръщането на Христос".

През 1989 г. Ванга предупреди и за терористичната атака на кулите близнаци в Ню Йорк. "Страх, страх! Братя американци ще гинат, покосени от железни птици. Вълци ще завият и ще се лее невинна кръв", наричайки кулите близнаци братя.

Информацията, че към 2018-а година се проектира добив на енергия хелий-3 в Космоса е новина в наши дни. Но през 1960-а Ванга казва: "През 2018 г. влаковете ще полетят, задвижвани от слънцето. Добивът на нефт ще се прекрати и Земята ще почива".

20 години преди събитията Ванга предсказва преобразяването на света и международните отношения след падането на комунистическите режими, разпадането на СССР и обединението на Германия. "Ще настъпят големи промени в живота на хората. Те ще се променят до неузнаваемост. Новото време е белязано с много знамения, които ще започнат да се проявяват през 1990 г."

Oще: бнт  бнт1  ванга  вангелия  пророчица  рупите  руски сериал  сериал 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2016, 21:58

8 Кирил Марков.604134466405857 | 28.03.201818:57

Филмът е пълна измислица, но е приятен за гледане от невменяемите.. Вашта мама курвенска и кмунистическа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.04.2014, 22:05

7 Ilq_Muromec | 16.04.201422:08

Прекрасен филм за Светицата Ванга! Направен с много любов към нейния живот и мъки в служба на хората от целия свят. Както и с много братска обич и топлота към нас българите, с много голямо майсторско и тънко познание за нашия български дух, бит, обичаи, морал, култура, човещина и др., за сближаването на народите и на всички хора по света, които да разберат и да почувстват най-накрая въпреки капиталистическата подла политика на империализма "Разделяй и владей", че са братя и сестри, представители на новото и по-съвършенно поколение хора, които ще спасят света от всички войни и от унищожението чрез новия Християнски комунистически социализъм. Изказвам своето възхищение и преклонение пред творческия колектив на филма "Вангелия", както и прегръщам братски силно всички и особено нежно женската половина от колектива на филма, на нашите двойни братушки, на нашите скъпи двойни братя и сестри от двойно братските Русия, Украйна, Беларус и др. (двойно братски, защото нашите народи са съставени от славяни, прабългари и българи)! Пожелавам живот и здраве на този прекрасен колектив и нови също такива големи творчески успехи в направата на други подобни филми, като за Учителя Петър Дънов напр. и др. такива велики български личности, феномени и др.!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

6 Borracho | 12.03.201416:14

Хари 100% се самобичува гладен пред кандилото всяка вечер. Изкупува нашите грехове, като събира дърва в гората за деня, в който ще почнем да горим врачки и гадателки на кладата!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 12.03.201414:44

"Ванга беше вещица"

Хахахахаа Смее се Хари започвам да се чудя ти да не си вещица, с тия глупости дето ги дрънкаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 11.03.201422:15

След толкова пропаганда на киното и телевизиите, не се учудвам, Хари Потър, Властелина на пръстена, безброй сериали за вампири, таласъми, не мъртви, магьосници, магии, явна дехуманизация във филмите на Холивуд...

Всичко това е пропаганда на сатанизъм.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 11.03.2014, 22:06

3 Kiril Manilov | 11.03.201422:09

Не е за вярване, че руснаците са станали толкова лековерни, а уж са православен народ. Между другото ако някой иска филм, който засяга темите-табу около Ванга, да си дръпне сериите на Светослава Тадаръкова. Макар, че най-интересните от тях (като епизода с тезата за пребиването и изнасилването на Ванга като малка, и оттам ослепяването й) мистериозно да са изчезнали от нета. Сякаш невидимите ръце на Нешка, Капка, Светлин и всички роднини и лакеи се грижат имиджа й да остане незасегнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 11.03.201419:34

Ванга беше вещица, ако някой се мисли за християнин, не бива да вярва на обладани. Не може и на църква да ходиш, и на врачки, и хороскопа да си четеш, едното изключва дугото.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 10.06.2013, 14:01

1 saturass | 11.03.201414:31

Има няколко руски документални филма за ванга от тях съм гледал два и поне според видяното имат голям интерес към нея.
   

оценка

+0 -0