Борбата дава храната на българския спорт | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Борбата дава храната на българския спорт

Емил Николаев , 7 дни спорт
13.09.2010, 07:08 (обновена 13.09.2010, 17:16)
Михаил Ганев, борба

Снимка: © getty images

Мишо Ганев донесе на България третата световна титла от Москва

Какво се случва в спорта тази година? Слаби резултати, скандали, рев за пари.

Пресконференциите, на които се изливат клевети, обиди, оплаквания, са много повече от състезанията.

Но дойде септември и борбата изми очите на всички с три световни титли за няколко дни. Първо беше Христо Маринов при класиците, след това обичайната заподозряна Станка Златева, а за капак свободняците се разписаха с Михаил Ганев. Ицо от Стара Загора би олимпийския шампион от Русия, и то насред Москва. Станка си ги сгази по обичайния начин. А Ганев разхвърля и световния, и европейския шампион, също руснак.

От години федерацията по борба работи и мълчи. Никой не е изревал, че държавата не дава пари, никой не е тръгнал да прави преврати. Работи се тихо и спокойно. Както трябва. Всички тренират, няма пиянски скандали, няма изцепки, състезателите са доволни. И медалите идват.

Какво се случва при останалите? Боксьорите се чудят как да вържат двата края, а от федерацията си пипат вехтите шапки. В атлетиката целият отбор туристи се надява Ваня Стамболова да не се контузи, че да спечели някой медал и федерацията да върже бюджета. Шефът на стрелбата бие тъпана под път и над път, че му били орязали парите. А в щангите - там вече са заупокойна молитва. То не бяха скандали, разправии, втора, трета, четвърта федерация. Пресконференциите станаха повече от щангистите.

И какво излиза в крайна сметка - всички реват за пари, а се работи само на едно място.

Как в борбата може, а останалите не могат? Как борбата намира спонсори, а другите чакат от държавната хранилка?

На олимпиадата в Пекин преди две години борците донесоха 4 от мижавите 5 медала за България. След две години е следващата олимпиада. В Лондон всички ще се надяват Станка, Ицо, Мишо и останалите да излязат на тепиха и да разхвърлят всички. Иначе я вземем медал, я не. В борбата ще продължават да работят, а останалите няма да спрат с мрънкането. И с мързела. Не става само с приказки, трябва и работа. Ако някой не знае как се работи, да пита Валентин Йорданов. Той знае. Братан Ценов и Симо Щерев също.

Oще: борба  братан ценов  михаил ганев  симеон щерев  станка златева  христо маринов Видео