Webcafe

Политически активисти - новата цел на отрядите на смъртта на Дутерте

Webcafe по Foreign Policy
12.06.2019, 18:50 (обновена 14.06.2019, 13:12)
родриго дутерте

Снимка: © Getty Images

Методите на войната срещу дрогата се използват срещу фермери

Рано сутринта на 30 март филипинските сили за сигурност се заемат с изпълнението на десетки заповеди за претърсване. Адресите, които трябва да проверят, са в отдалечните селища Канлаон, Манджуйод и Санта Каталина, намиращи се на южния филипински остров Негрос.

Само за часове са убити 14 фермери.

От Филипинската национална полиция твърдят, че "14-те от Негрос", както жертвите сега са известни, са били комунистически бунтовници, които са се съпротивлявали при арест и са стреляли по полицейски служители. Правозащитни организации – както от Филипините, така и от други страни – отричат тези твърдения.

Доклад от една от филипинските организации, базиран на интервюта със свидетели, съобщава за това как полицията е накарала членове на фамилии да излязат от домовете си, преди самите полицаи да влязат, да убият целите си и да подхвърлят оръжия при излизането си, за да могат да твърдят, че са се сблъскали с въоръжени противници.

Докладът напомня на случвщаото се по време на започнатата от президента Родриго Дутерте война срещу дрогата, позната като "Oplan Tokhang". Тактиките, прилагани в нея, според някой правозащитни групи може би са довели до убийствата без присъда на 27 000 души. Същите тактики обаче се превръщат и в основа на стратегията на президента Дутерте за противодействие на бунтове.

Според наблюдатели тя може да се превърне в начин за елиминиране на растящ списък от цели – хора, които Дутерте и съюзниците му считат за свои врагове.

Карлос Конде, изследовател за Human Rights Watch, коментира, че това е само началото и е логичната следваща стъпка на т.нар. война срещу дрогата.

Дутерте настоява, че съществува комунистически заговор, наречен "Червеният октомври", насочен срещу неговото президентство. Наскоро той разкри опозиционна "матрица", съдържаща предполагаеми връзки между негови политически опоненти, журналисти, активисти и комунистически лидери.

Конде обяснява, че силите на реда вече "не правят никаква разлика в кого се прицелват, докато директивата е налице". Така могат "да използват методите на войната срещу дрогата, за да преследват тези хора".

Официално операцията на остров Негрос е имала за цел комунистически въстаници. Дни след убийствата шефът на полицията в региона – Деболд Синас, коментира, че загиналите "наистина са се борили" и не са били готови да се предадат, защото са били "упорити бунтовници".

Според доклада има очевидци оспорват тези твърдения. Фермерът Франклин Лариоса, живеещ близо до Санта Каталина, е бил прострелян три пъти от полицаи докато е седял на пейка до своя 4-годишен син. Полицаите след това наредили на всички в къщата да напуснат, преди да обявят, че са открили два револвера под купчина мръсно пране.

В село Манджуйод 20 маскирани мъже предполагаемо са влезли в дома на Валентин Акабал, който де факто се явява лидер на селото. Маскираните замъкнали жена му и трите му деца в кухнята, където те чули думите "Просто го направи най-накрая!", последвани от три изстрела.  Два часа по-късно полицията излиза със становище, че е открила пистолет при претърсването на дома. Семейството на Акабал открива, че след претърсването липсвали и 37 000 песота (около 628 евро).

От президентския палат поддържат тезата, че тези операции са "законни" и отричат докладите, които оспорват твърденията за "левичарска пропаганда". Но светът остава скептичен.

На 7 юни група от експерти по човешките права от ООН настоява за проверка на растящия брой "незаконни полицейски убийства в контекста на т.нар. война срещу дрогата, както и убийствата на защитници на човешките права". Филипински групи за защита на правата коментираха, че приветстват проверка от ООН, но от кабинета на президента Дутерте отказват такава, определяйки я "скандална намеса" в суверенитета на страната.

Сега Негрос е остров, разтърсен от страх и липса на доверие, а хората, които живеят там, очакват още по-мрачно бъдеще. Убийствата на острова, както и предна акция, при която са убити шестима други фермери, са част от Oplan Sauron. Кръстена на злодея от романа "Властелинът на пръстените", тя е част от наскоро одобреното увеличение на операциите срещу бунтове на островите.

Те тревожно напомнят на притеснителните характеристики на войната срещу дрогата: убиване без съдебен процес, подхвърляне на доказателства и задълбочаващо се усещане за очевидна липса на отговорност за стореното.

Остров Негрос е център на производството на захар в страната и от много време е основно място за про-работнически активизъм. Островът е разделен на две провинции, които се управляват политически и социално от намиращите се там захарни хасиенди (плантации). Фермерите в хасиендите изкарват между 50 и 70 песота (между 85 евроцента и 1,19 евро) дневно, според Роландо Рило, председател на Националната федерация на работещите в захарната индустрия (NFSW).

NFSW е значима институция на острова. Създадена е през 1979 г. и днес има около 11 000 членове на остров Негрос. В историята си се е противопоставяла на работните практики на могъщите собственици на плантации, което я превръща в трън за филипинските власти. Те я обвиняват, че всъщност е "законна фасада" за Новата народна армия (ННА), комунистическо партизанско движение.

От формирането си през 1969 г. ННА служи като въоръжено крило на Филипинската комунистическа партия. Дутерте обяви и двете за терористични организации през 2017 г. след провала на мирните преговори между правителството и комунистически лидери.

ННА в миналото си приема стратегията на Мао Дзедун за консолидиране на властта в селските райони. Организацията поддържа свои укрепления в земеделските и планински райони на Филипините. Според някои изчисления има около 3700 членове – цифра, която бледнее в сравнение с огромната членска маса, която правителството им приписва.

През октомври 2018 г. девет члена на NFSW, намиращи се в хасиенда в Сагай, град в Негрос, са убити от неизвестни лица. Властите първоначално повдигат обвинения на деветима заподозрени, между които и двама души от редиците на NFSW. От самата работническа федерация и правозащитните групи обаче подозират, че собственици на плантации стоят зад клането.

Няколко седмици по-късно адвокатът на семействата на убитите фермери – Бенджамин Рамос, е прострелян и убит от неидентифицирани стрелци, преминали покрай него с мотоциклети.

Тези убийства са още примери за това как филипинската национална полиция се замесва в спорове за земя и власт. Държавните инициативи за развитие са създали възможността фермери от местното островно население и други маргинализирани групи да бъдат прокуждани от земята си от алчни инвеститори, често охранявани от военни отряди, наричани от един бивш президент "сили за защита на инвестициите".

Подобни конфликти съществуват при всяка една президентска администрация, но острата реторика на Дутерте и неговите твърди политики срещу бунтове мотивират местните "силни" да решават споровете си с насилие.

Фермерите, убити в Сагай, са се занимавали с "бунгкалан" - обичайна практика за подготвяне на малък парцел земя за сеитба по време на сухите сезони. Според Карлито Галвез, командващ Въоръжените сили на Филипините, "бунгкалан" всъщност е "зъл заговор", замислен от "международната общност" за сваляне на Дутерте от власт.

Самият президент Дутерте е казвал за фермерите, обработващи свободни земи: "Ако проявяват съпротива, застреляйте ги. Ако умрат, не ме интересува".

През ноември президентът издаде заповед повече полицаи и войници да бъдат изпратени на остров Негрос, както и в провинциите Самар и регионът Бикол, за да се "ограничат насилието и терористичните актове". Направи това благодарение на извънредното положение, което сам обяви през септември 2016 г.

Именно това позволи появата на Oplan Sauron, която доведе до смъртта на 20 фермери в две отделни полицейски и военни операции, и която тревожи активисти. Те мислят, че това може да е просто тест за нещо, което да се приложи из целите Филипини, за да консолидира Дутерте своята власт.

Администрацията на Дутерте все още не е дала твърди доказателства за връзка между комунистическите бунтовници и Националната федерация на работещите в захарната индустрия (NFSW). Някои части от остров Негрос все още са под контрола на Новата народна армия (ННА) и често се стига до сблъсъци между нейни членове и правителствени сили като ННА се опитва да привлече недоволни работници в захарната индустрия и да ги направи част от своите редици. И понякога, когато няма къде да отидат, фермерите се съгласяват.

Новата стратегия за бързи убийства обаче не прави разлика между ННА и правозащитните организации, журналисти и работнически лидери, обявени от администрацията на Дутерте за комунисти.

Правителството дори изпраща списък с НПО-та до Европейския съюз с искане да се спре финансирането им, тъй като според филипинските власти става дума за организации, които са фасада за комунистите. ЕС обаче казва, че ще провери обвиненията след като преди това е поискал от администрацията на Дутерте доказателства за твърденията й.

Използването на методите на войната срещу дрогата и за други цели води до риска в страната да се появят "клонинги на Дутерте", които да одобряват подобен насилствен подход и дори да го прилагат.

А опонентите на президента се страхуват, че докато линиите продължават да се размиват, те може да се окажат следващите цели на бързите убийства.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.