Webcafe

Майки и дъщери: Галя Лозанова и Биляна Запрянова

СибинаСибина Григорова
06.10.2017, 15:06 (обновена 17.10.2017, 14:14)

1 от 3 снимки Назад Напред

Галя Лозанова, lierac, Биляна Запрянова, Биба

Снимка: © Мирослава Дермеджиева, Webcafe

За "досадните майки" и "непокорните дъщери"

Галя Лозанова и Биляна Запрянова са от онази опасно добра комбинация майки и дъщери, които макар и понякога да са на ръба на експлозията, са почти неразделни.

Галя Лозанова е дългогодишен PR на Столична община. Тя е роден дипломат - обича да събира хората по интереси, да посреща гости и има изострено чувство за естетика.

Едно от най-впечатляващите й качества обаче е желязната й дисциплина. Опитайте да свършите и половина от това, което прави Галя и ще разберете, че 24 часа не стигат за нищо. Но на Галя й стигат.

Същата тази дисциплина я срещаме и при Биляна - добре прикрита, но точно на място. Биляна е стилист и моден редактор в списанията Playboy и Esquire. Не пести сили за нищо - ако трябва ще изрови и сватбената рокля на майка си за снимки, ще превърне апартамента си в студио и ще заеме ролята на модел - което не е като да не й отива. Бунтът е закодиран някъде там, заедно с ЕГН-то й, но по един особено чаровен начин.

Казват, че най-трудната връзка в живота на хората е тази между майка и дъщеря? Съгласни ли сте?

Галя: Аз мисля точно обратното, че е една от най-лесните връзки, дори съчувствам на Биба, че има само момчета, при това скорпиони, при това македонци.

Вярно е клишето, че майката и дъщерята са повече приятелки, но не непременно, има моменти, в които майката е длъжна да прояви строгост, и аз съм го правила. Сега, обаче, когато ние с Биба сме на обща възраст над 80 години, вече само си спомняме за тях и се смеем.

Биба: От позицията на майка на двама сина бих казала, че на родителя му е по-трудно. Струва ми се адски сложно в днешни дни да възпитаваш когото и да било. Но ако успееш, след това връзката между майка и дъщеря или син става удоволствие - какво по-хубаво от това да общуваш със свестен човек, който при това сам си създал и възпитал.

Кои са вашите теми на разговор? 

Биба: Още от сутрешното кафе, когато всичко е тема, през това, че трябва да си оправя ноктите, защото последния път, когато ме е видяла, са били в ужасно състояние, до досадния въпрос какво правя с живота си.

Галя: С Биба се чуваме десетки пъти на ден, главно аз й звъня, защото съм досадна майка и едва ли има нещо, което не сме обсъждали. Щадим се, разбира се, преди време аз гледах да й спестявам проблемите си, сега сякаш тя го прави.

Биляна, споделяш ли с Галя?

Биляна: Всичко си споделям с майка ми, дори някои ненужни неща, които впоследствие осъзнавам, че я натоварват много.

Галя, а ти споделяш ли с Биляна?

Мисля, че няма нещо, което да не съм й казвала, дори да е информация с изтекъл срок на годност. Голямо богатство е да имаш човек, на когото можеш да кажеш всичко.

Такъв въобще ни е джинсът по женска линия - обичаме да си споделяме, крием само резултати от недостатъчно добра пълна кръвна картина.

Биба: Надявам се да спре да ми споделя, само защото е попаднала в задръстване.

Каквато майката, такава и дъщерята - вярна ли е тази максима?

Биба: Не, аз съм доста по-наивна, пряма и импулсивна, което в повечето случаи ми изиграва лоша шега, но се уча (смее се)!

Галя: Е, да, аз съм много по-хитра, дипломатична и отстъпчива, макар че едва ли е голяма хитрост да си го призная (смее се). Иначе по много неща си приличаме и то не само тя на мен, а и аз на нея.

Казват, че това което дъщерята прави сега, майката вече го е правила? 

Биба: И двете имаме по два брака, но аз я водя с едно дете - така, че резултатът е 2:1.

Галя: За съжаление вече ми е късно да променя резултата... Но и не мисля, че децата трябва да повтарят живота на родителите си. Добре е обаче преди да ги обвиняваме за техните, да се сещаме за собствените си грешки.

Галя, майките и дъщерите стават по-близки, когато дъщерите станат майки, съгласна ли си?

Галя: Абе, и това не е вярно, даже малко ревнувам Биба от децата й, защото има по-малко време за нас. Преди можехме да излизаме и да се забавляваме заедно, но пък сега ни кани по-често на вечеря (смее се).

Как влизат мъжете във вашия живот - трябва ли да минат одобрението и на двете ви?

Биба: Баща ми е влязъл в живота ми без моето одобрение и си го обичам, но при Гого (бел.р. Георги Лозанов) беше по-сложно, защото тогава бях непоносим тийнейджър и хейтвах всичко - от слънцето, което изгрява до това защо Гого носи папионки.

В момента, обаче, Гого се е превърнал в човека, на когото звъня при спешен случай. Имаме една страхотна история, когато ми се беше спукала киста на яйчника, едвам ходя и той почти ме занася на ръце, в „Шейново", където го виждат две сестри и казват: „Какво ви води насам, господин Лозанов, не се ли чувствате добре?".

Галя: Много държа на мнението на Биба и когато в началото трудно приемаше Гого страдах. Работата е там, че за да си щастлив в една любов, тя не трябва да прави нещастни близките ти. Гого обаче беше сигурен, че този хейт ще свърши и то не само при спешни случаи. Сега той заедно с мен трепери дали Биба ще успее да е щастлива.

Биба: Мисля, че харесваш Ицо (бел. р. Христо Запрянов, сина на журналиста Валери Запрянов и главен редактор на сп. Esquire и Playboy), нали?

Галя: О, да, даже го обичам. Преди него винаги ми е било трудно да харесам някого, когото харесваш.

Кой е най-трудният ви момент като майка и дъщеря? 

Биба: Най-тежкият момент на майка ми беше, когато се взе с Гого, защото както стана дума, й се сърдех за това й решение. А за мен беше, когато живеехме двете в едно много сладко апартаментче в „Стрелбище" - тя постоянно пътуваше и аз си стоях съвсем сама.

Галя: За мен наистина това беше най-тежкият, но за нея...

Хм, чак пък толкова ли съм пътувала, не си спомням? Струваше ми се, че се забавляваш с твоите съученици, които често заварвах във въпросното апартаментче в много добро настроение.

А някой много щастлив?

Биба: Едва ли е раждането - това май е бил другият ужасен момент в живота на майка ми, свързан с мен, а пък аз имам само някакви откъслечни спомени оттогава (смее се). Имали сме много щастливи моменти, докато бях по-малка ходехме на женски морета - беше супер весело.

Галя: Е, сега, колкото и да не обичам, ще кажа нещо патетично - щастлива съм с Биба. И това не опира до отделни моменти.

Биляна, майка ти е известна със социалните си контакти, умението да посреща гости. Ти наследила ли си това от нея?

По-скоро ме научи да го правя, обичам да готвя, да посрещам гости, но понякога не слагам подложни чинии и тя много ми се кара.

Биляна, кажи ни нещо абсолютно безсмислено за теб, на което Галя много държи? 

Биляна: Да не се обличам като клошар (смее се), ама това и Ицо ми го казва, така че може и да има право.

Галя, дъщерите са най-големите критици на майките си, така ли е и във вашия случай? 

Галя: Аз самата я питам за доста неща, особено за трендове и аутфити. Такава й е работата и ако Биба ми каже „Това не го носи повече" - спирам. Освен това тя има някаква необяснима за мен интуиция за хора, усеща фалш, лицемерие, добронамереност... Аз първоначално приемам всички, което ми носи изненади и разочарования. И затова я слушам. Въобще аз съм една послушна майка. Нали, Биби?

Какво мислите за съвременните връзки (мъж-жена)?

Биба: Не харесвам идеята мъжът и жената да живеят без брак, със сигурност има хора, които имат причини за това, просто аз не го приемам. Когато човек е намерил половинката си, се омъжва/оженва за нея, иначе другото е „вратичка" да си тръгнеш, когато нещо не те кефи.

Галя: И аз не мисля, че има такова нещо като „съвременни връзки" - двама души или се обичат, или не. И ако се обичат, бракът е най-добрият начин да си го признаеш.


И двете имате изявени мъже, но и вие отстоявате професионалната си тежест и авторитет. Как избягвате сблъсъка между женското и мъжкото его?

Биба: Ние с Ицо сме се разбрали, че той е по-умният, а аз по-красивата (смее се). Тъй като работим заедно от време навреме, отнасям някой скандал за неправилно използвано деепричастие, но не мисля, че това е сблъсък между моето и неговото его.

Галя: О, и ние с Гого така я караме. Гледаме да си помагаме „момата с иглата, учений с умът" (нищо, че в правилния цитат е „момите"). При нас няма скандали, вероятно защото не спираме да си съпричастваме, съпричаствайки си. Христо, а, как е тъщата с граматиката?

Биляна, на какво си научила майка си?
На нищо не съм я научила, тя ме учи - това е естественото развитие на нещата. Понякога й се карам, когато се е облякла безумно, но това се случва все по-рядко.

Коя от вас е по-умна? А коя е по-хубава? :)))

Биба: Аз съм по-глупавата (смее се).

Галя: Не искам да й противореча (смее се).

Но иначе Биба притежава разнопосочни качества, за които само мога да мечтая - аристократично присъствие, но и пролетарска работоспособност, неагресивна красота и самоубийствена самоирония, германска дисциплина (да му мислят децата й) и много весел нрав...

 

Фотограф: Мирослава Дерменджиева

Стилист: Ана Динкова

Гардероб: MARC O'POLО

Коса: Георги Петков

Oще: биба  биляна запрянова  галя  галя лозанова  гого  майки и дъщери  майкки и дъщери 


Още от Жени в действие