Пътят на какаото до нас | webcafe.bg
Webcafe

Пътят на какаото до нас

Сибина Григорова
10.03.2016, 11:32 (обновена 29.11.2017, 21:23)
какао

Снимка: © Getty Images

Знаете ли кой е първият шоколадов продукт, който е изцяло придобит от устойчиво земеделие?

Не знам дали някой се пита откъде идва храната, която ядем. Може би голяма част от хората все още смятат, че тя е даденост, която просто се купува от магазина или също толкова просто се сервира в ресторанта. Всъщност, пътят, който тя изминава до нас, често е дълъг, понякога труден и осеян с различни предизвикателства.

Нека вземем за пример шоколада.

Блокчетата концентрирана, чиста наслада, които консумираме, се правят от какао, което не расте по нашите ширини.

Най-често какаото идва от Африка, където има евтина работна ръка и фермерите, които го отглеждат обикновено биват експлоатирани.

Първата компания, която прояви загриженост към своите работници, е Nestle®, която инициира проекта Nestle® Cocoa Plan.

Този проект включва обучение на фермерите в Кот Д'Ивоар, въвеждане на нови, по-добри практики в тяхната работа, информационни кампании, отваряне на училища за децата и цялостно улесняване и подобряване на работата на хората.

Знаете ли кой е първият шоколадов продукт, който е изцяло придобит от устойчиво земеделие? Kit Kat.

Онзи десерт, който купуваме, когато сме изгладнели за нещо бързо и сладко, който често придружава следобедното ни кафе и присъства в чантата ни "за всеки случай".

Но да се върнем в Кот Д'Ивоар - родната земя на какаото.

Доскоро какаовите зърна са се изваждали от шушулката, в която растат с мачете, което е представлявало сериозен риск за фермерите.

Днес вече, благодарение на Nestle® Cocoa Plan, хората използват специален уред, с който изсипването на зърната е значително по-лесно и безопасно.

И това е само една малка стъпка от многото, които се правят в посока добро земеделие, качествена храна и по-добър живот за хората.

Ако погледнете видеото, ще видите не само как мъжете работят с по-голяма лекота, но и как жените участват в производството на какао.

70% от какаото по света се произвежда в Западна Африка, като голяма част от фермерите са жени.

Обикновено, в тези страни жените получават по-малко възнаграждение за труда си от мъжете. Те често биват дискриминирани и тяхната роля в производството е изкарвана като маргинална.

Затова включването им в процеса на равностоен труд от плана на Nestle® е толкова достойно и голямо.

Докато европейските дами празнуват осми март, гушнали подарените им букети със зюмбюли и с усмивки на лицата си, африканските жени изживяват буквално на гърба си силата на дискриминацията и трудността на това да бъдеш жена в условия на тежък труд и поробваща бедност.

Откакто Nestle® се намесиха обаче, жените в какаовите ферми някак започнаха и да се усмихват.

Което ясно можем да видим във видеото на влогъра Луи, който пътува до Кот Д'Ивоар, за да види с очите си що е то устойчиво земеделие и как се случва то.

Толкова е лесно човек да не се замисля каква храна купува и какво съдържа тя.

Почти толкова лесно, колкото обвиняването на компаниите в зъл корпоративен пиар за всяка тяхна дейност и кампания.

Не е ли по-правилно да обърнем внимание на реалните ползи от нещо, което се случва на хиляди километри от България, но към което, като консуматори, би следвало да имаме отношение?

В крайна сметка, ако си купим яйца от българска баба на село, ще й благодарим, че е отгледала кокошките, които са ги снесли, нали?

Защо тогава да не благодарим на африканските фермери, че са отгледали какаото, което е сърцевината на шоколада?

Благодаря!

Oще: cocoa  kit kat  nestle  nestle cocoa plan  африка  африканско производство  експоатация  жени  какако  какаово масло  какао от африка  кит кет  кот д ивоар  мъже  нестле  обучение  производство на какако  трудова експоатация  устойчиво земеделие  фермери  шоко  шоколад  шоколадов десерт  шоколадово производство  шоколадов продукт  шушулка 


Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.