Webcafe

3 дни, 3 държави, 3 града и нещата, от които имаш нужда навсякъде

Ана ДинковаАна Динкова
04.12.2018, 13:07 (обновена 05.12.2018, 17:51)

1 от 4 снимки Назад Напред

ръчен багаж

Снимка: © Ана Динкова

Всичко най-важно за ръчния багаж при пътуване

Днес пътуването е по-лесно от всякога: самолетни билети се купуват с няколко клика, докато си стоиш на топло и уютно вкъщи; планове за пътешествия се правят за минути, още докато ги обсъждате на маса с приятели. Плащаш виртуално и гарантирано безпроблемно с кредитните карти Visa, които се приемат навсякъде и по всяко време.

Наскоро ми се наложи да пътувам до Амстердам, Ница и Монако. За 3 дни обиколих 3 държави, 3 града, смених 3 авиокомпании, возих се на хеликоптери и навсякъде носих минимален ръчен багаж. По-голямата част от куфара ми беше запълнена с камери, лаптоп и друга снимачна техника.

Обичам комфорта и отказвам да правя компромиси с качеството ми на живот дори когато пътувам, затова имам стратегия за нещата, които задължително трябва да взема, когато съм на път.

Ето и моя кратък списък, който е неизменна част от ръчния ми багаж от години:

Камера - от години залагам на мотото „прави спомени, не трупай предмети". Едно от най-мъдрите решения беше да спрем да купуваме излишни сувенири, когато пътуваме. За сметка на това има пътешествия, на които сме правили по над 500 снимки на ден.

Документи, застраховка и пари - навсякъде можеш да си купиш чифт дънки и маратонки, ако багажът ти се загуби. Ако ти откраднат документите и парите обаче, всичко става доста сложно. Застраховката ти дава тази допълнителна сигурност, че ако нещо се обърка, няма да си тотално прецакан.

Независимо къде и за колко време пътувам, нося със себе си винаги малка чантичка, в която слагам документите, пътническа застраховка, малко пари в брой и неизменните ми карти Visa. Добре е да знаете, че като собственик на кредитна карта Visa, можете да се възползвате от помощ при пътуване и спешна помощ, да получите съдействие с насочване към медицински, правни и транспортни услуги.

Не забравяйте и факта, че банките-издатели предоставят на своите клиенти застраховки, които отговарят на размера на лимита на кредитната карта, която използват - всичко това са бонуси, които е добре да имаме предвид, когато сме на път.

Основни лекарства - капки за нос, антипиретици, черен въглен, противоалергично лекарство. Нося си ги в малко портмоне в ръчната чанта, редом с документите и кредитните карти.

Качествена козметика в малки разфасовки - повечето жени ще ме разберат, като кажа, че да вместиш козметиката си в ръчния си багаж е малко предизвикателство. Не съм особено суетна и дневният ми грим се състои от фон дьо тен, спирала за мигли, молив за очи и леко червило. За сметка на това кожата ми е чувствителна и реагира на сухия въздух в самолетите и рязката смяна на климата по време на пътуване. Затова подбирам ефективни продукти като гланц за много сухи устни, крем за ръце и спрей за лице, който защитава и хидратира кожата ми.

Удобни обувки - нищо не може да съсипе настроението така, както чифт неудобни обувки. Обичам да се разхождам пеша, когато опознавам нови градове. При пътуването ни в Япония преди 2 години се оказа, че сме извървели 20 км за един ден. Да живеят маратонките с олекотените анатомични подметки!

Сгъваем чадър и слънчеви очила - винаги, задължително, при всяко пътуване.

Празно шише за вода - на проверките по летищата винаги конфискуват вода или течности в разфасовки над 100 мл., но никой не пипа празната бутилка особено когато обясня, че я нося, за да не купувам пластмасови шишета за еднократна употреба. Няма нищо сложно, а в същото време пестим пари и не правим допълнителен боклук, когато пътуваме.

С годините установих, че всичко останало може да бъде сменено, възстановено или комбинирано според сезона, но тези неща - те никога не напускат пътната ми чанта.

Oще: visa  ана динкова  дебитна карта  екскурзия  застраховка при пътуване  козметика  кредитна карта  лекарства  пътуване  самолетни билети 


Още от Финансова грамотност с VISA