Webcafe

Няколко полезни хака, с които да пътуваме без да харчим излишни пари

Ана ДинковаАна Динкова
07.02.2018, 11:57 (обновена 30.05.2018, 15:55)
Visa

Снимка: © Ирена Игнатова

Съветите на VISA, които ще ви свършат работа.

“Да пътуваш” е новото “да почиваш”. Няма нищо по-хубаво от това да откраднеш ден или два за един дълъг уикенд и да презаредиш на ново място.

Как да го правим обаче, без да харчим излишни средства.

1. Потърсете и сравнете – никога не се хвърляйте стремглаво към първата оферта, която ви попадне. Възползвайте се от партньорските програми и програмите за лоялност – всяка банка иска да зарадва и да задържи клиентите си. Ако притежавате кредитна карта Visa например, запознайте се с програмата им за лоялност - често в нея влизат и добри отстъпки при най-различни търговци партньори на банката картоиздател.

Потърсете дали някоя туристическа компания, авиокомпания, верига хотели и т.н. не дава отстъпки за плащане с Visa. Допълнителното удобство, че ще платите сигурно и онлайн не е за подценявате – освен пари ще спестите и време.

2. Търсете на глобално ниво – не се ограничавайте само с търсене на оферти и предложения на местния пазар от български туристически агенции или представителства на международни компании у нас. Търсете и сред английски, немски и други агенции, които предлагат last minute оферти. Самолетните билети до големите европейски градове са редовни и на съвсем достъпни цени, така че вашето пътешествие не е задължително да започне от България, може да потеглите на круиз или да вземете самолет за далечен полет от където и да е.

3. Абонирайте се за нюзлетърите на авиокомпаниите – по този начин ще следите лесно за големите намаления и разпродажби. Някои авиокомпании работят в партньорство с Visa или отделни банки, като така можете да съчетаете програмите за лоялност и да трупате бонус точки и мили, за да получавате нови предложения и специални оферти и намаления.

4. Следете сайтовете с предложения тип last minute – можете да се абонирате за нюзлетъри или пък да следите офертите в страниците в социалните мрежи. Ето и няколко сайта, които си струва да следите заради изгодни оферти:

https://www.google.co.uk/flights/

https://www.hoteltonight.com/

https://www.cheapflights.com/

http://www.lastminute.com/

https://www.holidaypirates.com/

www.trivago.com

https://us.secretescapes.com

5. Резервирайте полетите и хотелите в комбинация – ако в офертата фигурира flights+hotels не пропускайте да сравните цените, защото често именно при подобна комбинация се дават най-добрите оферти, които не си струва да пропуснете. Често този тип колективни оферти са не само ценово изгодни, но и има допълнителни включени в цената услуги, като трансфер от летище до хотел и обратно, екскурзии и посещение на туристически забележителности в рамките на престоя.

6. Научете се да планирате отрано – обикновено онлайн намаленията и офертите за хотели, самолетни билети или пакети екскурзии са налични през определени периоди в годината, като следват логиката на сезонните намаления. Освен през коледния период, подобни оферти „изскачат“ и след Великден, след като приключи пролетната вълна почивки и пътувания, съвпадащи с празника и пролетните ваканции на учениците. Добре е да се следи за добри цени на самолетни билети и хотелски резервации и след обичайните сезонни намаления през лятото – края на август. Обърнете внимание също и към края на годината - по време на черните петъци или т.нар. Cyber Monday – понеделникът след Черния петък, когато онлайн търговците правят много изгодни предложения, сред които се нареждат и хотелски вериги, ваканционни селища и курорти и авиокомпании.

7. Научете се да пестите от излишни такси и бъдете практични – пътувайте леко, само с ръчен багаж например, и по този начин ще спестите доста от допълнителните такси. Осведомете се и за забранените за пренасяне субстанции и стоки, които освен допълнителни такси могат да ви костват изключително високи глоби или други санкции.

8. Плащайте разумно, трупайте бонус точки и се възползвайте от програмите за лоялност – освен трупането на мили или събирането на бонус точки според програмата за лоялност на банката, издала вашата карта Visa, можете да се възползвате и от много други подобни програми – например на вериги хотели, ресторанти и дори местни кафенета, закусвални и т. н. Направете подробно предварително проучване в кой хотел ще отседнете и дали той е част от верига, в която има хотели, които вече сте ползвали, или такива, в които бихте искали да отседнете – по този начин можете да попълните формуляр за издаване на карта за лоялност, с която отново да участвате в програми с намаления, оферти и т.н.

Oще: visa  парите  полет  почивка  пътуване  резервации  самолет  финанси  хотел 


Още от Финансова грамотност с VISA