Webcafe

Покажи ми петната си и аз ще ти покажа моите

Webcafe
25.06.2019, 09:14 (обновена 26.06.2019, 16:20)

1 от 8 снимки Назад Напред

Витилиго

Снимка: © iStock / Getty

Що е то "витилиго"?
Името на заболяването "витилиго" идва от латинските думи vitium (петно, белег) и ligo (причина). То напълно отговаря на основното си проявление – кожата на места губи пигментация и там се появяват светли петна. Естествено, при хората с по-тъмна кожа това е много по-забележимо.

Според различни източници около 1-2 процента от човечеството имат някаква форма на витилиго. При по-голямата част от хората, то се е появило преди да навършат 40 години. Състоянието не е ново – напротив, има исторически доказателства, че е съществувало през цялата ни история.

Много вероятно е да познавате или да сте виждали хора, чиято кожа е покрита от различни по форма и размери светли петна. Възможно е да сте се заглеждали в тях за поне няколко секунди, без да се замислите дали те не усещат погледа ви и как ги кара да се почувстват това.

Витилиго е кожно заболяване, което има един най-явен симптом – по кожата на заболелия се появяват светли, ясно очертани петна. Това по никакъв начин не се отразява на физическото им здраве.

Същевременно крие големи рискове за емоционалното състояние заради непремерените реакции на околните към различния им външен вид.

Ако човек с витилиго обаче получава подкрепата на близките и приятелите си, може не просто да приеме външния си вид като нещо обичайно, но и да акцентира върху своята уникалност.

Един от примерите е моделът Уини Харлоу (вижте я в галерията). Тя успява да превърне онова, което на пръв поглед изглежда като недостатък, в предимство.

На 25 юни всяка година се отбелязва Световният ден на витилиго. Инициативата, която се развива от 2011 г. насам, има за цел до повече хора да достигне информация за това какво представлява това кожно заболяване, какво го причинява и как се живее с него.

Изборът на датата не е случаен – на нея през 2009 г. ни напусна Майкъл Джексън, безспорно най-популярният човек с витилиго.

По този повод в нашата галерия сме събрали няколко важни факта за това що е витилиго.

Oще: витилиго  джон хам  животът  здравето  кожа  майкъл джексън  уини харлоу  уникалност  фотогалерии 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.