Webcafe

Дългият път на децата в изкуство

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
03.04.2019, 12:40 (обновена 05.04.2019, 11:24)

1 от 11 снимки Назад Напред

Peeping Tom - Kind

Снимка: © Peeping Tom

Вижте в галерията как са виждани децата в изкуството през различни етапи от историята.

Сложно е да бъдеш дете в света на възрастните. Те знаят най-добре по какви учебници да учиш, срещу какво да си имунизиран, колко "физическо възпитание" да понесеш и дали изобщо да съществуваш.

Дори в изкуството, дори в Европа, възрастните все още отреждат ролята на децата по свой образ и подобие.

Едно от изключенията идва от Белгия у нас през септември по време на One Dance Week 2019, за да покаже чрез танц, театър и психология богатия вътрешен свят на децата.

Спектакълът "Дете" е последната глава от семейната трилогия на знаковата белгийската компания за съвременен танц Peeping Tom, а Пловдив e един от първите градове - домакини на най-новото им произведение. На 20 септември, на сцената на Дом на културата „Борис Христов", артистите ще ни преведат през плетеницата от сънища, мечти, кошмари, избори и влияния, която превръща малките хора в зрели личности.

Peeping Tom конструират персонажите в спектакъла през призмата на деца от различни социални групи - сираци, бежанци, деца със специални потребности и деца на заможни семейства. Как те виждат света? Как решават кое е истина и кое е илюзия? Как се справят с проблемите, ако нямат подкрепа?

Това е детският свят, какъвто възрастните не виждат или са забравили - без розови очила, без носталгия, без патетика.

Вижте в галерията примери за това как са виждани децата в изкуството през годините.

Oще: one dance week  peeping tom  дете  деца  децата в изкуството 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.