Webcafe

Сирийците в Ливан или истинската бежанска криза (Снимки)

Webcafe, по orf.at
23.07.2014, 14:53 (обновена 24.07.2014, 12:46)

1 от 16 снимки Назад Напред

ливан

Както в цялата страна, така и в Северен Ливан, помещенията, предвидени за извънредно големия брой бежанци са тотално препълнени. "Няма нито едно помещение, което можем да отдадем в момента", казва местна кординаторка по тези въпроси

Бежанската вълна в края на миналата и началото на тази година бе един от основните проблеми, с които държавата ни трябваше да се справя. Сходен по естеството си проблем, но в много по-голям мащаб, има Ливан.

При тотална липса на готовност и осигурени условия за приемане на бежанския поток, родните държавници натикаха в знайни и незнайни общежития бежанците от Близкия изток, предимно от Сирия. Друго решение за справяне с този въпрос бе построяването на 30 км. стена по границата с Турция, чиято цел бе да възпрепятства бежанците, искащи да влязат на територията на ЕС нелегално. Все пак, "кризата" бе овладяна.

По официални данни в Ливан, който е десет пъти по-малък от България, има 1.2 млн. бежанци. По неофициални данни - много повече.

В страната биват населявани сгради, чието предназначение е напълно различно. Условията са доста под елементарния хигиенен праг, а хората са принудени да плащат наем, за да има къде да живеят.

Състоянието, в което се намират помещенията, обитавани от бежанците, както и препълването им, е симптом на вероятна криза от много по-голям мащаб, която се задава.

И ако неспособността на българските власти да се справят с притока от бежанци бе описан като криза, то ситуацията в Ливан дава друга перспектива на това понятие.

 

Oще: асад  бежанци  криза  лагери  ливан  режим  сирия  триполи 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2013, 12:23

1 dimitarbt | 23.07.201418:01

А как така не са се понесли насам? Искренно се чудя как нашите си Цигани не протестират че са пренебрегнати спрямо Сирийските им братя?
На нашите им събарят незаконните колиби - на Сирийските им преправят столовата в лагера.
   

оценка

+1 -1