Webcafe

Традицията повелява

Lifecafe
26.10.2013, 20:10 (обновена 27.10.2013, 11:51)

1 от 7 снимки Назад Напред

Eгипет

Снимка: © Ahmed Hasan/UNESCO

Така в Египет поддържат добро здраве. “Погребването“ на пациенти в горещия пясък е традиционен метод за лечение на заболявания на костите и ставите. Извършва се само през лятото, когато пясъкът стига оптимална температура. Терапията често трае една седмица, след което пациентът има нужда от почивка в продължение на три седмици.

Има хора, които не използват електрически автомобили, не работят в офис и не ядат бърза храна. Знаем за тях или прекалено малко, или нищо. Нова изложба на ЮНЕСКО показва именно незабележимите култури, народи и обичаи, които правят света толкова пъстър.

Поводът е десетата годишнина от Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство. Повече от 150 страни са ратифицирали документа, за да демонстрират ангажираност за опазването на културните белези, обичаи и практики на своите общности.

Техните традиции, макар и да изглеждат безнадеждно остарели, могат да ни научат на много, особено ако искаме устойчиво развитие и чиста околна среда. Например - изработката на торби от тръстика в Самоа или мъдрия начин, по който земеделците от Валенсия делят вода със съседите от автономната провинция Мурсия.

Oще: бит  занаят  култура  нематериално културно наследство  традиции 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.