Webcafe

Фиестата на Ърнест Хемингуей 88 години по-късно

Webcafe.bg
07.07.2014, 15:14 (обновена 07.07.2014, 18:52)

1 от 13 снимки Назад Напред

памплона

Бикове от фермата в Торестрела прегазват неуспелите да се задържат прави, докато се надбягват с биковете във втория ден на фиестата

Всяка година хиляди хора се събират в Памплона за фестивала на Сан Фермин, известен с надбяването с бикове по калдъръмените улици на града. Фестивалът е описан и от Ърнест Хемингуей в книгата "Слънце изгрява. Фиеста", излязла през 1926г.

Въпреки опитите на природозащитници да забранят испанската традиция, тя и до ден днешен съществува и привлича всяка година около милион посетители.

Празникът в града трае 9 дена и всъщност не спира дори през нощта. А всяка сутрин хората се включват с бягането с биковете по тесните улици.

Тази година началото на фиестата беше дадено в 12:00 часа на 6 юли от Микел Мартинез, президент на Червения кръст в Памплона, който изстреля ракетата от балкона на кметството. Мартинез е удостоен с тази чест заради 150-тата годишнина на организацията.

От 1925г. фестивалът е взел 15 жертви, като последната беше през 2009-та година. Всеки път между 200 и 300 души са ранени.

Един от прочитите на „Фиеста” минава през непреводимата испанска дума „афисионадо”, използвана многократно от Хемингуей при описанията на борбите с бикове. "Афисион" означава пристрастяване. "Афисионадо" в Испания наричат човек, за когото борбите с бикове са много повече от страст. Няма как да разбереш един афисионадо, ако и ти самият не си такъв.

Oще: бикове  борба с бикове  галерии  галерия  матадор  памплона  сан фермин  снимки  фестивал  фиеста  ърнест хемингуел 


Още от Галерия

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.